Kamu çalışanlarının Vergide Adalet eylemleri 19. haftasında
BEKİR ŞAHİN
Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok şehirde kamu çalışanlarının sürdürdüğü Vergide adalet eylemeleri19.haftayı geride bıraktı. Şanlıurfa’da gerçekleşen eylemde, “Hükümet vergi ödemeyen 800 zengini şimdi hatırlarken, çalışanlardan yıllardır yüksek oranda peşin vergi almayı ihmal etmiyor” diyerek tepki gösterdiler. Kamu çalışanları hakları olanları alana kadar eylemlere her hafta çarşamba günleri devam edeceklerine dikkat çekti.
Şanlıurfa’da Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ile KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından ortaklaşa düzenlenen ve diğer sendika ve demokratik kitle örgütlerinin de katılım gösterdiği “VERGİDE ADALET” eylemelerinin19.su gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Vergi ’de Adalet olmadığını çok açık şekilde itiraf
ettiği belirtilen ortak açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK),’İlk etapta tespit edilen 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı, lüks araçlara bindiği, lüks tüketimde bulunduğu, ancak hiç gelir beyan etmediği ve vergi mükellefi olmadığını açıkladı. Bu açıklama hükümetin Vergide Adaletin olmadığının açık bir itirafıdır. Yıllardır yüksek kazanca sahip kişilerin, şirketlerin kayrıldığını, gelirlerine göre hiç vergi ödemediklerini söylüyorduk ama yeterince dikkate alınmıyorduk. Ama artık bu durumun doğruluğunu hükümet yetkilileri de açıklamış oldu. Ama biz Vergide Adalet sağlanana kadar, taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimize devam edeceğiz” diye vurgulandı. www.yenicizgihaber.com
Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak on dokuz haftadır sürdürdüğü ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemleri her çarşamba olduğu gibi talepler karşılana dek devam edeceği ifade edilen ortak açıklamada, hükümete ve ilgili bakana sorular yöneltilen açıklama şöyle:
“Siz hiç ayda 5 milyon tl üzerinde harcama yapan ve vergi ödemeyen çalışan duydunuz mu?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz." diyor.
Sayın Şimşek madem öyle, ayda 5 milyon TL harcayıp hiç vergi vermeyenlere şimdiye dek neden izin verdiniz?
Neden vergi kaçıran, kazancına göre vergi ödemeyenleri görmezden geldiniz?
İzmir'de elektrik kaçağı yüzünden iki kişinin yaşamını yitirmesiyle gündeme gelen GDZ Elektrik A.Ş.'nin son üç yıldır kurumlar vergisi ödemediği gibi iddialar doğru mudur?
Çalışanların sırtına yüklediğiniz yüksek vergi oranlarını neden düşürmüyorsunuz?
Çalışanların giderek düşen satın alma gücüne neden sessiz kalıyorsunuz?
Halkın günlük temel yaşamını sürdürecek gücü kalmamıştır.
Vergi paketini, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın vergi yükünü azaltan insanca yaşayacak düzeye getirilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Vergi dilimleri düşük tutulup, vergi oranları yüksek olunca çalışanların vergi yükü artıyor:
Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün basına yansıyan açıklamalarına göre:
2024 yılı için gelir vergisi tarifesi ücretliler için:
• 110.000 TL'ye kadar 15%
• 230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası 20%
• 870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL fazlası 27%
• 3.000.000 TL'nin 870.000 TL'si için 213.300 TL, fazlası 35%
• 3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 958.000 TL, fazlası %40
2000 yılında gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi brüt asgari ücretin 21 katı olduğuna göre gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin 420.000 TL olması gerekirken, 2024 yılı için gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110.000 TL olarak düşük tutulduğu görülüyor.
Ücretli yıl içinde erken vergi dilimine girip yılın sonuna doğru aldığı ücret hızla düşerken, yaşanan hayat pahalılığı satın alma gücünü düşürdükçe yaşam daha da zorlaşıyor.
Bu nedenle; Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünü sırtımızdan alınmasını, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istiyoruz.
Sağlık çalışanları ve diğer tüm ücretli kesimden alınan yüksek vergilerden vazgeçilmesi için sağlık birimleri önlerinde on dokuz haftadır yaptığımız basın açıklamalarına kayıtsız kalan hükümete haklarımızı almak için mücadele etmeye kararlı olduğumuzu hatırlatmak isteriz.
On dokuz haftadır hükümete sorularımızı bu hafta da yineliyoruz:
● Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
● Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Basına bildirdiğiniz 800 kişi dışında kazancına göre düşük ve ya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?
● Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
● Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
● Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ