Seyit Rıza ve yoldaşları, idam edilişlerinin 84. yılında Mersin’de anıldı

Seyit Rıza ve yoldaşları, idam edilişlerinin 84. yılında Mersin’de anıldı

 

MERSİN- YENİ ÇİZGİ; Seyit Rıza ve yoldaşları idam edilişlerinin 84. yıl dönümlerinde Mersin ve Adana başta olmak üzere birçok şehirde anıldılar.

 

Mersin Dersimliler Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri Mersin Şubesi, Seyit Rıza ve yoldaşlarını idam edilişlerinin 84. yıl dönümlerinde Mersin’de andı. Özgür Çocuk Parkı’nad bir araya gelen kitle önce saygı duruşunda bulundu, mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı Seyit Rızanın afişleri taşındı. Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, Dersim Katliamı’na ilişkin arşivlerin açılmasını ve Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin açıklanmasını istediklerini söyledi.

 

MASUM İNSANLAR AYIRIMSIZ KURŞUNA DİZİLDİ

Başkan Tanrıkurt, aynı yıllarda kurşunlanan, süngülenen, bombalanan, uçurumlardan atılan, yakılan, zehirlenen, idam edilen, mezar hakları bile çiğnenen, sürgün edilen on binlerce mazlum insanın acılı hatıralarını yüreklerinde hissettiklerini belirterek

Şöyle devam etti;

 

 “Katliam, Dersimlilerin belleğinde, tesellisi olmayan ve kabul edilemez bir yara olarak günümüzde de kanamaya devam etmektedir. Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki -başta Seyit Rıza olmak üzere- halk önderlerini hileyle katledildikten sonra başsız ve çaresiz kalan Dersim Halkına karşı eşine az rastlanılır bir sürgün, kırım, müsadere ve saldırganlıkla, tartışmasız bir soykırım uygulamıştır. Toplumu tek tipleştirici devlet iradesi, 1937’den başlayarak Dersim’in farklı kimliğini yok etmeye ve bunu başarabilmek için de yerel önderliklerin imhasına yönelmiştir. 4 Mayıs Hükümet kararıyla Dersimde köy boşaltmaları ve sürgünler başlatılmış, direnenler yakılıp bombalanmış, çocuklar, bilhassa da kız çocuklar ailelerden kopartılarak başta subay olmak üzere Türk ve Sünni ailelere pay edilmişlerdir. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra, köylerinden toplanan masum insanlar ayırımsız kurşuna dizilmiş veya uçurumlardan atılmışlardır”  

 

Yalnızca Dersim’e, Alevi toplumuna karşı değil, aynı zamanda tüm insanlığa karşı suç işlendiğini ileri süren başkan Tanrıkut “Demokratik kamuoyuna düşen görev insanlığa karşı işlenmiş bu suçun teşhir edilmesi ve bütün insanlık huzurunda lanetlenmesini sağlamak sorumluluğu düşmektedir. Dersim’de gerçekleştirilen soykırımın başlıca sorumlusu, farklı olma hakkını düşman olarak kodlayıp yok eden ırkçı ideolojidir. Onun günümüzdeki devamı ise, aynı uygulamayı 84 yıl sonra bile sürdüren mevcut siyasal iktidardır. Bugün AKP o günlerden aldığı mirası, baraj ve HES’ler, madenler, köy boşaltmalar, arazi tahsisi ve inanç yerlerinin tahribatı ile devam ettirmektedir. 1937/ 1938, Dersim halkına yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının toptan bir imha haline dönüşme tarihidir. 15 Kasım 1937 tarihinde Dersim’in önde gelenleri, Seyitleri idam edildi. İdam edilenlerin mezar yerleri belli değil. Dersim 84 yıldır, yaralarını sarmaya, inkar edilmişliğini aşmaya, eşit yurttaşlık hakkını kazanmaya ve tabii atalarının mezar yerlerini bulmaya çalışıyor. Tarihi hatırlamanın ve katledilenlerin anıları önünde saygıyla eğilmenin, ülkemizde ilerde benzeri kitlesel katliamların engellenmesi; insan haklarına saygılı, barışı sağlamış demokratik bir toplumun kurulabilmesi için çok önemlidir.” dedi.

 

Mersin Dersimliler Derneği ve Demokratik Alevi Derneği olarak daha önce de birçok kez dile getirdikleri talepleri bir kez daha ifade ederek, bu taleplerin karşılanabilmesi için Dersim toplumu ve bütün Aleviler başta olmak üzere, her inanç ve ulustan halkları birlikte ortak mücadeleye çağırdılar.

ADANA

Öte yandan Adana Dersimliler Derneğinde Seyit Rıza ve yoldaşlarının anma etkinliği gerçekleştirildi. Açıkalmada, Dersim kurumları olarak, her inanç ve ulustan halklarımızı birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz  diyerek talepleri sıraladılar;

 

Talepler şöyle;

*Eşit yurttaşlık hakkımız tanınsın.

*Arşivler Açılsın, “Dersim” ismi iade edilsin.

*Dersim halkından ve Alevilerden özür dilensin.

*Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın.

*Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın.

*Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın.

*Munzur’daki Baraj projeleri iptal edilsin” dedi.  www.yenicizgihaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri