Gaziantep'te Ahilik Haftası başladı

Gaziantep'te Ahilik Haftası başladı

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu

ahiliğin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı düzenleyen, topluma yol gösteren değerler manzumesi olduğunu belirterek, "Ahilik, ilimin imanla beslenmesi, çalışma ile şekillenmesidir” dedi.

Ahilik Haftası nedeniyle Demokrasi Meydanında tören düzenlendi, Atatürk Anıtına çelenk konuldu.  Valiliği himayesinde geleneksel olarak sürdürülen Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarının, bu yıl 16-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Ahiliğin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı düzenleyen, topluma yol gösteren değerler manzumesi olduğunu belirten Küsbeoğlu,  "Ahilik, ilimin imanla beslenmesi, çalışma ile şekillenmesidir” dedi. Temelleri 800 yıl öncesine dayanan ve esnaf teşkilatının tarihi ve kültürel mirasını oluşturan 'Ahilik Haftası' ile ilgili açıklamalarda bulunan ESOB başkanı Küsbeoğlu, “"Türk- İslam medeniyetinin Anadolu'dan dünyaya yayılmasını sağlayan, aziz vatanımızın 'Türkmen yurdu' olmasında sanatı, ilmi ve eğitimi bir arada harmanlayan ahilik, imanın ilimle beslenmesi, çalışma ile şekillenmesidir” diye konuştu.

Ahi Evran ve Ahilik Kültür Haftası, Ahilik felsefesi, temelleri 13. Yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm anadolu’ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşum olduğunu hatırlatan Küsbeoğlu, “Ahilik kurumu mistik (gizemli) bir yol, bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen ve siyasal, askeri ve kültürel yönleri’de bulunan bir dünya düzenidir.Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik teşkilatı ise; Türkler arasında gelişip yaygınlaşan,sanatta, ticarette dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Ahilik; iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan, günümüzün kooperaftifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır. Ayrıca ahilik, 13. Yüzyılda köylere kadar yayılarak, düzenli ve milli bir toplum kurmayı amaç edinen sosyal bir kurum haline gelmiştir. Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçen kişilere, bir törenle şed bağlanırdı. Böylece fütüvvet (cömertlik) yoluna giren usta, ahilik felsefesine göre ‘Eline, diline, beline sahip ol. Kalbini, kapını, alnını açık tut’ ilkesine bağlı kalırdı” diye ifade etti.  YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri