Antep Fıstığı TBMM gündeminde

Antep Fıstığı TBMM gündeminde

CHP Milletvekili Bayram Yılmazkaya Antep Fıstığında yaşanan rekolte oyunları ve yaşanan sıkıntıları ve sorunları TBMM gündemine taşıyarak, üreticinin mağdurilyetini duyuracağını açıkladı. Milletvekili Yılmazkaya, Antepfıstığında rekolte yüksek yalanı ile fiyatların düşürülerek üreticinin tüccara boğdurulmak istendiğine dikkat çekti.

 

 

Milletvekili Yılmazkaya konuya dair yaptığı açıklamada, “Geçen sene 55 liraya satılan fıstık bu sene 37 liradan üreticinin elinden alınmaya çalışılıyor. Eğer fıstıktaki üretim ve pazarlama süreci devlet tarafından kontrol atına alınmazsa, maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor!” dedi.

“Devletin fıstık üretiminde yaşanan sürecin kontrolünü elinde bulundurarak gerekli adımları biran önce atması, üreticiyi ve tüketiciyi koruyacak argümanları hayata geçirmesi çok önemli” ifadelerini kullanan Yılmazkaya,’ “Eğer fıstıktaki üretim ve pazarlama süreci devlet tarafından kontrol atına alınmazsa, maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor” dedi.

 

 

İKTİDAR FISTIK ÜRETİCİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ VE TALEPLERİNİ DUYMUYOR

CHP Milletvekili Bayram Yılmazkaya açıklamasında şunları söyledi;

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında "Yeşil altın" olarak nitelendirilen ve aynı zamanda da bölgenin yöresel lezzetlerinden olan Antep fıstığında fiyat tekeli hem üretici ve hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Türkiye'nin iç piyasa, baklava ve çikolata üretimi ile ihracatta dahil yıllık Antep fıstığı ihtiyacının 120-130 bin ton olduğu gerçeğinden yola çıkarak bir düzenleme getirilmeli.  Stratejik öneme sahip olan Antep fıstığına alan bazlı destek verilmesi gerek. Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda, bir müdahale kuruluşunun Antep fıstığını depolaması ve rekoltenin az olduğu yılda piyasaya arz etmesi gerek. Antep fıstığı üretimine ilişkin yapılan rekolte çalışmalarında ortaya konulan sonuçların, reel rakamları tam olarak yansıtmaması, üreticinin fiyat politikasını etkiliyor.

 

Devlet sürecin kontrolünü elinde bulunduracak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor.  Gaziantep'in ve bölgenin önemli tarımsal ve endüstriyel ürünü olan Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmek isteyen stokçular fıstığı düşük alıp pahalıya satmak istiyor.  Bu kurulan düzen, bu işe emek veren üreticileri sömürmekten başka bir şey değil.  Hükümetin bu konuda düzenleyici politikaları biran önce hayata geçirmesi gerek…”

 

CHP Milletvekili Yılmazkaya, “Geçen sene 55 liraya satılan fıstık bu sene 37 liradan üreticinin elinden alınmaya çalışılıyor. Eğer fıstıktaki üretim ve pazarlama süreci devlet tarafından kontrol atına alınmazsa, maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor!” dedi. “Devletin fıstık üretiminde yaşanan sürecin kontrolünü elinde bulundurarak gerekli adımları biran önce atması, üreticiyi ve tüketiciyi koruyacak argümanları hayata geçirmesi çok önemli” diyen Yılmazkaya’ “Eğer fıstıktaki üretim ve pazarlama süreci devlet tarafından kontrol atına alınmazsa, maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

FISTIK ÜRETİCİLERİNİN GÖZÜ TBMM’DE

 Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve aynı zamanda da bölgenin yöresel lezzetlerinden olan Antep fıstığında fiyat tekeli hem üretici ve hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin iç piyasa, baklava ve çikolata üretimi ile ihracatta dahil yıllık Antep fıstığı ihtiyacının 120-130 bin ton olduğu gerçeğinden yola çıkarak bir düzenleme getirilmeli.

Stratejik öneme sahip olan Antep fıstığına alan bazlı destek verilmesi gerek. Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda, bir müdahale kuruluşunun Antep fıstığını depolaması ve rekoltenin az olduğu yılda piyasaya arz etmesi gerek.

Antep fıstığı üretimine ilişkin yapılan rekolte çalışmalarında ortaya konulan sonuçların, reel rakamları tam olarak yansıtmaması, üreticinin fiyat politikasını etkiliyor.

 

Devlet sürecin kontrolünü elinde bulunduracak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor.

Gaziantep'in ve bölgenin önemli tarımsal ve endüstriyel ürünü olan Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmek isteyen stokçular fıstığı düşük alıp pahalıya satmak istiyor.

Bu kurulan düzen, bu işe emek veren üreticileri sömürmekten başka bir şey değil.

Hükümetin bu konuda düzenleyici politikaları biran önce hayata geçirmesi gerek…” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri