HDP; Asgari ücret en az 4 bin lira olmalıdır

HDP; Asgari ücret en az 4 bin lira olmalıdır

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; HDP Gaziantep İl Eş başkanı Ethem Ünal, HDP olarak işçi ve emekçilere verilecek olan asgari ücretin ülke şartları dikkat alınarak belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücretin sefalet ücreti değil, insanca yaşayacak bir ücret olmasını istiyoruz. HDP olarak asgari ücret en az 4 bin lira olmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine devam ederken HDP Gaziantep il örgütü Yeşilsu Parkı’nda düzenledikleri basın açıklamasıyla partilerinin görüşlerini paylaştılar. DİSK ve KESK başta olmak üzere bazı demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerinde destek verdiği açıklamada partisinin görüşlerini açıklayan il eşbaşkanı Ethem Ünal, “HDP olarak bizler; kapitalizme, emek sömürüsüne, yolsuzluğa, talana, gelir dağılımındaki uçuruma, açlığa ve yoksulluğa karşı işçi ve emekçilerin insan onuruna yaraşır ekonomik ve sosyal koşullara sahip olması için mücadele ediyoruz. Asgari ücretin dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek yoksulluk sınırının üzerinde ve vergiden muaf tutularak belirlenmesi ve emekli maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olması için mücadele ediyoruz” dedi.

 

İl Eşbaşkanı Ünal açıklamasına şöyle devam etti;

Derinleşen ekonomik krizle birlikte yüzlerce yurttaşın intihar ettiği bir yıl olarak hafızalara kazınan 2020’nin son ayında milyonlarca çalışanın gözü, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çevrilmiş durumda. Asgari ücretin belirlemesinde yıllardır işçi ve emekçilerin çıkarlarını gözetmeyen bir politika izleyen iktidarın bu sene de asgari ücreti en alt sınırda tutma çabası içinde olacağını az çok tahmin edebiliyoruz.

 

2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için toplantılar 4 Aralık Cuma günü başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapacağı toplantılardan sonra milyonlarca çalışanın bir yıl boyunca alacağı ücreti belirleyecek. Asgari ücreti belirleyen 15 kişilik komisyonda işçi kesimini temsilen sadece 5 kişi yer almaktadır. Bu komisyonda işçilerin 5 kişi ile temsil edilmesi, belirlemede işçilerin nasıl temsil edileceğini tartışmalı hale getirmektedir. Ayrıca bu komisyonun işçi sözünü esas alan bir yapısı da yok. İşveren ve iktidar temsilcileri sonuç olarak sermayeden yana bir ağırlık ortaya koyuyor. Salgında çıkan bütün paketlerin sermaye lehine hazırlandığını ve çıkarıldığını; işçinin, emekçinin, yoksulun, kadının durumunu gözeten hiçbir önlem alınmadığını da gördük. Bu tespit komisyonunun yapacağı tartışmalar da işçi lehine bir şey çıkmayacaktır. Komisyonun bileşimi değiştirilmeli ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilerek asgari ücretin belirlenmesi grev hakkını da kapsayacak biçimde bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır.

 

Asgari ücret 2020 yılında brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı. Bu ücret sefalet ücreti düzeyindedir ve temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzaktır. Açlık sınırının 2500 TL ve yoksulluk sınırının 8.200 TL civarında olduğu bir dönemde insanca yaşayacak bir ücret almak en temel insan hakkıdır.

 

SGK istatistiklerine göre 2019 yılı itibariyle sigortalıların yaklaşık yüzde 37’si asgari ücret alıyor. Biraz üzerinde ücret alanlarla birlikte bu oran yüzde 60’a ulaşıyor. Bunun karşılığı rakamsal olarak şudur: 9 milyona yakın işçi asgari ücret ve biraz üzerinde ücret alıyor. Kayıt dışı çalışanlarla birlikte asgari ücretle yaşamak zorunda kalanların çok daha fazla olduğu ise ortadadır.

 

2020 yılında brüt 2 bin 943 TL alan asgari ücretten 412 TL SGK primi, 154 TL gelir vergisi, 22,34 TL damga vergisi ve 29,43 TL işsizlik sigortası işçi payı kesintisi yapılıyor.  Yapılan kesintilerle asgari ücret net 2 bin 324 oluyor. Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yayımlanan raporlara göre Türkiye’de asgari ücretli bir kişinin gelirinin yüzde 43’ü vergilere gidiyor. Kısacası asgari ücretle çalışan bir emekçi yıllın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışıyor. Bundan dolayıdır ki; asgari ücretin kesinlikle ve kesinlikle vergi dışında tutulması gerekiyor. Asgari ücretle yaşamak mümkün değildir. Bu nedenle, asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. Ayrıca ulaşım, eğitim ve sağlık da parasız olmalıdır.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri