Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünce geliştirilen ’Hiperspektral Görüntüleme Sistemleri’ ile küflenmeye bağlı olarak toksik madde sentezleyen ve insan vücudunda kanserojen etki yaratan gıdalar, herhangi bir kimyasal işleme gerek kalmadan tespit edilebilecek.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan ve öğrencileri tarafından TÜBİTAK destekli projeler kapsamında hazırlanan ve sağlıksız gıdaların tüketime sunulmasını önleyen sistem sayesinde, Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan incir, kayısı, fındık gibi gıda ürünü ihracatlarında, toksik madde kaynaklı iptaller yaşanmayacak.
KURU İNCİR İÇİN GELİŞTİRİLDİ
SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan, kurutulmuş gıdalarda özellikle incir, fındık, fıstık gibi gıdalarda küflenmeye bağlı olarak toksin sentezlendiğini belirterek, "Bu özelliğe sahip olan ürünlerin tüketilmesi insan sağıl açısından kanserojen bir etkiye sahip. Kuru incir Türkiye açısından önemli bir ekonomik değer sahip. Dünya kuru incir üretiminin yüzde 65’ni ülkemiz gerçekleşmektedir. Özellikle kuru incirdeki kanserojen maddeler ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bu maddeler ihracatı etkilemektedir. Bu maddelerden dolayı kuru incir geri dönmektedir. TARİŞ’le ortak bir çalışmaya girdik. İncirin yüzeyinden yola çıkarak; insan gözünün görebildiği ve göremediği dalga boylarında görüntüsünü alarak gıdaların bu incirlerin ayıklanmasını otomatik olarak yapmaya çalışıyoruz. Bir diğer nokta incirin içinde yer alan ve görünmesi mümkün olmayan küflenmeyi önlemek için geliştirdiğimiz bir çalışmaya incirin gerçek zamanlı röntgenini çekiyoruz" dedi.
HER GIDA TÜRÜNDE UYGULANABİLİR
Bu yöntemin sadece kuru gıdalar için geliştirilen bir yöntem olmadığını aktaran Kalkan, "Aynı zamanda araştırmacıların da kullanacağı bir yöntem olacak. Her gıda türünde bisküviden domatese hepsinde uygulanabilir. Burada görüntülemede kullanılan ışık türü insan ve canlı sağlığı açısından zararlı kaynaklar değil. Doğada var olan beyaz ışığı yoğun şekilde gıdalara uyguluyoruz ve yansımalarla bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
AB DAHA GELİŞTİRİLMİŞ SİSTEM İSTEDİ
AB tarafından da bu projenin desteklendiğini kaydeden Kalkan, sadece incirde değil bir çok kurutulmuş gıda çeşidinde toksin sorununu ortadan kaldıracak sistemin üretilmesini gerçekleştireceklerini de duyurdu. Kalkan, bu çalışma ile hem tüketicilere sağlıklı ürünler sunacaklarını hem ülkemizin toksin madde kaynaklı yaşadığı ihracat sorunlarının önüne geçileceğini sözlerine ekledi.[gallery link="file" ids="30094"]
Kuru Meyvenin Röntgenini Çekiyorlar
Kuru Meyvenin Röntgenini Çekiyorlar