Gaziantep'te Millet bahçesi planına itiraz ettiler

Gaziantep'te Millet bahçesi planına itiraz ettiler

MMO, Kent Konseyi ve  bazı kurumlar Valilik Binası yıkımına ve Millet Bahçesi Planına itiraz etti

Gaziantep'te Millet bahçesi planına itiraz ettiler

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şubesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkartılan ve TOKİ tarafından yapım ihalesine çıkılan plana itiraz edeceği belirtilirken, aynı zamanda tüm Gazianteplilerin bu plana itiraz etmesi için davet etti. MMO başkanı Hüseyin Ovayolu, “Tüm Gazianteplileri bu plana itiraz etmeye davet ediyoruz” dedi. İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk’te “Valilik binasının yıkımı için sağlam bilimsel veriler ışığında gerekçeler olmalı” dedi. Bu arada Gaziantep Kent Konseyi de Valilik binası yerine yapılacak caminin kent dokusuna, tarihine zarar vereceğini başka yere yapılmasının çok daha uygun olacağı yönünde görüş belirterek karşı çıktı.  

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Hüseyin Ovayolu, herkesin itiraz etmesi gerektiğini belirterek, “Gaziantepli her yurttaş buraya itiraz dilekçesi verebileceği gibi üyesi, yöneticisi ve başkanı olan sivil toplum kuruluşları da itiraz dilekçelerini verebilirler. Ayrıca mevcut Valilik Binasının yıkılarak cami yapılması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkımı ve yeniden değerlendirilmesi 2012 yılından bu yana tartışılırken, Valilik binasının yıkılması; valilik ve çeşitli idari birimlerin yeni alanlara taşınması 2016 yılından bu yana tartışılmaktadır. Ülkemiz ve halkımız ekonomik sıkıntılar ile mücadele ederken, bu binalarda bulunan bazı kamu kurumlarının kiraya taşınması veya eğitime açılacak okulların kamu binasına dönüştürülmesi şekliyle taşınmaları yersiz olduğu kadar israftır.

Türkiye tarihinde bugüne kadar yeni valilik binası yapılmadan yıkılacak tek valilik Gaziantep’te olacaktır. Makamı olmayacak Valimizin makamını ve temsiliyetini zedeleyecek bu yıkım kararının ertelenmesi gerekmektedir” dedi.

KENTSEL TASARIM ÇALIŞMASI YAPILMALI

Diğer taraftan Kamil Ocak Stadyumu’nun, kapalı spor salonunun, valilik binasının, Demokrasi Meydanı’nın, 100.Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın bir bölümünün birleştirilmesiyle ortaya çıkarılan millet bahçesinde çok önemli sorunlara yol açacağını ifade eden Ovayolu,

“Gaziantep’in kalbinde yapılan planlamada Gaziantep’in yerel idarelerinin, kent halkının neredeyse hiçbir rolü bulunmadığı, “Böylesine önemli bir konunun kentin çok çeşitli kesimlerinde tartışılması, beklentilerin ve önceliklerin değerlendirilmesi, çalıştaylar ve buluşmalar düzenlenmesi, ulusal ve hatta uluslararası yarışmalarla plan ve projenin elde edilmesi, bütünlüklü bir kentsel tasarım çalışması oluşturulması beklenirdi” diye ifade etti.

İHALE VE YIKIM KARARI ASKIYA ALINMALI

Başkan Ovayolu, hala zaman varken alanda yapılacak olan imar plan tadilatının TOKİ tarafından yapılacak olan ihale ve valilik binasının yıkım kararı askıya alınmasını söyleyerek, “Gaziantep’in çeşitli kesimlerini bir araya getiren buluşmalarla kentimizin önceliklerini göz önünde bulunduran bir program belirlenmeli ve ardından yarışma usulüyle bu son derece kritik alanda oluşturulacak kentsel çevre ortaya çıkarılmalıdır” dedi.  

İMO DA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Millet Bahçesi Revizyon İmar Planının yeniden gözden geçirilmesini ve Planın şehirde kapsamlıca bilimsel olarak tartışılmasını istedi.25 Yıl önce yapılan Valilik binasının yıkılması için geçerli ve sağlam gerekçelerin olması gerektiğini belirten Çeliktürk, Millet bahçesi imar planın mevcut haliyle Gaziantep’in üstesinden kalkamayacağı trafik sıkışıklığına da yol açacağını söyledi.  Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu, Demokrasi Meydanı ve Valilik binasının bulunduğu alanı kapsayan Millet Bahçesi Revizyon İmar Planı ile ilgili tartışmalar devam ederken, İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, planın mevcut haliyle uygulamaya konulmasının Şehrimizde geri dönülemez  sıkıntılara sebep olacağından yapılması istenen imar planı değişikliklerine karşı olduklarını açıkladı.

120 MİLYON TL’DEN AŞAĞIYA MAL EDİLEMEZ

Valilik binasının 25 yıl önce yapıldığını hatırlatan İMO Şube Başkanı Çeliktürk, “Valilik binası ekonomik ömrünü tamamlamamış bir bina. İnşaat alanının yaklaşık 60 bin metrekare olduğuna dikkat çeken Çeliktürk. Şu anda böyle bir binayı yapmaya kalksanız, 120 milyon TL’den eksiğe mal edemezsiniz. Bir kamu binasının yıkılması için gerekçesinin sağlam bir sebep olması gerekir. Bir bina haklı gerekçeler olmadan yıkılmamalı” dedi.

KENT ULAŞIMI FELÇ OLUR

Başkan Çeliktürk, şöyle devam etti: “Millet Bahçesi İmar Plan değişikliği hazırlanırken, kent içi ulaşım sorunlarının dikkate alınmadığı görülüyor. Plan mevcut haliyle yürürlüğe konulursa Gaziantep’in kent içi ulaşım açısından altından kalkamayacağı trafik sıkışıklığına sebep olur ve Ulaşım Master Planı ile uyumsuzluk içerisindedir. Valilik binası önündeki ana caddenin iptal edilip, Millet Bahçesi etrafından trafiği yönlendirmek şehir merkezine gidecek vatandaşlarımız için çok sıkıntılı bir durum olacağından planın ulaşım açısından tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yeni yapılması planlanan ve Şehrimizin simgesi olacak camimizin İpekyolu üzerinde bulunan Zeugma Müzesinin yanındaki kentsel dönüşüm alanına yapılması hem caminin ulaşılabilirliği hem de şehrimize gelen turistlerin müzenin yanında simgesel camimize ziyaretleri şehir merkezindeki oluşacak trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Bu sebeplerden dolayı Millet Bahçesi İmar Planı değişikliğinin yeniden gözden geçirilmesi her açıdan şehrimizin menfaatinedir.”

KENT KONSEYİ RAPORLA İTİRAZ ETTİ

Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Raporunda Valilik Binası’nın yıkılmaması gerektiğini söyledi. Bina yerine yapılacak olan caminin 500-600 milyon liralık dev bir yatırım olduğu ve İstanbul’daki Selimiye Camisi’nden 18 kat büyük olacağı vurgulanırken,

“Bu cami 52 bin metre karelik bir inşaat alanine sahip olacak. 6 bin 900 metre kare avlusu, 82 metre çapı ve 120 metre yüksekliği olan kubbesi olacak. Gaziantep Kalesi yüksekliğinin tam 3.5 katı olacak. Bu cami Gaziantep tarihi dokusunun da yer aldığı bir yere yapılacak. Böylesine büyük bir caminin o alana yapılması, diğer tarihi yapılara da haksızlık olacak. Gelin bu camiyi buraya yapmayalım’ denildi.  YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sendika Haberleri