Neslican Tay; Seni hiç tanımıyorum sosyal medyanın gücü sayesinde tanıştım seninle. 21 yaşında naif, bir o kadar güçlü azimli güler yüzlü bir kadındın.
Neslican, Kanser hastalığına 4. kez yakalanmış bir bacağını kaybetmiş güzeller güzeli bir kadın. Evet, kanser kanser olalı belki senin gibi korkusuz bir kadınla hiç tanışmamıştır.
Her almaya geldiğinde kapı duvar ve inancınla, gülen gözlerinle bu illeti def ettin, ama ne yazık ki son uğradığında inat edip seni almadan gitmedi.
Melek oldun ışıklar içinde uyu..
Evet, gencecik ışık saçan ilham kaynağı olan dillere destan cesur bir kızımızı hayatının baharında kansere yenik düşerek kaybettik. Nedir bu kanser, belirtileri nelerdir, nasıl önlem almalıyız. Günümüzün en önemli hastalıklarının başında gelen bu hastalık hakkında
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 50 yılını hekimliğe adayan Prof. Dr. Akif Ciğerli hocamla kanser ilgili bilinmeyenleri konuştuk, sorularımızı yanıtladı bilgilendik bunları sözlerle paylaşmak istedim;
Akif hocam sıradan bir vatandaş olarak öncelikle kanser nedir tanımlarımsınız?
-Vücudun herhangi bir doku veya organında normal hücrelerden gelişerek anormal bir şekilde çoğalmasına kanser deniyor.
Kanser hücresinin normal hücreden farkı nedir?
-Normal hücreler bir bütün halinde vücudun tüm fonksiyonlarını üstlenirken kanser hücreleri sadece çoğalır hiç bir görevi olmadan vücutta çoğalıp diğer görevini yapan hücrelerin kapasitesini düşürür. Kanserin ana teması hiçbir faydası olmayan hücrelerin çoğalması ve hangi organa yerleşirse o organ yetmezliği ile başlaması
Kanserin hücre tiplerine göre hızlı yayılan ve yavaş yayılan tipleri vardır, ve Türkiye şartlarında teşhis bir veya ikinci evresinde bulgulara rastlanır ve kanser 4 evreden oluşur
Kanser genetik midir, kansere yakalanmanın bilimsel bir açıklaması var mıdır?
-Bugünün şartları ile kanserin nedeni direk şu sebeptendir henüz diyemiyoruz.
Kansere sebebiyet veren etkenler var mıdır?
-Vücut direncinin düşüren alkol, sigara, obezite, sağlıksız beslenme, aşırı yeme isteği, düzensiz uyku ve stres.
Kansere yakalanan bir hastanın, tedavi masrafları oldukça yüksek bu anlamda devlet vatandaşa destek sağlıyor mu?
-Herhangi bir sigorta kapsamında tüm ışın tedavisi, kemoterapi ve yurt dışından gelen pahalı ilaçları karşılıyor. Burada kesinlikle psikolojik destek çok büyük önem arz etmektedir sadece tıbbi destek ile iş bitmiyor.
Kansere yakalanma riskini en aza indirmek için nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?
-Günde en az 6 saat düzenli uyku, stresten uzak, kesinlikle sağlıklı beslenip alkol tüketilmemeli. Sigara en büyük etken, aşırı kilo alınmamalı haftada en az 3 gün spor yapılmalı dengeli beslenme temiz hava alıp doğada vakit geçirilmeli. En önemlisi de check up yaptırıp rutin kontrollerden geçip gerekli tüm testlerini yaptırması ve özellikle 40 yaşından sonra daha da önem verilmesi gerekmektedir. Aslında Dünya üzerinde kromozom analizi yaparak teşhis edilebiliyor, hücre kromozom tetkiklerinde bir bireyin kaç yaşında hangi hastalığa yakalanacağının, herhangi bir hastalığa yatkınlığının olup olmadığı %80 doğruluk payı ile belirlenebiliyor. Şuan Türkiye de bu uygulama var ama çok pahalı.
Kıymetli Akif hocama verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkürlerim.
Bu arada Neslican Tay, senden bir bacağı olmadan da insan hayallerinin peşinden koşabiliriz, hastalığından utanmamaya, korkusuzluğu yaşama sevgisini ve her halimize ŞÜKÜR etmemiz gerektiğini öğrettin ve hatırlattın..
Teşekkürler Neslican.