İnsan hakları savunucuları; ağır hasta mahkum İsa Gültekin serbest bırakılsın

İnsan hakları savunucuları; ağır hasta mahkum İsa Gültekin serbest bırakılsın

 

MERSİN- YENİ ÇİZGİ; Mersin’de insan hakları savunucuları yaptıkları ortak açıklamada, Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yargılanıp ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve halen Tarsus Kapalı İnfaz Kurumu T-3 binasında kalan mahpus İsa Gültekin, ağır hasta olduğu, pankreas ve safra kesesinde bulunan tümörün bütün vücuduna yayıldığı ve ciddi sağlık sorunu yaşadığı, hayati tehlikesi bulunduğunu belirterek, hastanede tedavi görmesi gerektiği, bu nedenle cezasının ertelenerek tahliye edilmesi gerektiğini açıkladılar.

 

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi başkanları yaptıkları ortak açıklamada şunlara dikkat ektiler;

 

Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yargılanıp ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve halen Tarsus Kapalı İnfaz Kurumu T-3 binasında kalan mahpus İsa Gültekin, tahliyesine 18 aylık süre kalmışken pankreas ve safra kesesinde bulunan tümörün bütün vücuduna yayılmasıyla ağır bir sağlık problemi yaşamakta olup halihazırda hayati tehlikesi bulunduğundan Tarsus Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım altında tedavi görmektedir.

 

Yaklaşık sekiz aydır ağır tümörün etkisinde yaşamını idame ettiren mahpusun kötü cezaevi koşulları altında kaldığından ve tedavi hakkına sağlıklı bir erişim sağlanamadığından ağır ihmaller sonucu hastalığı çok ileri seviyelere gelmiştir.   

 

Eylül 2020 tarihinde cezaevi revirinde yapılan sağlıksız tetkikler sonucunda mahpusa diyabet ve hepatit teşhisi koyulmuş, yaklaşık dört ay boyunca yanlış tetkikler sonucunda teşhis edilen hastalıkların giderilmesi için yanlış tedaviler uygulanmıştır.

 

Ocak 2021 tarihinde Mersin Şehir Hastanesi’nde yapılan ayrıntılı tetkikler sonucunda mahpusun pankreas ve safra kesesinde tümör bulunduğu ve tümörün hızla bütün bedenine yayıldığı teşhis edilmiştir. 

 

İsa Gültekin’in sağlık problemleri nedeniyle savcılığa infazının ertelenmesi ve tahliyesi istemli yapılan başvuru, mahpusun hastaneye gidiş geliş yapabileceği şeklinde düzenlenen Mersin Üniversitesi Hastanesi sağlık raporuna istinaden reddedilmiştir. İsa Gültekin’in hayati tehlike barındıran hastalığının pandemi ve cezaevi koşullarında tedavisinin yürütülemeyeceği aşikardır.

 

Bizler, temel insan hakları değerlerini ve Hipokrat yeminini hatırlatarak;

Yargı ve sağlık mensuplarını yaşam hakkına ve temel insani değerlere uygun bir infazın uygulanmasını bu uğurda cezaevinde kalmasının kendisi için işkence ve kötü muameleye dönüşen mahpus İsa Gültekin’in cezasının infazının derhal ertelenerek tahliyesine karar verilmesini talep ediyor, bu vahim durumun takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. “www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri