Adıyaman’da STK’ların faaliyetleri engellendi, konteynerlerine alıkonuldu 

Adıyaman’da STK’ların faaliyetleri engellendi, konteynerlerine alıkonuldu 

 

ADIYAMAN -  YENİ ÇİZGİ:   Adıyaman’da depremzede kadın ve çocuklar için çalışma yürüten, mağdur depremzedelere ücretsiz yemek dağıtan sivil toplum örgütlerine ait konteynırlara polis el koyarak, AFAD alanına taşıdı. Yaşanan bu hukuksuzluğa demokratik kitle örgütleri DEM Parti yöneticileri ve yurttaşlar tepki gösterdi.

 

 

Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat-Der), Roza Kadın Derneği, Rengarenk Çocuk Derneği tarafından Adıyaman’da sahibinden sözleşme ile kiralanan alanda yürütülen faaliyeti polis tarafından "mülk sahibinin şikayeti var" gerekçesiyle el konuldu.

 

Polis ve AFAD ekiplerinin alana girmesiyle birlikte, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Adıyaman’da İl Örgütü yöneticileri ve alanda bulunan kurum temsilcileri karara tepki gösterdi.

DEM Adıyaman’da İl Eşbaşkanı Hüseyin Coşkun, deprem sürecinde söz konusu alanda binlerce depremzedenin yemek ihtiyacının karşılandığını hatırlatarak, "Devletin gitmediği yerlerde bu dernek halka hizmet etti. Ancak büyük bir hukuksuzluk ile kira sözleşmesi olmasına rağmen, bu derneğe ait alan boşaltılıyor. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz" dedi.

 

 

Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DMS) AFAD ve Emniyet güçlerinin konteynır alanlarına yaptığı hukuksuzca baskını basın açıklamasıyla protesto etti. Ortak hazırlanan basın metnini DMS Kurucu Üyesi Av. Gülşen Demir okudu.

Açıklama esnasında sık sık 'Direne Direne Kazanacağız ve Baskılar Bizi Yıldıramaz' Sloganları Atıldı. Açıklamaya DMS Üyelerinin yanı sıra KESK, DAD, Kömür Belde Eş Başkanı Erkan Karakaş ve Dem Parti üye ve yöneticileri katılım sağladı.

 

Kurumlar olarak depremden bugüne, bu kapsamda Adıyaman, Maraş ve Hatay’da aktif olarak yürüttükleri yardımsever, hayırsever destek nitelikli çalışmalarla yurttaşların yanlarında olduklarını söyleyen DMS Kurucu Üyesi Av. Gülşen Demir şöyle devam etti:

 

Kurumlarımız her türlü doğal ya da insan kaynaklı afet yönetimi ve krizlerin önlenmesi için tedbir almak, afet yönetimi, krizler konusunda topluma bilgi ve tecrübe aktarmak, afet ve krizlerden etkilenenlere ekonomik, sosyal, hukuki ve psikolojik destek sunmak başta olmak üzere toplumsal katılımı ve dayanışmayı geliştirmek amacı ile kurulmuştur.

 

BULUNDUĞUMUZ ARSAYI SAHİBİNDİN SÖZLEŞME YAPARAK KİRALADIK Kurumlarımız Ağustos ayı itibariyle Sosyal ve Kültürel Faaliyetler için Adıyaman Yeni Mahalle’de özel mülkiyet olan bir arsayı sahibinden sözleşme ile kiralamıştır. Gerek kendi ihtiyaçları gerekse de sosyal ve kültürel etkinlikler için birçok derneğin kullanımı için bir çalışma alanı oluşturmuştur.

 

Sözleşme sonrası alandaki konteynerler için bizler tarafından gerekli alt yapı düzenlemeleri ve abonelik(su, elektrik) işlemleri yapılmıştır. 28 adet konteynerin bulunduğu alanda bizler düzenli olarak çocuklar, kadınlar ve depremden etkilenen halkımız için etkinlik, destek ve dayanışma faaliyetleri düzenlemektedir.

 

14 Aralık sabah saatlerinde herhangi bir uyarı yapılmadan, süre tanınmadan hiçbir yazılı tebligat da yapılmadan tamamen keyfi ve korsanvari bir şekilde alanda bulunan gönüllü ve görevli arkadaşlarımız uzaklaştırılarak, kültür alanımıza polis tarafından baskın düzenlenmiştir.

 

Mesnetsiz gerekçelerle arsa sahibi ile sözleşmemiz olmasına rağmen arsa sahibinin izni olmadığı söylenerek hemen alan boşaltılmaya başlanmıştır. Bazı konteynerler içinde bulunan eşyalarla birlikte eşyalar zarar görecek şekilde, özensizce gasp edilircesine vinç kullanılarak tırlara yüklenip alandan götürülmüştür.”

 

BU TÜR KEYFİ, HUKUKSUZ UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ

DMS Kurucu Üyesi Av. Gülşen Demir, “Çocuklara dönük çalışmaların yapıldığı kadınların şiddete maruz kaldığında başvurabileceği kurumların yerleştiği alana bu tür bir saldırı kabul edilmez.

 

Derneklerin yasalara dayanarak kurulan kuruluşlar olduğu göz ardı edilerek faaliyetlerinin valilikçe engellenmesi hukuk açısından ibretlik bir durumdur.

İktidarın deprem anından bugüne kadarki sürede deprem bölgelerindeki halkın ihtiyaçlarına yanıt olmama zayıflığını ve eksikliğini, toplumsal dayanışma ile inisiyatif alan kurumlarımıza yönelerek kapatmaya çalıştığını görmekteyiz.

 

Tüm bu keyfi, hukuksuz uygulamalara rağmen temel insani haklarına dahi erişemeyen depremden etkilenen illerde yaşayan halkımızla yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerimize devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” dedi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri