Bilimsel eğitimi önemseyen ÇOBİ-DER Mersin’de kuruldu

Bilimsel eğitimi önemseyen ÇOBİ-DER Mersin’de kuruldu

Türkiye’de bir ilk, Mersin’de ÇOBİ-DER kuruldu

MERSİN- BEKİR ŞAHİN:  Türkiye’de belki de bir ilk olan Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği  (ÇOBİ-DER) Mersin’de kuruldu. ÇOBİ-DER Kurucu Başkanı Mustafa Duru, 0-6 yaş çocukların iyi bir eğitim almalarını hedeflediklerini belirterek, “Çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü onlar bizlerin geleceğidir” dedi.

 

 

Temel amacı eğitimli bir nesil yetiştirmek olan Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği ÇOBİ-DER

Türkiye’de ilk defa 3 Temmuz 2023 te Mersin’de kuruldu. Derneğin kurucu üyeleri şu isimlerden oluşuyor; Mustafa Duru (Başkan),  Gülseren Gündoğdu (Başkan yardımcısı), Seyfettin Suretli (Genel sekreter), Zülfü Uçar (Muhasip), Seher Aydın, Fatma Çerçi, Ahmet Yıldız üye olarak görev yapıyor.

 

 

Türkiye’de çocukların yeterli eğitimi alamadıklarını, çocuklukların iyi ortamlarda yaşayamadıklarını ileri süren ÇOBİ-DER Kurucu Başkanı Mustafa Duru, bu alanda bilimi ön plana alarak 0 -6 yaş grubunu hedefine koyan bir ilk dernek olduklarını belirterek derneğin içeriği ile ilgili Yeni Çizgi Gazetesine açıklama yaptı. 

 

ÇOCUK EĞİTİMİ ANNE KARNINDAN BAŞLAMALI

ÇOBİ-DER’i ileriki aylarda Türkiye genelinde örgütleyip, şubeler açarak 0-6 yaş çocukların iyi bir eğitim alabilmeleri için mücadele edeceklerini söyleyen ÇOBİ-DER Kurucu Başkanı Mustafa Duru, “Henüz yeni bir derneğiz, şehirde örgütlenme çalışmamızı başlattık, ileride yurt genelinde bazı şehirlerde şubeler açmayı planlıyoruz. Amacımız anne karnından başlayarak, 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik toplumsal bilinci geliştirmek ve özellikle yoksul çocuklara sahip çıkarak yeterli eğitim almaları için çaba göstermek. Bunu yaparken anne ve baba eğitimleri ile öğretmen eğitimlerini de önemsiyoruz. Çocuklara doğum öncesi ve doğum sonrası eğitimler verilmeli, kreş ve anaokulları ile bu süreç devam etmeli. Aynı zamanda 0-6 yaş dönemi verilen eğitimlerin tümü ücretsiz olmalıdır” dedi. www.yenicizgihaber.com

 

BELEDİYELER YANLIŞYAPIYOR

Yerel yönetimler ile bu alanda ortak işbirliği yapmayı düşündüklerin söyleyen ÇOBİ-DER Başkanı Duru, “Belediyeler çocuklar için atölye açıyor, bu yanlış, çocuklar için oyun evi, oyun yerleri gibi çocuk gelişimine katkı sunacak projeler hizmete sunulmalı. Çocuğun yeri oyun alanlarıdır” dedi. 

 

Almanya’da çocuklar daha 6 aylıkken okula başladığını, Türkiye’de ise 5 yaşındayken ana okula alınabildiklerini söyleyen ÇOBİ-DER Başkanı Mustafa Duru şöyle devam etti:

 “Almanya da eğitim seviyesi yüksek, çünkü çocuklar erken yaşta eğitime ve okul hayatına başlıyor. Kendi yaşıtları ile oynayıp eğelenebiliyor, tanışabiliyor arkadaş çevresi ediniyor. 

Ama Türkiye’deki çocuklar 5 yaşında okul hayatına başlıyor. Çocuklar için çok geç bir dönem. Dolasıyla Almanya gibi erken yaşta eğitime başlayan ülkeler, bizim gibi ülkelere göre eğitimde çok çok ilerde. Bu durum toplum gelişimini de etkiliyor.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri