Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ay'ın, Gazeteciler Günü mesajı

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Meral Ay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yaptığı açıklamada, sektörün sorunlarına dikkat çekti.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Meral Ay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yaptığı açıklamada, sektörün sorunlarına dikkat çekti.

10 Ocak'ın Türkiye'deki gazetecilerin dayanışması ve emek mücadelesi için çok önemli bir gün olduğunu belirten Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Meral Ay, "Kamu görevi yapmanın bilinci ile büyük sorumluluk isteyen mesleklerini en doğru ve objektif bir şekilde yerine getiren tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum" dedi.

Basının, güçlü demokrasilerin temel unsuru olduğunu hatırlatan GGC Başkanı Ay, "Toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, vatandaşların talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, Gaziantep'in tanıtılması gibi pek çok konuda önemli bir kamu görevi üstlenen gazeteciler, bu nedenle 'halkın gözü, kulağı ve dili' olarak nitelendirilir. Basın bu anlamda, düşünceyi ifade ve haber alma özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Ülkemizin ve kentimizin gelişimi, vatandaşların bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında büyük katkısı bulunan basın çalışanlarının sorunlarının çözülmesi ve desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, ilkeli, bağımsız ve tarafsız bir anlayışla görevlerini yerine getiren üyelerimizin ve tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, sorunlarımızın çözümüne vesile olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Türk basın tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olan 10 Ocak'ın, gazetecilik mesleğinin önemi ve gazetecilerin yaşadığı sorunların gündeme gelerek çözüme kavuşturulması açısından önemli bir gün olduğuna vurgu yapan Başkan Ay, şöyle devam etti:

"Yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen basının, 'daha güçlü bir demokrasiye' daha fazla katkı sunması ancak ve ancak tarafsız, objektif ve güçlü bir basınla mümkündür. Bugün basınımızın temel misyonuna uygun yayın yaptığını, daha güçlü Türkiye idealine yeterince katkı sunduğunu söylemek mümkün değildir. Şöyle ki, kendini yenilemeyen, mesleğine ve işine yatırım yapmayan, üretmeyen, personel istihdam etmeyen, kopyacılığın ve bülten haberciliğinin ötesine geçemeyen, hatta en üzüntü verici olanı da, kamu görevi yaptığının bilincinde bile olmayan medya kuruluşu ve çalışanlarının sayısı azımsanmayacak ölçüdedir. Gaziantep özeline baktığımızda basınımızın durumunun hiç de açıcı olmadığı görülecektir. Maalesef basınımız güçlenmek bir tarafa bir çok anlamda geriye gitmektedir. Bugün Türkiye'nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi olan şehrimizde sadece bir tane uydudan yayın yapan TV kanalı varken, Şanlıurfa'da bu sayı 4'tür. Gaziantep merkezli yayın yapan internet haber sitesi sayısı artık onlarla değil yüzlerle ifade edilmeye başlanmıştır. Nicelik bu kadar fazla iken, nitelik konusunda maalesef çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Haber, röportaj ya da yorum konusunda hiçbir üretimde bulunmayan, ofisi olmayan, personel istihdam etmeyen, bülten haberleri ile sitesini arada sırada güncelleyen haber siteleri sadece bu alandaki sayısının atmasını sağlamaktadır.

Basının bu mevcut halinin devam etmemesi için gereken yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Günümüzde berberinden kasabına, bakkalından fırıncısına kadar her meslek grubunun bir odası vardır. Ancak ne yazık ki, çok önemli bir misyonu olan basın mensuplarının bir meslek odası yoktur. Meslek Odaları Anayasa'nın 135. Maddesinde yer alan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları başlığı altında anayasal bir dayanağa sahiptir. Bu nedenle gazetecilerin bir odasının olması gerektiğini düşünüyoruz. Medya sektörüyle ilgili iki önemli kurum bulunmaktadır. Birincisi Basın İlan Kurumu, diğeri ise RTÜK'tür.

Yazılı, görsel ve işitsel medyanın yanı sıra internet medyası da büyük bir hızla yaygınlaşmaktadır. İnternet medyasının gelecekte haber alma ve bilgi akışı sağlanmasında çok daha büyük bir misyon üstleneceği tartışmasızdır. Artık internet gazeteleri de Basın İlan Kurumu'na üye olmakta, reklam pastasından pay almaktadır. Hatta Basın İlan Kurumu daha önce üyelik için şart koştuğu 2 sigortalı çalışan kriterini de iptal ederek üyeliği kolaylaştırmıştır. Diğer taraftan basının içinde bulunduğu dağınık durumdan rahatsız olan iş dünyası ve reklameveren kuruluşlar da artık ilan ve reklamlarını sadece Basın İlan Kurumu üzerinden verme eğilimindedir. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu gelişmeleri destekliyor ve basınımızın güçlenmesine ve etkinlik kazanmasına katkısı olacağını düşünüyoruz." (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri