Kadına şiddete “Sıfır Tolerans”

Kadına şiddete “Sıfır Tolerans”

MERSİN-BEKİR ŞAHİN; Mersin’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Sivil Toplum Çalıştayı "Sıfır Tolerans" temasıyla gerçekleşti. Çalıştaya 2017 yılında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Feray Şahin’in annesi Aysel Şahin ile boşandığı kocası tarafından öldürülen Filiz Kaplan'ın kızı Sevcan Kaplan konuşmacı olarak davet edildi. Çalıştayda katılımcılardan kadına şiddetin önlenmesi ve sorunun çözümüne ilişkin öneriler alındı.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Mersin Şubesi öncülüğünde, Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans' Çalıştayı

MBŞB Kongre Merkezi Çok Amaçlı Salonda gerçekleşti. İlk defa düzenlenen çalıştaya

ADD, CKD, ÇYDD, SDD, MKED, YKKED, TKB vb. STK üyeleri katılımcı olarak katıldı.

Düzenlenen Çalıştaya aynı zamanda, Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Ve Çocuk Daire Başkanı Şerife Hasoğlu, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş, Akdeniz Belediye Başkan Vekili, Toroslar Sosyal Hizmetler Müdürü, Mezitli Kültür Müdürü, SMMM Odası, 78 liler Derneği, İnsan Hakları Derneğinden temsilciler konuk olarak katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Ve Çocuk Daire Başkanı Şerife Hasoğlu kadına yönelik şiddet, ülkenin bir ayıbı olduğunu belirerek, bu anlamda eğitimin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Yeni çizgi gazetesi

HERKESİ MOR CEPKEN DUYARLILIĞINA ÇAĞIRDI

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Mersin Şubesi başkanı Av Şerife Arıcı Yıldız

Kadına yönelik şiddetle mücadele edilemediğinden ve dayanışma içinde olamadıklarından bu ülkede her gün neredeyse iki kadın, bir erkek tarafından hunharca öldürüldüğü ve 80 milyonun bu cinayetleri sessizce seyrettiğini ifade etti. Giydikleri mor cepkenin Yörük kadınının boşanma özgürlüğünün simgesi olduğunu ifade ettiğini ifade eden Av Şerife Arıcı Yıldız, “Son yıllarda sayıları binlere ulaşan kadın cinayetlerinin sayıları kadar şekilleri de kadına yönelik şiddeti ürkütücü boyuta taşımıştır. Son 10 ayda Mersin'de 9, Türkiye‘de 312 kadın, kocası, eski eşi ya da sevgilisi tarafından katledilmiştir. Birey, toplum ve devlet olarak, şiddete karşı amasız, fakatsız, topyekun bir karşı duruş sergilemediğimiz sürece, yaşamın kaynağı olan kadınların yaşamları söndürülmeye devam edecektir. Biz kadınlar yaşamın kaynağıyız, yaşamak istiyoruz. Tüm yurttaşları, sivil toplum kuruluşlarını, kamu kurum ve kuruluşlarını ve medyayı kadına yönelik şiddete karşı topyekun tavır almaya; yargıyı mağduru korumaya, faili en ağır biçimde cezalandırmaya, devleti ve kurumlarını İstanbul Sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye, herkesi mor cepken duyarlılığına çağırıyoruz” şeklinde kaydetti. Başkan Arıcı, Çalıştay’ın Moderatörleri Prof. Ayşegül Yılgör, Uzm. Dr.Ruhsar Uçar, Asiye Uzel, Selda Uysal, Münevver Özgenç, Saadet Atay Bilir’e, tüm katılımcılara teşekkür ettiğini ifade etti.

ADALET HİÇ YANIMIZDA OLMADI

Çalıştaya konuşmacı olarak çağrılan Feray Şahin’in annesi Aysel Şahin kızının hayatlarında hiç görmedikleri, tanımadıkları, kızlarının çevresinde hiç kimsenin tanımadığı o sırada polis olan Fatih Burak Aykul tarafından planlı şekilde öldürüldüğünü, katilin delileri yok ettiğini ve 5 yıl 3 ay indirimli ceza alıp 1,5 yıl yattıktan sonra serbest kaldığını ifade etti .

Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi kasten öldürmekten açılan bu davayı sonradan bilinçli taksire çekip katile ödül gibi ceza verdiğini söyleyen Aysel Şahin, karar itiraz ettiklerini dava dosyasının şuan Yargıtay’da ve orda gelecek Adil ve adaletli kararı beklediklerini, katilin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Evlerinin tek kızı olan Feray’ın, iyilik meleği bir kız olduğunu söyleyen anne Şahin, “Kızım üniversite son sınıf öğrencisiydi ve mezuniyet hazırlığı yapıyordu. Mezuniyet elbisesini almıştı. Elimizde kaldı. Feray hayatı yaşamayı seven, okumayı, yardım etmeyi seven, hoşgörülü iyilik dolu bir kızdı. Yaşlı, genç fark etmez, elinden geldiğince özellikle yoksul insanlar olmak kaydı ile herkese yardım ederdi. Ancak bir cani, bir katil onu acımasızca bizden kopardı. Ve Adalet bizim yanımızda olmadı. Çok basit şekilde anlaşılabilecek, ortaya çıkabilecek delilleri sorgulamaktan kaçındılar. Katil şimdi elini kolunu sallaya sallaya dışarıda geziyor. O kafe senin, bu eğlence merkezi benim diye, gezip tozuyor. Yarın bir gün başka bir kadını ve kızı katletmeyeceğinin garantisini kim verebilir. Ona bu ödül gibi cezayı veren hakimler mi, savcılar mı? Kızım Feray için, diğer öldürülen kadınlar ve kızlar için Adalet bekliyoruz. .

Lütfen bizim gibi ailelere destek olan” diye konuştu. 

ADALET ARIYOR

Çalıştaydaki diğer konuşmacı 2 çocuk annesi Filiz Kaplan’ın (42)  kızı Sevcan da annesinin acımasızca öldürüldüğünü söyledi. Sürekli kadın cinayetleri işlendiğini bunlara ağır cezalar verilmediğini söyleyen Sevcan Kaplan, halen adalete arayışında olduklarını söyledi.

Bu arada Çalıştayda grup masaları oluşturuldu katılımcılar, kadına şiddetin önlenmesi ve çözüm önerilerini rapor etti. Bu öneriler çalıştay sonunda sonuç bildirgesi ile açıklandı.

Çalıştayda Prof.Ayşegül Yılgör, Uzm.Dr.Ruhsar Uçar, Asiye Uzel, Selda Uysal, Münevver Özgenç, Saadet Atay Bilir de grup masalarında operatörlük yaptı. YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri