Çiftçi desteklerin azlığından şikâyetçi

Çiftçi desteklerin azlığından şikâyetçi

Pazarcık’ta gübre ve mazot desteği için çiftçilerin son başvurularının alındığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Ali Çiftepala, destekleme bedellerinin ise Eylül ve Ekim aylarında ödeneceğini açıkladı.

2000’li yıllarda Ecevit hükümeti döneminde çiftçiye 20 tl destek verilirken, bugün aynı desteğin 3’te bire gerilediğini hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Çiftepala, “Desteklemeler 2000’li yılların altında kaldı. Ama diğer yandan mazot, gübre, tohum, ilaç, işçilik vs. gibi girdi maliyetleri sürekli artıyor. Son 2 yılda sadece ilaç ve gübreye yüzde 60’ar civarında zam geldi. Çifti bunun altında nasıl kalkacak. Aynı zamanda çiftçi ürününü değerinde satamıyor. Tüm bunlar tarıma, dolayısıyla çiftçiye büyük kayıplar veriyor. Bugün ülkemizde arazilerin çoğu boş. Konya Ovası kadar arazi boş kalıyor, işlenmiyor, az değil Hollanda gibi bir ülke kadar. Yazık değil mi. Üstelik devletin destekleme politikası hem yanlış hem de yetersiz” diye konuştu.

UN İHRACATI YAPAN ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYORUZ

Bu yıl kuraklığın yansıra, hububatta yüzde 50’ye yakın verim kaybı olduğunu hatırlatan Pazarcık Ziraat Odası Başkanı Ali Çiftepala, “Türkiye şuanda un ihracatı yapan ülkelerin başında geliyor. Aslında kendi buğdayımız bize yeter ihracattan dolayı yetmiyor. O zamanda ithal buğday getiriliyor. Oysa üretici desteklense ithal etmeye hiç gerek kalmaz. Çiftçinin büyük sıkıntısı girdi maliyetlerinin yüksekliği. Bu sorun mutlaka aşılmalı yoksa ilerde çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşmak kaçınılmaz olur” dedi. YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri