Bal üreticileri akaryakıt zamlarından etkileniyor

Bal üreticileri akaryakıt zamlarından etkileniyor

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: Akaryakıta gelen peş peşe zamlar her sektörü olduğu gibi arıcıları da olumsuz etkilemeye devam ederken zirai ilaçların kullanılmasının da arı ölümlerine yol açtığı belirtildi. Bu arada son 2-3 yılda yaşanan kuraklığın ardından bu yıl bölge genelindeki bol yağış nedeniyle bal üreticilerinin yüzünü güldürdüğüne vurgu yapıldı.  

 

Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca,  Türkiye genelindeki gezgin arıcılar yılda 5-6 kez yer değiştirdiğini bu nedenle akaryakıta gelen zamlar nakliye maliyetlerini yükselttiğinden,  arıcıların yer değiştirme sıkıntısı yaşadığı gibi artan maliyet, bal fiyatlarını ve tüketimini olumsuz etkilediğine işaret etti. Zirai ilaçlar nedeniyle arı ölümlerine yol açtığını da kaydetti. www.yenicizgihaber.com

15 Temmuz’da başlayacak olan birinci bal hasadı Ağustos ayında son bulacağı bu ayda ‘Zahter Bal’ rekoltesinin belli olacağını hatırlatan Nebi Koca, ikinci bal hasadının da Eylül ayına kadar biteceği, o zaman yıllık toplam bal rekoltesinin ortaya çıkacağına vurgu yaptı.

 

2-3 Yıldan buyana yaşanan kuraklık nedeniyle bal rekoltesinin düşük olduğunu fakat bu yıl mevsimin beklentinin üzerinde bol yağışlı geçmesi nedeniyle rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini kaydeden Nebi Koca, “Bu yıl kovan başı bal veriminin en az yüzde 20 fazla olmasını tahmin ediyoruz. Böyle devam ederse beklediğimizin üstünde rekolte elde edeceğiz. Geçen yıl toplamda 420 ton bal rekoltesi elde etmiştik, bu yıl rakamın 500 ton üzerine çıkmasını bekliyoruz” dedi.

 

YENİ SEZON ARI ÜRÜNLERİ FİYATLARINA YÜZDE 70-80 ARTIŞ GELECEK

Yeni sezon arı ürünleri fiyatlarına da değinen Koca, “Yeni sezon arı ürünlerine fiyatları ortaya çıkmaya başladı. Arı sütü ve polen fiyatlarına yüzde 70-80 oranında bir artış geldi. Geçen yıl 140-150 lira olan zahter balı fiyatları da yeni sezonda 250 TL civarında olması bekleniyor. Tabi fiyatlar hasattaki artış veya düşüşe bağlı olarak değişebilir. Arı ürünleri fiyatlarında yüzde 100 artış olmadı çünkü biz aynı zamanda tüketiciyi de düşünerek fiyatları belirlemeye çalıştık. İnşallah bir ay sonra fiyatlar 1 ay sonra net olarak ortaya çıkmış olacak” şeklinde konuştu. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri