CHP’de benzer ayrılık ilk değil
Örgütüne ve kendi seçmenine sahip çıkamayarak örgütlü gücünü zaman zaman zayıflatan CHP de, maalesef çürük elmalar bitmiyor. Benzer çürükler diğer bazı siyasi partilerden de zaman zaman yaşansada hoş olmadığı gibi seçmenede hem haksızlık, hemde hakaret olduğunu vurgulamak isterim.
Üstelik bir nebze hafifletirsek soldan sola, yada sağdan sağa geçişler bana göre asla, ama belki kimilerine göre normal karşılansansa da, tam zıt görüşlere geçişler bırakın akıl tutulmasını, bir omurga sorunu olduğunu gösterir.
Bunu niçin söyledim derseniz, hemen en yakın örnekten başlayarak konuyu biraz detaylandırmak isterim. 31 mart yerel seçimlerinde Gaziantep Karkamış İlçesinde CHP’de belediye başkan adayı gösterilerek seçimi kazanan Mustafa Güzel, 8 ay sonra yani 7 Aralık tarihinde oy veren seçmeni yüz üstü bırakarak CHP’den istifa edip AKP’ye geçti.
Böyle haksızlıkların önüne geçilmesi ve siyasete katile ve güven gelmesi için Siyasi Partiler Kanununda mutlaka değişiklik şart. Ancak o azman böyle çirkin, hoş olmayan haksız, siyasi dönekliklere kısmende olsa engel olunabilir ve böyle ilkesiz geçişlere son verilir.
Çünkü hemen hemen her partide böyle hoş olmayan durumlar yaşanıyor. Yakın zamanda YRP deki istifalar gibi.
Böyle kirlilikler oy veren seçmenide hem olumsuz etkiliyor hemde hayal kırıklığı yaşatıyor. Seçilmişlerin seçmene bunu yaşatmaya ne hakkı olabilir ki?
O halede Karkamış Belediye Başkanı Güzel’in buna hakkı var mıydı!
Karkamışta şimdi kendisine gece gündüz çalışarak oy veren, destek olan seçmenin yüzüne nasıl bakacak..
Seçilmiş kişiler madem parti değiştiriyor o zaman görevinden de istifa etmeliki, ilkeli bir istifa olabilsin. Ama yok böyle birşey.
Anlayacağınız siyaset çürümüş...
Dolayısıyla böyle parti değiştirmelerde hele hele tam zıt yere geçişlerde, insanın aklına pis kokular dahil bir çok olumsuz, sevimsiz iddiaları getirir, şüphe yaratır.
Sınır ilçe Karkamış Belediyesi geçmişte AKP’den, CHP ye geçmişti, şimdi tekrar eskiye dönüldü. AKP sanki diğer taşra ilçeleri ihya etmişcesine.
Yavuzeli, İslahiye, Araban, kısmen Oğuzeli ve Nurdağı halen köy görünümünü aşmış değil. Nizip yıllardır aynı nakarat...
Buralarda halk hizmete susamış durumda.
Tekrar CHP’ye gelecek olursak, CHP’nin sanki kaderiymiş gibi Gaziantep’te geçmişte bu tür yatay, ilkesiz geçişler yaşandı. Ama buna rağmen ince eleyip sık dokuyarak aday tespit edip seçmenin karşısına çıkarmasına özen göstermesi gereken CHP’de, maalesef halen ahbap çavuş ilişkileri ile aday tespitleri yapılıyor.
Partinin ilkelerini, tüzüğünü bilmeyen, benimsemeyen, tabandan gelmeyen, sol sosyaldemokrat düşünceyi özümsemeyen, halka tepeden bakan, sosyal ilişkileri sıfır olan insanları aday gösterme hastalığı malesef devam ediyor..
Dolayısıyla hem partilinin, hemde ülkenin kaderi ile oynamak bu partiden bir türlü sonlanmıyor...
AKP, 22 yıldır iktidarını güçlü tutmanın çaba ve gayretini gösterirken, muhalefet bir parti de ise böyle bir çaba, gayret olmaması ise düşündürücü.
Nasıl mı derseniz. Herşeyden önce hatta en önemlisi iktidar partisi AKP, 22 yıldır kendi basın ordusunu oluşturup halen desteğini vermeye devam ederken, tanıtımını çok güzel yapararak çalışmalarını bu yolla, halkla paylaşırken, yerel yönetimlerde 1. parti olan CHP ise şu güne kadar bu anlamda bir adım atabilmiş değil.
Sosyal medya ile halka ulaşmak gibi bir yanlış yolda ilerleyen belediyelerin bazısı zaten basın ile diyaloğunu kurabilmiş değil.
Yine bir örnek verecek olursak, partinin genel başkanı şehire geliyor ama bunu fırsata çevirip kamuuoyu ile paylaşmak için basına destek anlamında hatta yanına çekme anlamında bir ilanı bile esirgeyen yerel yönetim anlayışı var. Bu kafayla basın ile barışık olamayacakları gibi, rahat bir iletişim kurmalarıda hep sorunlu olacak.
Şehitkamil’de, Nizip’te yakınımızdaki Kilis’te, Adıyaman’da, Pazarcık’ta bu örneği görebilmek olası. CHP’li belediyelerin Basın ile bağ kurmakta, ilişkileri geliştirmekte bu yolda halka ulaşmaktan zorlanmasının temel nedenini biraz önce kısaca vurguladım.
Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az...
Ayrıca bunlar ya basını önemsemiyorlar, yada üst perdeli bir bakış hakim.
Aynı şekilde STK lar ile, demokratik kitle örgütleri ilede CHP’nin yerel yönetimleri arasındaki ilişkiler malesef istenilen düzeyde olmadığı görülüyor.
Örneğin emekli, memur ve işçi eylemlerinin yanı sıra Kayyımlara karşı neden daha güçlü ortak tepkiler geliştirilmez. Yada bu yöndeki eylem ve etkinliklere neden katılım olmaz düşündürücü...
Gaziantep’te demokratik kitle örgütlerinin zaman zaman düzenledikleri eylem ve etkinliklere, partinin katılım oranı neredeyse hiç yok. Bu da ayrıca bir sorun gibi..
Bu durum elbette yarınlar için düşündürücü.
Genel merkez, geleceği için bu konuyu biran önce masaya yatırıp, çözüm üretmesi gerek diye düşünüyorum.
Genel olarak vurgulamak istersek, bölgedeki CHP’li kimi belediye başkanlarının, il ve ilçe başkanlarının keyfi yönetimi, milletvekillerinin de aynı şekilde üst perden bakış açısı, basından uzak kalmaları gelecek içinde sıkıntıyı beraberinden getiriyor dersek yeridir.
Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az...
NOT:
Değerli Yeni Çizgi Gazetesi Takipçileri,
Facebook sayfamız spam nedeniyle bir süredir kapalı. Bu sebeple, Yeni Çizgi Haber için yeni bir hesap açmak zorunda kaldık. Yeni hesabımızdan bizi takip etmenizi rica ediyoruz:
Yeni Facebook Hesabımız: Yeni Çizgi Haber
Ayrıca, diğer sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip edebilirsiniz. Bizlere yardımcı olmak isterseniz, reklamları tıklayarak da destek verebilirsiniz. Teşekkür ederiz!
•Twitter (X): @yenicizgigazete
•Instagram: @yenicizgigazete
•Yeni Facebook Hesabımız: Yeni Çizgi Haber
•Eski Facebook Sayfamız: Yeni Çizgi Gazetesi