SES Şube Eşbaşkanı Kılınç; Sağlık emekçilerine verilen sözler yerine getirilsin

SES Şube Eşbaşkanı Kılınç; Sağlık emekçilerine verilen sözler yerine getirilsin

 

 

GAZİANTEP- YENİ ÇİZGİ; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eşbaşkanı Ömer Kılınç, korana virüs salgını ve pandemi nedeniyle 3 Mart 2021 tarihi ile fiilen çalışma yaşamında olan 371 sağlık ve sosyal hizmet emekçisinin öldüğünü belirterek, “Yanlış politikaların sonucunda sağlık emekçileri artık tükenmenin de ötesinde kendi yaşamlarına son vermektedir. Emekçiler verilen sözlerin tutulmasnı istiyoruz” dedi.

 

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin uzun yıllar boyunca yaşadığı sorunların pandemi ile birlikte arttığını ifade eden SES Eşbaşkanı Dr Ömer Kılınç açıklamasına şöyle devam etti;

 “Pandemi yönetimi nedeniyle 3 Mart 2021 tarihi ile fiilen çalışma yaşamında olan 371 sağlık ve sosyal hizmet emekçisi yaşamını kaybetmiş ve yüz binlercesi de hastalanmıştır. Bizler ‘Yaşatmak ve için yaşamak istiyoruz’ diye haykırdık, çığlıklar attık, sesimizi duymak istemediler. Her gün üçer beşer ölmeye başladık. İş yerleri önünde, servislerde, Sağlık Bakanlığı önünde haykırdık. Bizleri duymadılar. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri vergi yükünün, enflasyon oranlarının altında ezildik ve ezildikçe de yoksullaştık. İnsanca yaşayacak, meslek riskimizi karşılayacak, yoksulluk sınırının üstünde temel ücret diye isyan edip çığlık attıkça performans ve ek ödemeler lütuf olarak sunuldu.”

 

Sağlık emekçilerinin iş yükünün ağırlığının herkes tarafından kabul gördüğünü ifade eden Kılınç, “ Bu süreçte hakkımız olan yıpranma payının tüm eki ve bütünlüklü verilmemesi, 3600 ek gösterge için verilen sözler, covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmemesi, farklı istihdam biçimleri ile çalıştırılıp farklı ücretlendirmenin iş barışını bozduğu da aşikardır. Uzun yıllardır sağlık ve sosyal hizmet alanında eksik personel ile çalışılıyor, bu yüzden de ağır iş yükü mobbing ve angarya yaşanıyor, pandeminin de koşulları ağırlaştırması sonucunda sağlık emekçileri tükeniyor” dedi.

 

Pandemi sürecinde kliniklerin, yoğun bakımların, ameliyathanelerin, laboratuvarların, ambulansların ve eczanelerin iş yerleri değil, mezarları olduğunu kaydeden Kılınç, “Türkiye'de yaşayan yurttaşlar sağlıkta dönüşüm programının olumsuzluklarını, katkı katılım payları ilave ücretler ve her gün cepten yaptıkları harcamalarla yaşamaya devam ediyorlar. Pandemi sürecinde; sağlıkta dönüşüm programı ile vazgeçilmeye başlanan koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik yatırımların ne kadar hayati önemde olduğu görülmeye başlandı. Hastalıklar ve salgınlar ile uğraşmak yerine bunların önlenmesine yönelik çalışmaların daha ucuz, tüm toplum için elzem, fakat sermaye için kar getirmediği için tedavi edici çalışmalara yönelim olduğunu hep birlikte anladık. Bu nedenle de halkın ve alanda örgütlü sağlık ve emek ve meslek örgütlerinin hizmetlerinin planlanmasından, üretilmesine ve sunulmasına kadar tüm karar alma süreçlerinde etkin olarak yer aldığı yeni bir ya sağlık ve sosyal hizmet politikasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Eşbaşkanı Ömer Kılınç, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını, şiddet, mobbing ve baskıların son bulmasını, performans, ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret, 3600 ek gösterge, fiili hizmet zammı talep ettiklerini söyledi. Kılınç; ”OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamının yapılmasını, haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin derhal göreve başlatılmasını, katkı katılım payları ve ilave ücretlerin kaldırılmasını ve sağlık ve sosyal hizmetlerinin planlamasından sunulmasını talep ediyoruz “ diye ifade etti. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri