Mersin Emek Plaftormu; Pandemi bahane amaç 1 Mayıs’ı engelleme

Mersin Emek Plaftormu; Pandemi bahane amaç 1 Mayıs’ı engelleme

  

MERSİN- BEKİR ŞAHİN; 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de kutlandı. Emek güçleri “Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz” diye ifade etti. Bu arada bugün 

Mersin Valiliği, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu'nun 1 Mayıs'ı Cumhuriyet Alanı'nda kutlama talebine onay verdi ancak sadece 40 kişinin önceden isimleri verilmek kaydıyla kutlamaya katılmasına izin verdi. Sendika temsilcileri Anıta çelek bıraktı. 

 

Mersin’de 1 Mayıs, Emek Partisi öncülüğünde, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katılımıyla kutlandı. Pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı nedeniyle bu yıl ilk defa erken kutlanan 1 Mayıs için siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. Burada toplanan kalabalık, “Güvenceli iş, insanca yaşam, hak ve özgürlükler için yaşasın 1 Mayıs” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz”, “Sınıfsız, sınırsız, sömürüsüz bir dünya”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atarak 1 Mayıs pankartını açarak bayrama heyecan kattı.

 

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya konuşma yaptı. İşçi sınıfının sermaye cephesine karşı uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs tüm dünya işçilerine ve emekçilere kutlu olsun diyen Kaya, “Ülkemizde ve dünyada işçi sınıfı ve emekçiler, çalışma ve yaşama koşullarının pandemiden dolayı daha da ağırlaştığı, kapitalist barbarlığın sömürü ve savaşlarının dizginsiz sürdüğü koşullarda 1 Mayıs’ı karşılıyor” dedi. .

 

 

“AKP KONGRELERİ SERBEST,1 MAYIS YASAK”

 AKP’nin Lebaleb kongreleri, tarikat şeyhi cenazeleri serbest olurken 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nın yasak olduğunu söyleyen Yusuf Kaya şöyle devam etti;

 

“İktidar, yıllardır, yaptığı gibi, kendisini yeniden organize ederken, işçi sınıfı, emekçiler ve muhalif kesimleri pasifize etmenin hesabı ile birkaç kuşu birden vurmak istemektedir. İşte aylardır yapması gereken ‘tam kapanma’yı 1 Mayıs’ı da içine alan bir tarihlemeyle kendine karşı gelişecek tepki ve eylemlerin önünü alma ve birleşmesini önleme amacında.

 

AKP döneminde İşçi sınıfı üzerinde sömürü ve baskı artmıştır. Patrona kurtarma paketi işçiye kod 29 damgası,  pandemi üzerinden sömürü ve baskı artırıldı. Hemen her ülkede sermaye ve işbirlikçisi burjuva hükümetler kovid-19 pandemisinin sınırlayıcı koşullarına da yaslanarak işçi sınıfı ve emekçilere yönelik kapitalist sömürü ve baskıyı artırmış bulunuyor. Kısa zamanlı çalışma, ücretsiz izin, ücretlerde kesintiye gitme, kısa çalışma ödeneği gibi esnek çalışma biçimleri pandemi gerekçesiyle fiilen hayata geçirilmiş, çalışma koşulları insanlık dışı bir hal alarak, artan sömürü ve kapitalist kâr hırsının neden olduğu iş cinayetleri katliam boyutuna varmıştır. Kod:29 vb nedenlerle işten atmalar yaygınlaşırken son bir yılda, yüz binlerce insan işini kaybetmiş, düzenli bir gelirden mahrum hale gelmiştir.”

 

 

Pandemi paketi adı altında açıklanan paketlerle patronlara kıyak çekilirken işçilere salgınla ölüm arasında tercih dayatıldığını ileri süren EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya, “Cumhurbaşkanı Erdoğan pandemide işçiyi destekledik derken İşsizlik fonundan işçiye verilen parayı kendi vermiş gibi anlatmaktadır. Bir yılda sosyal koruma kalkanı adı altında yapılan ödemeler toplamı 60 milyar TL’dir. Bunun 51,5 milyarı TL’si işsizlik fonundan, 2 milyar TL’si bağışlardan yani halktan karşılanmıştır. Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği, nakdi destek adı altında yapılan tüm ödemelerin % 90’ı işsizlik fonundan yani işçilerin cebinden yapılmıştır. 1 Mayıs’ın işçi sınıfı bakımından anlamı, en başta sermaye cephesi karşısında gücünü sınadığı bir gün olmasıdır. İşçi sınıfı, baskının ve zulmün toplumun bütün gözeneklerine sirayet ettiği böyle bir ortamda toplumsal öncü rolünü bir kere daha göstermelidir, gösterecektir” şeklinde konuştu.

 

 

PANDEMİ BAHANE AMAÇ 1 MAYIS’I ENGELLEME

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Bu değeri bize yaratan emek , demokrasi, özgürlük mücadelesini yaratanlara buradan bin selam olsun. Biz bu yaratılan değeri her geçen gün daha da büyüterek yolumuza devam edeceğiz. Bedeller ödenerek kazanılmış bu hakları yasakları boğdurmayacağız. Pandemi bahaneleriyle 1 Mayıs’lar engelleniyor. 17 gün kapanma süresi içerisinde sokaklara bakın işçiler, emekçiler, fabrika çalışanları işlerinde olacaklar. Herkesin çalışma zamanı işinde olduğunda yasak olmayan bir dönemde işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma gününü kazandıkları bir günde yasak koyulmasını doğru bulmuyor. Buradan bu yasakları koyanları eleştiriyoruz. Çalışırken işinde ölebilirsin ama bayramını kutlamak için bir araya gelemezsin diyenlere sesleniyor: Biz siyasi, partiler, emek demokrasi platformu bileşenleri, sendikalar her yerde her alanda sokaktayız. 1 gün değil her günü 1 Mayıs alanına çevirdik” dedi.

 

SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Güncü "Bütün bu kapanmalarda ve pandemide devletin bir yüküymüş gibi kamu çalışanlarına yüklenenlere seslenmek istiyorum: Bütün devleti, sermayeyi, bu çarkı biz döndürüyoruz bu kesinlikle unutulmasın. Pandemiden önce sağlıkta şiddetten bahsediyorduk şuan sağlıkta şiddet cidden bir patlama noktasında yakında hastanelerden böyle vakalarda duyabiliriz" diye belirtti.

 

 

EMEKÇİLERİN HAKLARI HERGÜN GASP EDİLİYOR

Türk İş İl Temsilcisi Yol İş Şube Başkanı İrfan Gültekin; “Türkiye’deki olan biten tüm olayları biz çalışanların üzerine yıkıyorlar. Günden güne haklarımız elimizden alınmaktadır. Ama bunun mücadelesini çalışan kesimle birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Bir arada olmamız gerekiyor, birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Böyle bir arada olarak kazanacağız.”

 

Mersin Tabip Odası adına konuşan Mehmet Antmen, “16 milyon işçinin bu tam kapanmada çalışacak olması bu göstermelik önlemlerinin hiçbir anlamı olmadığını bize ilerleyen günlerde gösterecektir” diye vurguladı.

 

Toplumsal Özgürlük Partisi adına söz alan Şilan Sürmeli de “Bugün 1 Mayıs’ı ne kadar yasaklamış olsalarda işçiler ve emekçiler 1 Mayıs’a sahip çıkıyor ve çıkmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri