Gaziantep’te Başpınar Dokuma Ve Tekstil İşçileri Birliği asgari ücret için eylem yaptı

Gaziantep’te Başpınar Dokuma Ve Tekstil İşçileri Birliği asgari ücret için eylem yaptı

 

GAZİANTEP- ANIL ŞAHİN; Gaziantep’te Başpınar Dokuma Ve Tekstil İşçileri Birliği TÜİK’in hükümetin ve patronların istediği gibi yalan yanlış rakamlarla bir kişiye bile yetecek ücret hesaplayamazken, asgari ücret ve ücretlere yapılacak zamlar insanca yaşama yetecek düzeyde olmazsa tepki ve öfkelerini ortaya koyarak mücadele edeceklerini açıkladılar. Tekstil İşçileri Birliği’nin sözcüsü Mehmet Türkmen, “TÜRK-İŞ başkanına sesleniyoruz. Yüzde 60’ı aşan enflasyon düzeyini ve son bir yılda dolar karşısındaki erimeyi telafi edecek bir oranın altında zam yapılırsa bunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.

 

Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalarda çalışan işçiler Başpınar Dokuma Ve Tekstil İşçileri Birliği öncülüğünde şehir merkezindeki Balıklı Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Birliğin ortak açıklamasını okuyan Mehmet Türkmen,

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için şimdiye kadar üç kez toplandığını hatırlatarak, 2021’de işçiler için açlık ve yoksulluk giderek derinleşirken, patronların sömürü çarkı tıkır tıkır işlemeye devam ettiğini söyledi.

 

Başpınar OSB’nin patronları işçinin alın teriyle zenginleştikçe zenginleştiğini ifade eden Mehmet Türkmen, “ Patronlar işletmelerine yenilerini ekledi, yeni makineler aldı, her ay yeni ihracat rekorlar kırdı, yeni villalar yaptırdı, tırlar, gemiler, yatlar aldı. Biz ise canımız pahasına ürettik; gecemizi gündüzümüze kattık; ailemizi görmeyi gözden çıkardık; bayramlarda, pazar tatillerinde aralıksız çalıştık. Bunun karşısında ücretlerimiz günden güne eridi, alım gücümüz düştü. Ne kadar fazla çalışırsak çalışalım, kendimizin ve ailemizin en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldik. Fazla mesai ya da ek iş yapmadan geçinemez durumdayken artık bunlar bile geçinmemize yetmiyor.

 

Artık önümüzü göremez duruma geldik. Kafamızı yastığa, acaba yarın neye zam gelecek diye düşünerek koyuyoruz. Acaba dolar daha ne kadar yükselecek diye düşünüyoruz. Biz dolarla maaş almıyoruz ama dolar yükseldikçe ücretimiz eriyor, tüketim mallarına yeni zamlar geliyor. 2021 başında 385 Dolar olan asgari ücret, şu an 202 Dolar. Maaşımız yarı yarıya eridi. Asgari ücretin dolar bazında 2021 başına dönmesi için bile 5.300 lira olması gerek.

Ancak tespit komisyonu asgari ücreti hesaplarken bizim insanca yaşamamız için gereken miktarı hesaplamıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de komisyon işçilerin taleplerine kulaklarını tıkamış durumda. Her sene olduğu gibi bu sene de komisyon işçileri açlık sınırında bir ücrete mahkum etmenin hesaplarını yapıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de masanın bir ucunda işçilerin alın terini sömüren, emeğini gasp ederek zenginleşen patronlar var. Diğer ucunda On Binlerce lira maaş alan sendikacılar. Masanın hakemi ise yine on binlerce lira maaş alan bakanlar. Bu masadan biz işçilerin lehine bir sonuç çıkabilir mi? Bu komisyon bizim yaşadığımız dertleri nereden bilecek?” dedi.

 

TÜİK tarafından tek kişinin asgari geçim ücretinin hesaplanması ve asgari ücretin buna göre belirlenmesini vicdansızlık hukuksuzluk adaletsizlik olduğunu ileri süren Türkmen şöyle devam etti;

 

“Çünkü asgari ücretle bir kişi geçinmiyor. İnsanca yaşamak ve insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz. Biz dilenci değiliz kimseden sadaka istemiyoruz. Çalışıyoruz, alın teri, döküyoruz, üretiyoruz ve ürettiğimizden yarattığımız zenginlikten hakkımız olan payımızı istiyoruz. Ama bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da hakkımızı durduğumuz yerde vermeyeceklerini biliyoruz. O yüzden Dokuma ve Tekstil İşçileri Birliği olarak başlattığımız bu örgütlenmeye, bu birliğe, bu mücadeleye bütün işçi kardeşlerimizi katılmaya çağırıyoruz. Biz biliyoruz ki bu zamlara, bu sefalete karşı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve insanca bir yaşam için birlik olmaktan ve örgütlenmekten başka çaremiz yok.

 

Gaziantepli dokuma ve tekstil işçileri olarak kendi birliğimizi sağlamak, kendi bağımsız sendikamızı kurmak için bütün işçi kardeşlerimizi bu birliğin içinde yer almaya çağırıyoruz.” www.yenivzgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri