GAZİANTEP- YENİ ÇİZGİ; Gaziantep’te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir araya gelen kadınlar, şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa ve savaşa karşı taleplerini haykırdı, kadın cinayetlerine, cinsel taciz ve kadına şiddete dikkat çekti.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Gaziantep Kadın Platformu öncülüğünde Kırkayak Parkı’nda bir araya gelen kadınların eylemine siyasi partiler, demokratik itle örgütleri ZeugMadi LGBTİ li çok sayıda kadın katıldı.Burada halayalar çekip, şarkılar söylendi. “Kadınlar yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete, yolsuzluğa, işsizliğe karşı, vardık, varız, var olacağız” pankartları açıldı. Aynı zamanda çocuklar “Çocuk İstismarın Affı Olmaz” pankartıyla alandaki yerini aldı. “Ar değiliz, zar değiliz, mal değiliz”, “Bitten, açlıktan, coronadan betersiniz ‘Ataerkler’”, “Tacizcilerin, tecavüzcülerin düşpeşine” ve “Çenemi kapatmıyorum, söyleyecek sözüm, değiştirecek gücüm var!” dövizleri taşındı.
8 MART ÜCRETLİ İZİN GÜNÜ İLAN EDİLSİN
Gaziantep’te düzenlenen 8 Mart etkinliğinde ortak açıklamayı Eğitim-Sen Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici yaptı. Söyleyici, açıklamada“ Doğum izinlerinin attırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı ve Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmadır” diyerek dört ana taleplerinin olduğunu söyledi. Çözümün, sorunları yaratanlar değil, kadınların mücadelesinde olduğunu vurgulayan Söyleyici, “Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Kazanalım” dedi.
YAŞANABİLİR BİR ÜLKE İSTİYORLAR
Söyleyici, ülkede kadınların, ucuz ve güvencesiz yedek iş gücü olarak görüldüğünü belirterek, “Tüm bu politikalar siyasi iktidarın tercihi. Ülke kaynakları istenirse, savaş, rant, belli kesimler yerine kadınların, emekçilerin, gençlerin, tüm toplumun ihtiyaçları için kullanılabilir. Bizim tercihimiz yaşanabilir özgür, eşit ve sömürüsüz, savaşsız bir ülke ve bir dünyadan yana” dedi.
BARIŞ İÇİNDE YAŞAMI SAVUNDULAR
Eğitim-Sen Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici düşmanlaştıran kutuplaştıran, ayrımcı politikalar ve savaşın gölgesinde yaşamlarının yok edilmesine, sömürüye, şiddete, yoksulluğa, ekonomik krizi örtbas etmek için militarist söylemlerde bulunanlara karşı barış içinde yaşam haklarına sahip çıkacaklarını belirterek, tüm bu itirazlara karşı taleplerinin olduğunu belirterek şöyle devam etti;
“Eşit işe eşit ücret sağlanmalı, İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı, şiddet, ayrımcılık, mobbingin gerçekleştiği durumlarda etkili bir soruşturma mekanizması kurulmalı ve caydırıcı cezalar tanımlanmalı, esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+’ lara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı, kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalı, OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK’lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilmeli, kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı, eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmeli, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir.”
Yapılan basın açıklamasının ardından, kadınlar saatlerce halay çektiği ve şarkılar söylediği alandan, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadınlar sokakta, kadınlar her yerde” ve “ Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atarak alanda ayrıldılar. ANIL ŞAHİN