Toplu taşıma, belediyelerin yapması gereken en önemli kamusal görevlerden birisidir. Belediyeler bu iş benim işim değil diyemezler. Ülkemizde toplu taşıma hizmetleri. hep tartışılır haldedir. Pek çok büyükşehir belediyesi, bu konuda ilerleme kaydetmiştir. Gaziantep toplu taşıma konusunda büyükşehirler içinde en geride olan belediyedir. Toplu taşımanın çoğunluğunu özel halk otobüsleri yapmaktadır. Özel halk otobüsleri 20-30 kişi arasında sınırlı sayıda yolcu taşıyabilen, oturarak ve ayakta yolculuk yapılması, zor olan araçlardır. Şu anda yalnızca 235 belediye otobüsü vardır. Özel Halk otobüslerinin sayısı ise 654'tür. Suriyelilerle ile beraber Nüfusu 2,3 milyon olan bu şehre bu kadar otobüs tabii ki yetmiyor. Kamu hizmeti olması gereken toplu taşıma hizmetinin , özel halk otobüslerine yıkılması da çok büyük bir sorun. Tramvay da Gaziantep halkının toplu ulaşım derdine derman olamamıştır. İki milyonluk bir şehirde, öncelikle yeraltı metrosu yapılmalıydı. Tramvay yolları kestiğinden çok sık ve hızlı ulaşım sağlayamıyor. Ayrıca yollar daraldığı için araç trafiği de yavaş işlemek zorunda kalıyor. Haydi yapıyoruz denilerek, yapılan tramvay ulaşımının geçek durumu budur.
12 Eylül 1980 faşist darbesinden sonra devletin işi vatandaşa ulaşım hizmeti değil denilerek, toplu taşıma hizmetleri göz ardı edilmişti. Adana büyükşehir belediye başkanı Aytaç Durak, Adandaki tüm belediye otobüslerini kaldırmıştı. Vatandaşı dolmuşlara ve kendi yandaşlarına kurdurduğu özel otobüs firmalarına mahkum etmişti. O yıllarda Adanalılar 27 kişilik o otobüslerde ve dolmuşlarda büyük eziyet çekmişlerdi. Aytaç Durak yıllar sonra tekrar belediye başkanı olduğunda belediye otobüslerini vatandaşa hizmet diye tekrar koydurtmuştu. Şu anda benzer nüfuslara sahip olduğumuz Adana'da belediye otobüslerini sayısı çok daha fazla. Toplu ulaşım Gaziantep'ten daha iyi.
Gaziantep'te toplu ulaşım yıllardır büyük bir açmaz içinde. Büyükşehir belediyesi toplu taşımdan kar etmeliyiz zihniyeti içinde. Temmuz ayında otobüs biletleri 2,10 liradan 2,50 liraya çıkmıştı. Geçen ay ise 2,50 liradan 2,85 liraya çıktı. Arka arkaya zamlar belediyenin zihniyetini çok iyi gösteriyor. Büyükşehir belediyesi belediye otobüs sayısını acilen 500'e çıkarması gerekirken zam üstüne zam yapıyor.
Gaziantep'te yaşayan vatandaşlar olarak bir kamusal hizmet olarak ucuz, güvenli, hızlı bir toplu taşıma hizmeti, hakkımız olandır. Büyükşehir belediyesinden bu hizmeti sürekli talep etmeliyiz. Bizler suskun oldukça toplu taşımada çektiğimiz eziyetler ve zamlar sürer gider.
ercankosmanoglu@hotmail.com