Radikal sözcüğü, eskisinden daha çok kullanılmaya başlandı. Eskiden “radikal solcu” veya “radikal sağcı” olarak kullanılan bu sıfat şimdi daha çok “radikal dinci” olarak kullanılıyor. Bazen bu söz grubunu eş anlamlısı olarak “köktendinci” sözcüğü de kullanıyor ki doğrusu da budur. Radikal olmanın zıt anlamı da “Ilımlı” sözcüğüdür. Ilımlı İslam da son yılların popüler sözcüğü oldu. AKP on iki yıl önce ilk kez iktidara geldiğinde, Ilımlı İslamcılığı savunuyordu. Çünkü kendisinin önceli olan Refah Partisi, radikal İslamcı olarak nitelendiriliyordu ve kapatılmıştı. Radikalizm aslında sübjektif, öznel yani ortama veya kişinin anlayışına göre değişen bir kavram. 12 Eylül öncesinde de egemen çevreler, radikal sol yerine “aşırı sol” söz grubu kullanılırdı. Bu kullanımdan amaç sol düşünceyi ötekileştirmek, halktan uzaklaştırmaktı. 12 Eylül Faşist darbesinin lideri Kenan Evren , “aşırı uçlarda olmayalım, kısa boylu olmakta doğru değil uzun boylu olmakta doğru değil “diyordu. İşin aslına bakılırsa, o yıllarda en aşırı uç hareketi kendisi yapmıştı. Ülke tarihimizin en özgürlükçü anayasası olan 1961 Anayasasını ilga etmiş, yani ortadan kaldırmıştı. Onlarca idam kararı verilmiş, pek çok devrimci işkencelerde hayatını kaybetmişti. İşçi Sınıfı üzerinden silindirle geçilmiş örgütlenme hakkı diye bir şey kalmamıştı. İşveren sınıf dediğimiz, parababaları sınıfı için dikensiz gül bahçesi yaratılmıştı. Yani esas toplumda esasen radikal olan, parababalarıydı. Çıkarları için bunca kan ve gözyaşı dökülmesine neden olmuşlardı. Ama halka kabul ettirilmeye çalışılan “radikal solcular, öğrenciler, işçiler, sendikacılar nedeniyle 12 Eylül darbesi yapılmak zorunda kaldı” düşüncesiydi.
Vatandaşın yaptığını yanlış, kendi yaptığını doğru olduğu iddia eden iktidarlarla karşı karşıyayız. Çünkü parababaları iktidarı, kamu gücünü, basın yayın araçlarını kullanarak halkı kendi tarafına çekmek ister. Uyanık olmayan vatandaş, işin doğrusuna, eğrisine bakmadan kendine sunulana inanır. Bu şekilde bu iktidarlar sürer, gider. Şu anda AKP iktidarı da radikal bir iktidardır. Çünkü kamu düzeninde köklü değişiklikler yapmıştır. 12 Eylül Anayasası yetmemiş, yargı iktidara, göbekten bağlı bir hale getirilmiştir. Hayata geçirilen 4+4+4 medrese eğitim düzeni, bilimsel eğitimin tamamen bitirilmesidir.
Radikal sözcüğü sonuç olarak, olaylara doğru bakmamızı engelleyen bir sözcük olarak kullanılabilir. Vatandaş olarak uyanık olmalı, tezgâha gelmemeliyiz.