Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 4 Türk çalışanından biri olan Ordulu Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzay araştırmaları kapsamında uzay madenciliği düşüncesinin yavaş yavaş yerleşmeye başladığını ancak bunun yakın bir zamanda gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nce organize edilen ‘Derin Uzay’ adlı söyleşiye katılan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzay araştırmaları konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, soru-cevap şeklinde devam etti. Özellikle genç yaştaki dinleyicilerden oluşan söyleşi de gençler, astrofizikçi Umut Yıldız’a “Karadelik nedir, nasıl oluşur?”, “Derin uzaya hangi ülkeler misyon gönderiyor?”, “Mars’ta yaşam sağlanabilir mi?”, “Mars’ta bitki yetiştirilebilir mi?”, “İnsanlar uzaya gidebilecekler mi?”, “Astrofizikçi olmaya nasıl karar verdiniz?” sorularını sordular.
Genç katılımcıların sorularını yanıtlayan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, yaşam koşullarının daha da kötüleştirilmediği takdirde dünyanın maksimum yaşam süresinin 5 milyar yıl olduğunu söyledi. Yıldız, “Yıldızlar nasıl oluşuyor, gezegenler nasıl oluşuyor? Bunların içerisinde neler mevcut? Dünyadaki sular nasıl meydana geliyor? Biz bunların araştırmalarını yapıyoruz. Kendi güneş sistemimizdeki, hayatın içinde aslında merak ettiğimiz birçok şeyi orada araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.
“Uzay madenciliği düşüncesi yavaş yavaş yerleşmeye başladı”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in de dahil olduğu söyleşi de Başkan Güler astrofizikçi Yıldız’a, “Uzay madenciliği konusunu merak ediyorum. Diyelim ki bazı gezegenlerde bizde kıymetli olan altın gibi elementler varsa bütün dünyadaki eko-sistemi etkileyebilir. Eğer o madenler dünyaya gelirse. Böyle bir ihtimali nasıl görüyorsunuz” diye sordu. Başkan Güler’in sorusunu cevaplayan Yıldız, “İhtimal var. Ama uzay madenciliği meselesi yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Basın yoluyla bu duyurulmaya da başladı ama çok yakın bir zaman uzay madenciliğinin olacağını düşünmüyorum. Astroide gidecek aracı tasarlamak ve oraya gidip, araştırma yapmak çok uzun sürecek bir durum. Bunun dışında madeni bulup bunu dünyaya getirmek çok uzun sürecek bir konu” diye konuştu.
Astrofizikçi Umut Yıldız: “Uzay Madenciliği Mümkün Ama Zor”
Astrofizikçi Umut Yıldız: “Uzay Madenciliği Mümkün Ama Zor”