Isparta’da ortaokul öğrencileri tarafından kültürel yozlaşmanın önüne geçilmesi, toplumsal hayatta yaşanan sıkıntılar ve yaşamın teknolojiyle kolaylaştırılmasını amaçlayan birçok konuda fayda sağlayan projeler üretildi. TÜBİTAK 4006 Proje Fuarı’nın açıldığı IYAŞ Selçuklu Okul Müdürü Ramazan Tezcan, "Bu çalışmaların çocuklarımızın bilim ruhunun geliştirilmesinde çok katkısı olduğunu düşünüyoruz. Uyguladığımız her senesinde gittikçe güzelleşen ve derlemesi daha hoş olan, daha çocuklarımıza özgü projelerin geliştiğini görmekteyiz" dedi.
IYAŞ Selçuklu Ortaokulunda üretilen çalışma ve projeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4006 Proje Fuarı kapsamında okul salonunda görücüye çıktı.
Projeler arasında en dikkat çekici olanları ise, yaşamın kolaylaştırılmasını amaçlayan ‘Akıllı Ev’, elektriksiz ortamda doğal yolla elektrik ihtiyacını sağlayan ‘Mutfağımızdaki Gizli Elektrik’, yayaların trafikte telefon kullanımı yüzünden dalgınlık ve dikkatsizlik sonucu geçirdiği kazaları önlemek amacıyla yapılan ‘Telefona Lazerli Bariyer’, tatile çıkıldığında ve eve gelinemeyen durumlarda, cep telefonu kontrolüyle ev akvaryumlarındaki balık ölümlerinin önlendiği ‘Akıllı Akvaryum’ projeleri ile ‘Kültürüne Sahip Çık’ isimli projeler oldu.
Projelerden ikisi bölge ve Türkiye çapında derece elde ederken, diğer projelerin de sosyal hayatta uygulanması halinde ciddi kazanımlar oluşturulabileceğine dikkat çekildi.
Açılışı gerçekleştirilen proje fuarına çok sayıda davetli, farklı okullardan öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı. Projeleri başında bekleyen geleceğin bilim adamı adayları, meraklılarına projelerini tek tek en ince detayına kadar anlatarak sorulan sorulara da yanıt verdi.
Tezcan: "Çocuklarımızın bilim ruhunun geliştirilmesinde çok katkısı olduğunu düşünüyoruz"
TÜBİTAK 4006 Proje Fuarı’nın 24 proje ile katılım sağlayan öğrencileri tarafından hazırlandığını kaydeden IYAŞ Selçuklu Ortaokulu Müdürü Ramazan Tezcan, "Bu TÜBİTAK 4006 Projeleri, yıllardır uygulanan bir sistem dahilinde ilerliyor. Bu çalışmaların çocuklarımızın bilim ruhunun geliştirilmesinde çok katkısı olduğunu düşünüyoruz. Uyguladığımız her senesinde gittikçe güzelleşen ve derlemesi daha hoş olan, daha çocuklarımıza özgü projelerin geliştiğini görmekteyiz" dedi.
"Teknolojiyle ilgili çalışmalardan çok özellikle toplumsal sorunların ve değerlerin işlendiği projeleri görmek bizleri çok mutlu etti"
Tezcan açıklamalarının devamında, "Burada, öğrencilerimizin özellikle eğildiği projelere bakıldığı zaman, artık özellikle Değerler Eğitimi Projesi’nde gördüğümüz unutulan kültürümüzle ilgili gerçekten çok ilginç çalışmalar ortaya çıkıyor. Çocuklarımızın kültürünü hatırlaması, kültürlerine bu şekilde aç olmalarını görmek, eğitimciler olarak bizleri çok mutlu ediyor. Yine, ilimizin en büyük sorunlarından olan trafik sorunuyla ilgili çocuklarımızın gerçekten ilginç projeleri ortaya çıktı. Sonuç olarak, artık çocuklarımız çevre kirliliği gibi, teknolojiyle ilgili çalışmalardan çok özellikle toplumsal sorunların ve değerlerin işlendiği projeleri görmek bizleri çok mutlu etti. Bu çalışmalarla birlikte artık TÜBİTAK’ın yaptığı ortaokullar arası yarışmalara katılım oranının da yükseldiği görülmekte. Çocuklarımızın bu noktada en azından bir şeyleri başarabilmiş, sorunlara çözüm olmuş olma duygusunu verdiği için yetkililere tekrar tekrar teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Türk bilim adamlarının yetişmesinde katkı sunacağını düşünüyorum"
Tezcan, "Genç yaşta bilim insanlığına adım atan bu öğrencilerimize baktığımız zaman bizler için bu çalışmalar basit gelebilir ama çocukların dünyasında bunu irdelediğimiz zaman, onların iç dünyasındaki bu kendi tasarımları, başarıları ve bir şeyi başarmış olmanın verdiği yetkiyle beraber, inşallah eski dönemlerde olduğu gibi önümüzdeki süreçte de Türk bilim adamlarını yetiştirmede cüzi de olsa bu proje çalışmalarının katkısı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Balıklar Tatilde Aç Kalmasın, İnsanlar Trafikte Ölmesin, Kaza Geçirmesin Diye Çalıştılar
Balıklar Tatilde Aç Kalmasın, İnsanlar Trafikte Ölmesin, Kaza Geçirmesin Diye Çalıştılar