Tıp Bayramı korona virüsün gölgesinde kaldı

Tıp Bayramı korona virüsün gölgesinde kaldı

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Dr. Ramazan Sürücü, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamasında korona virüs salgınının ve sağlıktaki şiddetin kamusal yaklaşımla çözülebileceğini belirterek, “Sağlık alanında şiddet önlenmeli, toplumun sağlık hakkı korunmalıdır. Pandeminin de, sağlıkta şiddetin ortadan kaldırılmasının yolu sağlıkta kamusal bir yaklaşımın hâkim kılınmasından geçmektedir” diye konuştu.

14 Mart Tıp Bayramının 101. yılı kutlamalarının Korona virüsün gölgesinde kaldığını ifade eden Sürücü, “Ülkelerin sağlık sistemlerinin deyim yerindeyse “sınandığı” bir dönem olacak. Halk sağlığına bakışın neticelerinin ortaya çıkacağı bir dönem. Tüm dünyanın sağlık hakkına ve sağlık hizmetlerine yaklaşım yönünden dersler çıkaracağı bir dönem. Bu gelişmeler üzerine, her ne kadar ülkemizdeki durum o gün itibari ile henüz her türlü toplantıyı ve bir araya gelişi ertelemeyi gerektirecek tedbirler alınmasını zorunlu kılmıyor olsa da; Gaziantep-Kilis Tabip odası olarak proaktif davranıp; Tıp Bayramı Haftası nedeniyle hazırladığımız yoğun ve kapsamlı bir programımızdaki hastane ziyaretlerimizi, panellerimizi, plaket törenimizi ve balomuzu ileri bir tarihe erteleme kararı aldık. Ayrıca aynı gün Türk Tabipleri Birliği merkez konseyi ve diğer bileşenlerin ortak kararıyla; aylardır hazırlığını yaptığımız, “Şiddetsiz bir sağlık ortamında emeğimizin karşılığını alarak sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Sağlıkta şiddet sona ersin” talebiyle 15 Mart Pazar günü Ankara Tandoğan’da yapmayı duyurduğumuz mitingin ertelenmesi kararı alındı” diye açıklama yaptı.

PANİK YAPACAK BİR DURUM

Sürücü, “Bizden sonra birçok kurum ve kuruluşta benzer kararlarını açıkladılar. Okullar tatil edildi. Bakanlıklarımızca tedbir amaçlı alınan tüm bu kararlar yerindedir ve memnuniyetle karşılıyoruz. Tekrar altını çizerek ifade etmek isteriz ki; bütün bu kararlar tedbir amaçlıdır, toplum sağlığını korumak ve salgının yayılmasını önlemek amaçlıdır. Panik yapacak bir durum söz konusu değildir. Halkımızı alınan bu kararlara sorgusuz bir şekilde uymaya, sorumluluk almaya, panik yapmadan, kişisel hijyen ve korunma tedbir önerilerine uymaya ve uygulamaya davet ediyoruz. Bilinmelidir ki salgın durumlarında sadece biz sağlık çalışanlarının ve kurumların mücadelesi tek başına asla yeterli değildir. Mücadeleden olumlu sonuç almanın, salgının yayılımını ve kayıpları azaltmanın kilit noktası, mücadeleye toplumu oluşturan her bireyin aktif ve duyarlı katılım sağlamasıdır. Özellikle bu süreçte medyanın sorumlu habercilik anlayışıyla davranması, haberlerde kullanılacak dilin kamusal yararı önceliklemesi çok ama çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Korona virüs gibi salgın durumlarında tedavi sürecinin etkinliği, tedaviyi yapacak olan sağlık çalışanlarının bu sürece hazırlanmasını, bedensel ve ruhsal olarak korunmasının öncelemesi gerektiğini kaydeden Başkan Sürücü, “Bu nedenle bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Hastanelerde ve ASM’lerde çalışan ve eğitim alan tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde kişisel koruyucu malzeme dağıtılması önceliklidir ve bu konuda herhangi bir güven bunalımı yaratılmamalıdır. Bu sıkıntılı sürece gelen denk gelen 14 Mart Tıp Haftasında; gözlerin fedakar sağlık çalışanlarında olması gerek. Binlerce yıldır bu topraklarda şifa dağıtmış hekimlere ve sağlık çalışanlarına kulak vermek gerek. Taleplerini dinlemek gerek, duymak gerek, anlamak gerek. Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı, sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların cezalarının artırılmasını öngören “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı” bir an önce yasalaştırılmalıdır” dedi.

PANİK YAPMAYINIZ, TOKALAŞMAYINIZ, SARILMAYINIZ,

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Dr. Ramazan Sürücü, Korona virüs konusunda şu önerilerde bulundu: “Özetle; panik yapmayınız, tokalaşmayınız, sarılmayınız, öpüşmeyiniz, hijyen kurallarınıza uyunuz. Solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmak için yapılan öneriler yeni korona virüs hastalığı için de geçerlidir. Hasta insanlarla temastan kaçınılmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı). Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır. Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir. Eller, en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı sonrasında kurulanmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği veya kolonya kullanılmalıdır. Elde görünür bir kirlenme olmadığı sürece el antiseptikleri, el yıkama kadar etkilidir. Ancak elde görünür bir kirlenme olduğunda ellerin mutlaka yıkanması gerekir.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri