Gebelikte yanlış bilinenler

.

Gebelik öncelikle hanımları genelde herkesi ilgilendirdiğinden ,deneyimi ve bilgisi kaynağı çok geniş bir konu.Elbette en doğru olanlar bilimsel kökenli olması gerekirken, kulaktan dolma,yaşayanların deneyimleriyle sınırlı,gelenekten gelen hatta hurafe olacak kadar yanlış olabiliyor. Bu yazıda en çok karşılaştığımız ve bize en çok sorulanlardan bir demet sunacağım.   Gebelikte bebeğin saçlı oluşu mide yangısına neden olur.:

Bebeğin saçı fırça değil ki annenin midesini yorsun.Hem annenin midesi ile bebeğin başı arasında bir çok doku var.Yanlış tabii.   7 Aylık bebek yaşar, 8 aylık bebek yaşamaz: Doğru değil.Bebek ne kadar miada yakın doğarsa akciğerlerini daha iyi geliştireceği için yaşama şansı o kadar artacaktır.Örneğin 7 aylık bebeğin akciğerleri 8 aylığa göre daha az gelişmiş durumdadır. Ancak 7 aylıkken bebek anne karnında bir stres yaşamışsa yani annenin bir hastalığı örneğin hipertansiyonu  nedeniyle akciğerlerini daha önceden (  olası bir erken doğumda )  geliştirebilir.

Ama 8 aylıkken ani bir doğumda örneğin beklenmedik bir kanamayla doğarsa akciğerlerini geliştirecek zamanı olmayacağı için bebek solunum sıkıntısı çekebilir, hatta ölebilir. Biz bu nedenle olası erken doğumlarda bebeğin akciğerini geliştirecek iğneler yaptırırız. 

Gebeliğin süresi 9 ay 10 gün değildir.: Biz hekimler gebeliğin yaşını hesaplarken hanımlara son adet tarihinin ilk gününü sorarız.(SAT).Bu tarihe 7 gün ekler 3 ay geri gider tahmini doğum tarihini hesaplarız.Bulunan tarih adet yaşıdır yani son adetten bu yana geçen süredir.Gebelik adet sırasında olamayacağı için gerçek gebeliğin başlangıcından ortalama 2 hafta fazla hesap ederiz.Örneğin 40 hafta gebelik süresi gerçekte 38 haftadır.Ancak bizim hesaplarımız hep SAT'a göredir, bu nedenle bize göre gebelik 40/4 =10  aydır.  

Bebeğin cinsiyetiyle ilgili yanlış bilgilerde  şöyle.: Kız çocuğu 9 ayda  erkek çocuğu 10 ayda doğar.Yani erkek bebek geç doğar!. Tamamen yanlış.Cinsiyetin doğum süresini etkileyen hiçbir etkisi yoktur.Bunun tersini yaşayan çok aileler zaten buna gülerler.   Tatlı yemenin erkek doğuracağı ,ekşi yemenin kız doğuracağı da elbette bilimsel olmaktan uzaktır.Ayşe ile Hakkı'nın kaderini bunlar belirlemez.  

Hele erkek çocuğun anneyi güzelleştirdiği,kız çocuğun anneyi çirkinleştirdiği sözünün hiç doğru bir yanı olamaz.Annelere karşı ayıp bir deyim..   Proteinli yemek ile beslenen annelerin erkek çocuğu, proteinsiz beslenen annelerinde kız çocuğu olurmuş!! Bu çok bilimsel soslu uyduruk bilgiler nasıl yayılıyor insan şaşıyor doğurusu.Biz tüm gebelerin protein ağırlıklı yemelerini önerirken yapı taşıdır bebeğe gereklidir diye salık veriyoruz.   Kız yükü tuz yükü ağır olurmuş.Yani kız taşıyan kendini ağır hissedermiş.!. İlk duyduğumda anlayamadım.Kızın nesi ağır olur acaba.?Bu bile ciddiye alınabiliyor. Araştırılması gerek..  

Çok bilimsel bir deyiş daha var.Kadınlar sol taraftan, yani, sol yumurtalıktan yumurtlarlarsa ve de gebelik olursa kız çocuğu olurmuş. Sağdan yumurtlarlarsa erkek çocuk olurmuş.!! Gerçekten iyi bir bilimsel araştırma olurdu,keşke yapılabilseydi.Doğru olma olasılığı elbette çok düşük.  

Daha çok hurafe var ama yaygın olarak bilinen Çin takvimine göre cinsiyet belirleme var ki evlere şenlik.Doğru olma olasılığı o kadar düşük ki hala inananlar var.   Biz bunları duydukça önce şaşırıyoruz sonra anlatıyoruz ne olmadıklarını ama inanmak veya inanmamak size kalmış.    

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri