Mersin’de Kivi Üreticilerini Bilinçlendirme Çalıştayı yapıldı

Mersin’de Kivi Üreticilerini Bilinçlendirme Çalıştayı yapıldı

 

MERSİN- BEKİR ŞAHİN:  Akdeniz Ziraat Odası tarafından kivi yetiştiriciliğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konulu çalıştay düzenledi. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz çalıştayın bilinçli üretim yapılması için üreticiler açısından çok faydalı olduğuna dikkat çekti.

 

Mersin Ziraat Odası Toplantı salonunda gerçekleşen “Kivi Yetiştiriciliğinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştaysa konuşmacı olarak  Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şener Kurt, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Özkaya, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Nevşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz,Toroslar İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kemal İlcay, kivi üreticileri ve basın mensupları katılım sağladı.

  

Kivinin tarihçesinden, yetişme koşulları ve sulanma şekillerine kadar ilgili birçok konuya yer verilen çalıştayın açılışında konuşan Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, böyle eğitimlerin üreticiler için çok faydalı olduğuna inandıklarını belirterek Oda olarak yaptıkları faaliyetlerden kısaca söz etti. Ziraat Odası Başkanı Yılmaz, “Ziraat Odası olarak biz görevimizi yapıyoruz, bunu yapmak zorundayız. Sizlerden gelen bütün talepleri 12 ay boyunca değerlendireceğimizi, değerlendirmemiz gerektiğini hepinizin bilmesini isterim. Burası çiftçilerimizin evi, Oda başkanları olarak bizler gelip geçiciyiz, her zaman bu oda, bu kurum çiftçilere hizmet etmeye devam edecektir. Bu nedenle böyle eğitimler önemlidir. Yöremizde Kivi üretiminde, meyvelerde görülen değişik hastalıklar çiftçiyi mağdur etmekte. Bunlara karşı yapılması gereken mücadele çeşitlerini kıymetli hocalarımız bizlerle paylaşıyor. www.yenicizgihaber.com

 

Çalıştayda konuşan Toroslar İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kemal İlcay, “Maalesef değişik kök hastalıkları çıkmış durumda. Dal kurumasından gelen bir hastalığın dalda kalıcı hasar bırakacak kadar mühim. Bu hastalıkları araştırdığımızda köklerin anekdotlarından çıktığını görebiliyoruz. Maalesef buna karşı ruhsatlı bir ilacımız yok. Şu anda kullandığımız bazı ilaçların da geçici olarak hocaların tavsiyesiyle kullanılmakta. Bakanlığında bu konuda gerekli duyarlığı gösterip çiftçilerimiz bu sıkıntıdan kurtaracağına inanıyorum” diye ifade etti.

 

Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Şener Kurt, kivi hastalıkları ile ilgili mücadele yöntemlerini, Mersin Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan Aslan kivide gübreler ve gübrelemeleri, Çukurova Üniversitesinden Prof.dr. Okan Özkaya kivi bitkisi ve üretimini

Nevşehir Üniversitesinden Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz üretim tekniği ve bahçe yönetimlerini anlatarak çiftçilerle paylaştı.

 

Bilimsel konuşmalardan sonra konuşmacılar çiftçilerin sorularına yanıt verdi.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri