Newroz Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı

Newroz Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı

 

Newroz, tüm ülke genelinde yapılan etkinliklerle coşkulu bir şekilde kutlandı. “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla düzenlenen MERSİN, MALATYA, URFA, MARAŞ ve ADIYAMAN Newroz pek çok noktada kutlandı. Gaziantep’te Pazar günü (yarın) kutlanıyor.

 

MERSİN

NEWROZ Ateşinin etrafına çağrıda bulundular NEWROZ PİROZ BE.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü ve Mersin Newroz Tertip Komitesi, Tırmıl Miting Alanı’nda Newroz kutlaması gerçekleştirdi.      HDP İl ve ilçe yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.

HDP Mersin İl Eşbaşkanları Gülbahar Şöfer, gece yarısı kararnamesiyle iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine dikkat çekerek, “biz kadınlar büyük bir mücadeleyle var ettiğimiz taleplerden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kadınlar Newrozdan seslendi: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz

Mersin Kadın Platformu, newroz kutlamasında İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirterek tüm kesimleri sözleşmeyi savunmaya çağırdı.

Mersin Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Çiğdem Serin, gece yarısı kararnamesiyle iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine dikkati çekerek, kadınlar olarak hakları ve yaşamları için alanlarda olup, mücadele edeceklerini söyledi.

Mersin Kadın Platformu, newroz kutlamasında sahneye çıkıp tüm kesimleri İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya çağırdı. Platform adına konuşan Çiğdem Serin şu ifadeleri kullandı: İstanbul Sözleşmesi, kadınların yıllarca verdiği mücadele sonucunda kazanılmış, meclis kararı ile imzalanmış uluslararası bir sözleşmedir. Uluslararası bir sözleşmeden cumhurbaşkanı kararnamesi ile çıkmak, kadınların iradesinin yok sayılmasıdır. Kadınlar haklarına da hayatlarına da iradelerine de dün olduğu gibi bugün de sokakta sahip çıkacaktır.Yaz ayları İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılarla geçti. İstanbul Sözleşmesi saldırıları kadınların barikatına çarptı. Bugün de hayatlarımıza sahip çıkmak için sokaklarda olacağız. İstanbul Sözleşmesi kadınların, LGBTİ+’ların, çocukların yaşam güvencesidir. Her gün 3 kadının öldürüldüğü bir coğrafyada İstanbul Sözleşmesinden çıkmak yaşamları yok saymaktır. İstanbul Sözleşmesi saldırılarına cevabımız net: İstanbul Sözleşmesi bizim, yaşam bizim! Gökkuşağının renkleri altında mücadele etmeye devam edeceğiz.”  

 

URFA

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de "Faşist iktidarın yaptığı darbeler darbeler üstüne devam ediyor. Kadınlar, gençler, emekçiler iktidarın hedefinde. Kadınlardan korkuyorlar çünkü bu yüzden saldırıyorlar" diye konuştu.

 

MARAŞ

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde HDP’nin öncülüğünde Celal Doğan Parkı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, MYK Üyesi İlknur Birol, PM üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Kutlamaya gelen yurttaşlar GBT'ye tabi tutuldu. Şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle, sık sık “HDP halktır, halk burada” ve “Bijî Newroz” sloganları attı.

Kutlamada konuşan HDP’li Zeynel Özen, partisinin kapatılmasına yönelik girişimlere tepki göstererek, "HDP olmazsa bu ülkeye barış gelmez. Kürtleri hedef göstererek sürdürülen bir savaş var. Barış dedikçe saldırıyorlar. HDP'yi iyi okusunlar. Bir gider bin geliriz. HDP'yi kapatamazlar. HDP halktır. Biat etmeyeceğiz" dedi.

 

ADIYAMAN

Adıyaman’da Newroz, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. Konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “HDP bir dükkan değildir hemen kapatılsın. HDP sadece bir kurum değildir; HDP sizsiniz, HDP halktır” dedi. Abdullah Öcalan ile kurulacak diyalogun barışın anahtarı olduğunu ifade eden Toğrul, "Tecrit bir an önce kaldırılmalıdır" diye konuştu.  

 

MALATYA

Malatya'da Newroz coşkuyla kutlandı. Pandemi kurallarına dikkat edilerek düzenlenen kutlamada halaylar çekildi, zılgıtlar atıldı, Newroz ateşi yakıldı.

Kutlamaya HDP, EMEP, TİP, Tüm-Köy Sen, Sol Parti, İHD, Eğitim Sen, SES, BES, PSKAD ve KKP katıldı.

Newroz Tertip Komitesinden HDP Malatya İl Başkanı Yusuf Bozkuş, "Newroz mazlum halkların kardeşlik bayramıdır, Newroz baharın ve özgürlüğün bayramıdır. Biz kazanana kadar mücadelemiz devam edecektir. Bugün bu meydanda seslerini birleştiren herkesi selamlıyorum. Newroz piroz be" dedi.

Emek Partisi adına konuşan MYK Üyesi Halil İmrek, "Emek Partisi Genel Merkezi adına hepinizi selamlıyorum. Dehşetle başlayan bütün zulümlerin sonunda Dehaklar yenilmiştir. Tüm halkların Newroz'u kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin keyfi bir şekilde talimatla vekilliği düşürüldüğünü, ardından HDP'nin kapatılmasının gündeme geldiğini anımsatan İmrek, "HDP yöneticisi, HDP üyesi ve EMEP Genel Merkez Yönetisici Levent Tüzel ve eski Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek'in de aralarında olduğu 687 kişiye siyaset yasağı istendi. İHD Genel Başkanı gözaltına alındı. Tüm bunlar insan hakları eylem planını açıkladıkları, reform dedikleri bir dönemde oluyor. Adeta cunta dönemlerinde olduğu gibi İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiler. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi uygulansın derken sözleşmeden çekildiler" dedi.www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri