Gaziantep’te kadınlar İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak için pedal çevirdi

Gaziantep’te kadınlar İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak için pedal çevirdi

 

GAZİANTEP- ANIL ŞAHİN;  Gaziantep’te kadınlar kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak için bisiklet turu düzenledi, pedal çevirdiler. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz” sloganları attı afişler taşıdı.

 

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu tarafından düzenlenen bisikletli eylem için

Hayri Tütüncüler Parkı’nda toplanıldı burada başlayan bisiklet pedal çevirme eylemi Demokrasi Meydanında son buldu. Eyleme her yaşta kadın, genç, çocuklar ellerindeki dövizlerle katıldı.

 

TÜRKİYE'NİN ÇEKİLDİĞİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Buradaki ortak açıklamayı SES Gaziantep Şube Eşbaşkanı Serpil Dağdemir yaptı.  

Türkiye'nin çekildiği İstanbul Sözleşmesi, Kadınlara yönelik şiddeti bir insan hakkı ihlali olarak tanımlayarak, şiddeti ortadan kaldırmayı ve kadınları korumayı amaçladığını söyleyen Serpil Dağdemir, bu nedenle de sözleşmenin Kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için devletlerin kapsamlı ve bütüncül politikalar geliştirmesi gerektiğini içerdiğini belirterek,

“İstanbul Sözleşmesi gereği Devletler, toplumsal cinsiyet eşitliğini hem yasalarında hem de toplumsal yaşamda hayata geçirmesi gerek” dedi. www.yenicizgihaber.com

 

 

11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılan ve bu nedenle de "İstanbul Sözleşmesi " adını alan sözleşmenin.1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdiğini hatırlatan SES Gaziantep Şube Eşbaşkanı Serpil Dağdemir açıklamasına şöyle devam etti;

 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KİMİ KORUR?

Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan tüm kadınları ve kız çocuklarını korur.

Birlikte yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın ev içi şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri, göçmen ve mültecileri, LGBTİ+'ları kısaca herkesi korur.

 

 İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KİMDEN KORUR?

Eşin, eski eşin veya partnerin şiddetinden, abinin, babanın veya diğer aile bireylerinin kısaca en yakınımızdakilerin şiddetinden korur.

İşyerinde patronun, okulda öğretmenin, karakolda polisin ya da sokakta, çarşıda veya toplu taşımada tanımadığımız erkeklerin şiddet ve tacizinden korur.

20 Mart 2021'de gece yarısı tek adamın çıkardığı ve onayladığı kararla Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini duyurdu. "Aileyi koruma adı altında" meşrulaştırılmaya çalışılan girişimin asıl amacı yasal evlilik yaşının 12'ye kadar indirilmesinin önünü açmak, her yaştan kadınlar ve kız çocuklarının tecavüzcüleri ile evlendirilmelerini yasalaştırmaktır. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye karşı çıkan ancak iktidarın toplumu dini referanslar üzerinden şekillendirme projesinin bizatihi bir parçası olan çevreler, çareyi kadın haklarını savunurken LGBT haklarını çiğneyip geçmekte buluyor. Kendilerini eşcinsel düşmanlığı üzerinden meşrulaştırmaya, üzerinde durdukları kırılgan zemini böylece sağlamlaştırmaya çalışıyorlar. Kadınların ve LGBTİ+'ların şiddetten korunması ve eşitlik haklarımızın güvenceye alınması için temel önemde olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye dönük, bu hukuksuz kararı tanımıyor ve kabul etmiyoruz! “

 

Dağdemir, Kadınlar olarak eşitlik ve adalet için verilen mücadelenin kazanımı İstanbul Sözleşmesi'ni yok etmek isteyenlerin amacı,  eşitsizliğe, şiddete, cinayetlere, tacize, çocuk istismarına, ayrımcılığa, nefret diline, düşmanlaştırmaya, savaş politikalarına, kutuplaştırmaya, emeğin gaspına, evlerin, sokakların, işyerlerinin hapishane haline getirilmesine karşı verilen mücadeleyi de yok etmek istendiğine dikkat çekti.

 

Eğer İstanbul sözleşmesi etkin uygulanmış olsaydı bugün Sezay Koçak, Feray Şahin, Duygu Delen ve adını sayamadığımız yüzlerce kadın aramızda olacaktı diyen Serpil Dağdemir,

“İktidar-mafya işbirliğinin bir kez daha ayyuka çıktığı, erkek-devlet şiddetinin bir kez daha teşhir olduğu bu günlerde görüyoruz ki İstanbul Sözleşmesi'ni bir gece yarısı ortadan kaldırmak isteyenler hayatlarımıza kast etmek, bizi olan bitene "seyirci" kılmak istiyor.

 

Haklarımıza yönelik saldırıların gündeme geldiği ilk günden beri sosyal medya eylemlerinden sokak eylemlerine yükselttiğimiz itirazımızı sürdürüyor, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek isteyenlerin, erkek-devlet şiddeti ve çocuk istismarını "Tolere edilebilir" görenlerin, yaşamlarımızı bir sözlerine bağlı zannedenlerin karşısında haklarımızı ve hayatlarımızı savunuyoruz. İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz.” dedi.

Açıklamadan sonra kalabalık dağıldı. www.yenicizgihaber. YENİ ÇİZGİ  

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri