Çocuk istismarı toplumsal utançtır!

Çocuk istismarı toplumsal utançtır!

 

ŞANLIURFA ; YENİ ÇİZGİ; Urfa’da 2019 yılının ilk 6 ayında 12-16 yaş aralığında resmi kayıtlara göre 378 çocuğun cinsel istismara uğraması duyarlı demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti yöneticilerinin ortak açıklamalarıyla tepkiyle karşılanırken, soruna dikkat çekildi. Urfa İl Kadın Platformu olarak yapılan ortak açıklamada,”Çocuklar bizim geleceğimiz, biran önce harekete geçmeliyiz. Çocuk istismarının bir bahanesi asla olamaz.

bunun için gerekli cezaların iyi hal indirimi ya da herhangi bir bahaneye sığınmadan verilmesini talep ediyoruz" diye ifade ettiler.

Konuyla ilgili olarak Urfa İl Kadın Platformu tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasını Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi ve Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Dilet Polat yaptı. Şanlıurfa Barosu tarafından geçtiğimiz ay açıklanan raporda 2019 yılının ilk 6 ayında 12-16 yaş aralığında tam 378 çocuğun cinsel istismara uğradığının kayıtlara geçtiğini hatırlatan Polat açıklamasına şöyle devam etti;

21 ÇOCUK HAMİLE KALDI

“Raporda, merkezi ve ilçelerde 2019'un ilk 6 ayında 287'si kız, 91'i erkek çocuk olmak üzere 378 çocuğun, pedofili ve enseste maruz kaldığı belirlendi. Cinsel istismara uğrayan çocukların yaş aralığı 12-16 olurken, çocuklardan 21'inin ise hamile kaldığı öğrenildi.

"Çocuk dediğin ölmez. Oynar, atlar, zıplar, koşar, coşar, nazlanır. Eğer ölüyorsa orada muhakkak devletin, toplumun, insanlığın ondan esirgediği bir şey vardır. Onu büyümekten, yetişkin olmaktan, yaşamaktan ve yaşlanmaktan alıkoyan bir şey. Ölüyor çocuklar. Bedenleri lime, lime edilerek, canları acıtılarak, yaralanarak, örselenerek, kuşatılarak, çocuk olmaktan çıkarılarak öldürülüyorlar. Şehirlerde hep çocuk ölümleri haberleri alıyoruz.

Yaşadığımız kent Urfa'da yayınlanan çocuk istismarı raporu vahim diyeceğimiz rakamları somut bir şekilde gözümüze sokuyor adeta, Urfa'da 2019'un ilk altı ayında 12 ile 16 yaş Aralığında 378 çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı adli kayıtlara geçti. 278'si kız çocuğu, 91'i erkek çocuğu toplam 378 çocuğun, cinsel istismara maruz bırakıldığı resmi kayıtlara geçti. Söz konusu sayı, sadece yargıya yansıyanlar olurken, gerçek rakamların bunun çok üstünde olduğunu biliyoruz. Bu vahim tablo karşısında her birey ve ilgili her kurum sorumluluk sahibidir, dolayısıyla sorunu görmezden gelemeyiz, yok sayarak yaşayamayız. Çocuklar bizim geleceğimiz bir an önce harekete geçmeliyiz.Anne karnına düştüğü andan itibaren çocuğu koruma, kollama ve güvenli bir yaşam hakkı sunmak devletin temel görevidir.”

HEDEF ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNLENMESİ OLMALI

Çocuğun olduğu her alanda öncelik çocuğun yararı olduğunu vurgulayan Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi ve Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Dilet Polat, çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığı bir bütün olarak korunması gerektiğini ileri sürerek,

 “Hedef çocuk istismarının önlenmesi olmalıdır. Bu nedenle çocuk istismarının hiçbir mazereti ve gerekçesi olamaz. Toplumun tamamı ve çocuklar, çocuk istismarına karşı bilinçlendirilmen, çocukla çalışan kişi ve kurumların denetimi son derece sıkı ve düzenli bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Alanda çalışan kurumların uzmanlarca düşünce ve inanç ayrımı yapmaksızın objektif denetiminin yapılması zorunludur. Çocukla çalışan kişilerin öncesinde çocuklara zarar verip vermediği araştırılmalı, çocuklarla uzman kişilerin çalıştırılması sağlanmalı, sivil toplum kuruluşları ve  meslek kuruluşları tarafından  bağımsız    denetim sağlanmalıdır. Mağdurların tedavisi ve destek hizmetleri ile sorun alanlarının tespiti konusunda raporlama ve izlemeyi de önemsiyoruz” diye ifade etti.

Yapılan ortak açıklamaya, Urfa İl Kadın Platformu olarak Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, İHD, BARO, Eğitim-Sen, SES, CHP kadınkolları, HDP kadın Meclisi

TMMOB. YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri