Mersin SES Şubesi; ASM’lerde koruyucu tıbbi malzemeler yetersiz

Mersin SES Şubesi; ASM’lerde koruyucu tıbbi malzemeler yetersiz

MERSİN-YENİ ÇİZGİ; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi korana virüs salgınıyla birlikte önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi bir kez daha görüldüğüne dikkat çekilerek, ASM'ler (Sağlık Ocakları) en yalın anlamı ile vatandaşın çeşitli nedenlerle başvurduğu ilk sağlık kurumlar olduğu belirtilerek, “İlk günlerinde Hastane  ve ASM’lerde  bulaşıcıyı önlemek için Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) (Maske, Eldiven, Siperlik, Tulum vb) yok denecek kadar  azdı, son günlerde hastanelerde bu KKD’ların karşılandığı ancak ASM’lerde  halen bu donanımların çok eksik olduğu, sağlık çalışanlarınca sendikamıza bildirilmektedir. Acilen gereken yapılmalıdır” diye ifade edildi.

SES Mersin Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şunlara dikkat çekildi;

Önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi salgın sürecinde bir kez daha görülmüştür.  ASM'ler (Sağlık Ocakları) en yalın anlamı ile vatandaşın çeşitli nedenlerle  başvurduğu ilk sağlık kurumlarıdır. Bulunduğu bölgede bütüncül hizmet veren, ekip çalışmasına dayalı sağlık ocakları sistemi sağlıkta dönüşüm adı altında neredeyse tasfiye edilmiş durumdadır. Birinci basamak sağlık hizmetini gereksizleştirerek hastanelere yığılmayı arttıran sağlık politikaları, aynı zamanda sağlık ekibini de sözleşmeli çalışmaya mahkûm etmiştir. Şimdi de ASM'lerdeki sağlık emekçilerine ülkenin her tarafında yaşanan bu salgın günlerinde “sözleşme gereği” yeterince KKD verilmediği, gerekçe olarak ise “ASM’lerin ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda“ olduğu gösterilmektedir.

Aile hekimliği sözleşmesi hazırlanırken pandemi durumunun düşünülmemiş olduğu, bu sıkıntıların nedeninin bu öngörüsüz davranış olduğu açıktır. yenicizgihaber.com

  • Bu gün itibariyle hastanelerimizde çalışan en az 4 sağlık çalışanında Covid pozitif tespt edilmiş olup, ASM’lerde KKD’ların ivedi olarak giderilmemesi halinde çok sayıda sağlık emekçisinin Covid19 pozitif olmalarından ciddi şekilde endişe etmekteyiz. Böyle bir durumun sorumluları da, bu donanımları sağlamayan yetkililer olacaktır.
  • Sağlık hizmetinin gerçek anlamda kesintisiz verilebilmesinin ön koşulunun sağlık emekçisinin sağlığı olduğu bilinci ile hareket edilmeli ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti için sağlık emekçileri bedenen ve psikolojik olarak korunmalıdır.
  • Hastanelerde çalışma şartları düzeltilmeli, riskli ve özellikli bölümlerde çalışanların uzun çalışma saatleri, dünyadaki örneklere göre düzenlenmelidir. Çalışanlar, Pandeminin henüz başında yorgun düşürülmemeli, dönüşümlü çalışma esas alınmalı ve beslenmesine önem vermelidir.
  • Personel sayısının arttırılması ve deneyimli sağlıkçıların gerektiği bu dönemde haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen tüm ihraçlar derhal göreve iade edilmelidir.

Sendika olarak, Mersin halkına “EVDE KAL” çağrısını yinelerken, korku ve paniğe kapılmayalım ama yaşadığımız bu salgını da hafife alamayalım diyoruz.

Salgını önlemek için çalışan biz sağlık emekçileri, pandemi döneminde hastanlere hasta başvurularında doğal olarak ciddi bir düşüşü gözlemekteyiz. Ancak; Covid19 dışı hastalıklarda,  korku nedeniyle hastaların hastanelere başvurmaya çekindiği, bunun sonucunda acil hastalarının, kanser hastalarının ve kronik hastaların tanı ve tedavisinin gecikmesinin, ilerde giderilmesi zor ve geri dönülmez sonuçlar doğurabileceği değerlendirilmektedir.

Biz sağlık emekçileri diyoruz ki : Hiç bir kimse tedavisini aksatmamalıdır. Salgından ölümleri engelleyelim derken kronik hastalıkları olanlar ve takip gerektiren hastalar gözden kaçırmamalıdır. Biz sağlık emekçileri sağlıklı kalalım ki halkımıza da sağlık olalım. YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri