GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen depremin vurduğu Antep, Maraş, Malatya ve Urfa gibi illerde, başta tekstil işkolunda olmak üzere, yüzbinlerce işçinin yaşadığını belirterek, “Depremin üzerinden henüz bir hafta geçmeden, işçiler hala sokaklardayken, bazıları çadırlarda aileleri ve çocukları ile yaşam mücadelesi verirken patronlar işçileri zorla çalışmaya çağırdı. Bazı fabrikalarda işçiler, zorla çatıştırmayla tehdit edilirken, bazıları ise işçileri tazminatsız olarak işten çıkarıyor. Depremin vurduğu işçilere bir de patronlar vuruyor” diyerek tepki gösterdi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde on binlerce yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Mehmet Türkmen BİRTEK Sen yönetimi ve işçiler olarak şehir merkezindeki Balıklı Parkı’nda basın açıklaması yaparak işçi çıkarmalara karşı tepkilerini dile getirdiler. www.yenicizgihaber.com
DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ
Yaşanan felaketin etkileri hala sürdüğüne dikkat çeken Türkmen, Hükümet ve çalışma bakanlığı pandemide, kriz zamanlarında olduğu gibi, bir kez da yüzbinlerce işçinin hayatını ve haklarını patronların insafına bıraktığını belirterek, “Gaziantep OSB’de faaliyet gösteren Canan Tekstil’de, evi hasarlı olan, ailesiyle köyde çadırda kalan işçi, iki gün işe gelemediği için tazminatsız işten atıldı. Giza Halı’da ve Vista Halı’da çok sayıda işçi düşük zamma itiraz ettikleri için tazminatsız işten atıldı. Ve daha pek çok fabrikada işçiler ya tazminatsız işten atılıyor ya da istifaya zorlanıyor” dedi.
Ahenk Halı’da BİRTEK-Sen’e üye işçiler, devletin açıkladığı %54,6 asgari ücret zam oranını vermediği için işlerin iş bırakıp işyeri önünde eylem başlattıklarını ifade eden Mehmet Türkmen BİRTEK Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Ahenk Halı’da tek sorun düşük zam değil. Bu fabrikada maaşların bir kısmı elden ödeniyor. Bugün Ahenk Halı direnişinin 6. günündeyiz. Bugün burada bir kez daha düşük zam dayatmasına ve fabrikadaki kural dışı çalışma koşullarına karşı, insanca çalışma koşulları için direnen Ahenk Halı işçileriyle birlikte, fabrikadaki hukuksuzluk ve hak gaspları son bulana kadar direnişimizin devam edeceğini ilan ediyoruz. Direne direne kazanacağız.
Patronlar bununla da yetinmedi! Şubat ayı ücretlere ne kadar zam yapılacağının belli olacağı ayken işçilerin zamları açıklanmadı ve işçilere zamsız ücretler yatırıldı. Üçüncü aya girmişken hala hangi ücretle çalıştığını bilmeyen onlarca fabrika var.
Zam açıklayan fabrikalarda ise işçilere düşük zam dayatması yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Zammı kabul etmeyen işçilere ise “Çalışan çalışsın, çalışmayan istifa etsin” diyerek işten çıkarma oyunları oynanıyor.” diye ifade etti. www.yenicizgihaber.com
Hükümet ve çalışma bakanlığı pandemide, kriz zamanlarında olduğu gibi, bir kez da yüzbinlerce işçinin hayatını ve haklarını patronların insafına bıraktığını ileri süren Türkmen,
“BİRTEK-SEN olarak başta işkolumuzdaki tekstil işçileri olmak üzere, bütün işçilere hayatımız, haklarımız ve taleplerimiz için birleşme ve mücadele etme çağrısı yapıyoruz.
Köleliğe, sefalet ücretine ve işten atmalara karşı sesimizi yükseltelim” dedi.
Sendika olarak Depremden zarar gören ve işe gidemeyen işçilerin ücretli izinli sayılması, en az 6 ay boyunca işten atmaların yasaklanması, tüm fabrikalarda işçilere bir aylık ücret tutarında deprem yardımı yapılmasını istediklerini hatırlatan Mehmet Türkmen taleplerini şöyle sıraladı: www.yenicizgihaber.com
➡ Deprem sürecinde bütün isçilere tam ücret ödenmelidir!
➡ Deprem bölgesinde işsiz kalan ve çalışamayan bütün işçiler kısa çalışma ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmalıdır!
➡ İşten atmalar koşulsuz şartsız yasaklanmalıdır!
➡ Ev kiraları 2-3 katına çıktı. Temel ihtiyaçlara gelen zamları da düşünerek tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır!
➡ Bütün fabrikalarda işçilere bir aylık ücret tutarında deprem yardımı verilmelidir.
Bütün tekstil ve dokuma işçilerine bu acil taleplerimiz için BİRTEK-SEN’de örgütlenme, sendikamız çatısı altında birleşme çağrısı yapıyoruz.
Hakların için birlik ol!
Yaşamak için örgütlen! www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ