Mersin Yenişehir Belediyesi’nin projelerini müfettişler örnek gösterdi
MERSİN - BEKİR ŞAHİN: Yenişehir Belediyesi’nin projeleri İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından 2021 yılında yapılan teftiş raporunda Mülkiye Başmüfettişince iyi uygulamalara örnek olarak gösterildi. Müfettişlerin tespitinin sevindirici ve önemli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit “2019 yılında göreve geldiğimiz günden çocuklarımızın gelişimi ve sağlıklı bir çevre için önemli işler başardık. 0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere eğitim veren Türkiye’deki ilk kurum olduk” dedi.
BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ PROJELERİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türkiye’de bir ilk olan Erken Çocukluk Gelişimi Projesi, proje kapsamında inşa ederek hizmete açtıkları Beceri Temelli Eğitim Merkezi (BETEM), İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi, Bebek Kütüphanesi ve Yenişehir Gençlere İstihdam İçin Eğitim Fırsatları Sunuyor Projelerinin
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından 2021 yılında yapılan teftiş raporunda Mülkiye Başmüfettişince iyi uygulamalara örnek olarak gösterildiğini açıkladı.
Belediye Başkanı Özyiğit konuyla ilgili açıklamasında, 2019 yılında göreve geldikleri günden bu yana çocukların gelişimi ve sağlıklı bir çevre için önemli işler başardıklarına ifade ederek şöyle devam etti:
“0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere eğitim veren Türkiye’deki ilk kurum olduk. Bilimsel araştırmalar zihinsel gelişimin yüzde 80’inin 0-3 yaş arasında tamamlandığını ortaya koyuyor yani bu dönem çocukların gelişimi ve geleceği için en kritik dönem. Erken çocukluk gelişimine yönelik hayata geçirdiğimiz proje ile bu dönemde çocuklarımızı ve ailelerimizi yalnız bırakmıyoruz. 0-3 yaş arasında çocuğu olan ebeveynlere çocukluk gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleri, aile olmanın önemi ve aile olgusunun gelişim dönemlerine etkisi, okul öncesi eğitim, yeni doğan temel eğitimi ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitimleri veriyoruz. www.yenicizgihaber.com
PROJEDE AİLELER ÜCRETSİZ YARARLANIYOR
Bu projemizde Marmara Üniversitesine bağlı Marmara Aile Becerileri Eğitim Programı (MABEP)’nda görev yapan uzman akademisyenlerle birlikte çalışıyoruz, eğitimler de bizzat akademisyenler tarafından veriliyor. Erken çocukluk eğitimi bu projemizin sadece bir basamağı, projemiz 7 ayrı basamaktan oluşuyor. Aile ve Evlilik Hayatı Eğitimi, Hamilelikte Beslenme, 0-3 Yaş MABEP Aile Eğitimi, 0-3 Yaş Bebek Kütüphanesi, 0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme, BETEM ve İlkokul. Projemiz ile ilk olarak bireylere aile olmanın önemini anlatıyor ardından 0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere erken çocukluk eğitimi veriyoruz. Proje kapsamında kurduğumuz ve ailelerin ücretsiz olarak yararlandığı Bebek Kütüphanesi ile çocukların dil/bilişsel gelişimine katkıda bulunulurken, klinik psikoloğumuz tarafından yapılan taramalarla çocuklardaki gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesini sağlıyoruz.”
Proje kapsamında iki Beceri Temelli Eğitim Merkezi (BETEM) inşa ettiklerini hatırlatan belediye başkanı Abdullah Özyiğit, 3-6 yaş arasındaki çocuklara tam zamanlı ve bireyselleştirilmiş bir eğitim programı ile destek verdiklerini söyledi.
Çocukların var olan potansiyellerinin ortaya çıkarıldığı BETEM’de bireysel eğitim programı uygulandığını kaydeden başkan Özyiğit, “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu(UNICEF) ve Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) ortaklığıyla düzenlenen uluslararası kongreye davet edildik. Kongrede anlattığımız projemiz büyük bir takdir topladı. UNICEF Türkiye Ofisi Direktörü, projeyi yerinde incelemek istediklerini ifade etti. UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile 4’ü yurt dışı toplam 17 üniversitenin katıldığı kongrede Yenişehir Belediyesi davet edilen tek yerel yönetim birimi olarak sunum yaptı. Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen bir eğitim programında projemiz örnek olarak gösterildi ve davet edilerek projemizi anlattık” diye konuştu. www.yenicizgihaber.com
Dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA’dan Araştırma Büyük Ödülü ve geliştirdiği projelerle Jacobs Vakfı’ndan 2018 Sosyal Girişimcilik Ödülü alan New York Üniversitesi (NYU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin, “İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı”nda da projelerinin örnek gösterildiğini kaydeden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Doğa dostu politikaları destekleyen İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi(Covenant of Mayors)’ni imzalayan Türkiye’nin ise 19. ilçe belediyesi olduk. Sözleşmenin gereğini yerine getirmek için samimiyetle çalıştık. Yenişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı(SECAP)’mızı hazırladık. Plan kapsamında 2050 yılı karbon nötr emisyon eylemlerini hazırlayan Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi olduk. Ayrıca “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı’nda, iklim farkındalık anketine yer veren ilk ilçe belediyesi olduk” dedi.
Yenişehir Belediyesi olarak Mersin’de bir ilke imza attıklarını vurgulayan başkan Özyiğit,
inşa ettikleri BETEM’i sadece çevre dostu binalara verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Sertifikası’na uygun olarak yaptıklarını belirterek, “Kentimizde LEED Sertifikası’na uygun binalar inşa edilmesine öncülük ettik. Eğitim ve ekolojiye çok önem veriyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimi ve elbette gelecekte yaşanabilir bir kent oluşturmak için mücadele ediyoruz” dedi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ