KESK, Gaziantep’te hayat pahalılığına karşı EK ZAM talep etti
GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN: KESK Gaziantep Şubeler Platformu adına Büro Emekçileri Sendikası (BES) Gaziantep Şubesi Genel Sekreteri Yunus Çiçek, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre enflasyon aylık %5,46, yıllık %61,14, üç aylık %22,8 artmıştır. Ulaşımda enflasyon yıllık %99,2 artarken, gıda enflasyonu ise yıllık %70,33 artmıştır. İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş için ek zam istiyoruz. Çünkü bu hayat pahalılığında yüzde 7,5 maaş zammıyla yaşanmıyor. Geçim hiç olmuyor.” dedi.
İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş için EK ZAM talebiyle SGK Gaziantep İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyerek, zamlara karşı tepki ve taleplerini açıklayan KESK Gaziantep Şubeler Platformu’nun toplantısına, KESK Haber Sen Genel Başkanı Mesut Balcan ile KESK bileşeni sendikaların şube başkanı, yöneticiler, üyeler ve DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, DİSK Genel İş Şube Başkanı Süleyman Göçmen, Birleşik Tekstil Dokuma Ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile yurttaşlar katıldı.
KESK Büro Emekçileri Sendikası (BES) Gaziantep Şubesi Genel Sekreteri Yunus Çiçek Mart ayı resmi enflasyon verilerinin açıklandığını, resmi enflasyon verileri gerçek hayat pahalılığından uzak, verileri takla attıran TÜİK verilerinin sokakta, çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdelemek için Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan rakamlardan ibaret olduğunu bilmeyen kalmadığını ileri sürdü. www.yenicizgihaber.com
Üretici Enflasyonu (Yİ-ÜFE) aylık %9,19, yıllık %114,97 artmıştır. Üretici enflasyonu alt kalemlerinden enerjide yaşanan enflasyon %215’e Elektrik-Gaz-Buhar enflasyonu ise yıllık %229’a tırmandığını kaydeden Çiçek, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre enflasyon aylık %5,46, yıllık %61,14, üç aylık %22,8 artmıştır. Öte yandan ulaştırma enflasyonu yıllık %99,2 artarken, gıda enflasyonu ise yıllık %70,33 artmıştır. Üretici enflasyonundaki bu vahim artış iğneden ipliğe zam sağanağının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, dolayısıyla tüketici enflasyonunun yükselmeye devam edeceğini ispatlamaktadır.” Dedi.
Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGRUP) açıkladığı verilere enflasyon Mart ayında %11,93, yıllık %142,63 arttığının belirtildiğini kaydeden Yunus Çiçek açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu ülkenin ezici çoğunu oluşturan işçilerin, kamu emekçilerinin, emeklilerin yaşadığı gerçek enflasyon ENAGRUP’ un açıkladığı verilere çok daha yakındır.
Maaşlarımızın yaşadığımız gerçek enflasyon ile uzaktan yakından ilgisi olmayan TÜİK enflasyonuna endekslenmesi sonucunda hepimiz yıllardır kaybediyoruz.
Bu rağmen hala “memura, memur emeklisine müjde, şimdiden %15,3 enflasyon zammı oluştu” manşetleri atanları kınıyoruz. www.yenicizgihaber.com
Bir kez daha altını çiziyoruz. Enflasyona göre maaş zammı “sıfır” zam demektir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir.
İşçiler, kamu emekçileri, emekliler bugüne kadar maaşlarında, ücretlerinde yapılan sefalet artışları sonucunda fazlası ile fedakârlıkta bulunmuştur. Üstelik söz konusu sefalet artışları bile daha yılın ilk aylarında emekçilerin cebine girmeden geri alınmaktadır.
Açlık sınırı beş bin TL’yi, yoksulluk sınırının 16 bin TL’yi çoktan aşmıştır.
İğneden ipliğe, ekmekten suya zam sağanağı hız kesmeden devam etmektedir.
Resmi enflasyon bile yılın üç ayında %22,8 artmıştır. Yaşadığımız gerçek enflasyon ise bunun en az iki katıdır.
Dolayısıyla bu koşullarda hiç kimsenin altı milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yılın başında yapılan %7,5 sefalet zammı yetinmesini istemeye hakkı yoktur.
Temmuz ayını beklemeden tüm kamu emekçiklerinin, emeklilerin maaşları insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmelidir.
Bunun için;
- İlk aşamada geçtiğimiz üç ayda yaşadığımız kayıpların telafi edilmesi için maaşlarımız 2022 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 2 bin TL artırılmalıdır.
- Temmuz ayında en düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
- Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, KDV tamamen kaldırılmalıdır.
- Halkın, emekçilerin cebinden alıp, beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın aracı olan Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır.
- Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalıdır.
- Özelleştirmeler iptal edilmelidir. Başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmeler, fabrikalar kamulaştırılmalıdır.
Hangi sendikaya üye olursa olsun, ya da bir sendikaya olmasın, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya, emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye,
Gerçek Sendikacılığın Evinde, KESK’te birleşmeye davet ediyoruz. “ www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ