Gaziantep’te STK’lar sokağa çıkma yasağı dahil önlemler acilen alınmalı

Gaziantep’te STK’lar sokağa çıkma yasağı dahil önlemler acilen alınmalı

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; Gaziantep’te 18 Akademik Meslek Odası, 3 sendika ve 30 Demokratik Kitle Örgütü, Koronavirüs salgını dolayısıyla ortak açıklama yaparak, kontrollü sokağa çıkma yasağı dahil radikal tedbirler alınmasının önemine dikkat çekerek yetkilileri sorumluluk almaya çağırdılar.

Konuyla ilgili olarak GAMOB Dönem Sözcüsü Dr. Ramazan Sürücü,  ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçlarına bakılmadan, toplum sağlığını ön planda tutarak, bilim kurulunun, ilgili akademik odalarının bilimsel, akılcı görüş ve önerileri doğrultusunda, sosyal devlet olmanın sorumlulukları ve zorunluluklarını da yerine getirerek, kontrollü sokağa çıkma yasağı dahil daha radikal tedbirlerin acilen değerlendirilmesine dikkat çekti.

ELEKTRİK, SU, DOĞAL GAZ, GIDA VB. ZORUNLU İHTİYAÇLARI KARŞILANMALIDIR

Toplum hareketliliğini önlemenin yolu kesinlikle sosyal devlet anlayışı ile mümkün olacağını söyleyen GAMOB Dönem Sözcüsü Dr. Sürücü yapılan ortak açıklamada şunlara dikkat çekti;

“Bu süreçte işten çıkarmalar yasaklanmalı, işsizlik ödenekleri ödenmeli, evde kalmasını istediğimiz insanımızın elektrik, su, doğal gaz, gıda vb. zorunlu ihtiyaçları karşılanmalıdır. Ancak devlet bu sorumlulukları yerine getirdiği zaman, toplumsal dayanışma mekanizmaları daha etkin devreye girecek, düzenlenen yardım kampanyaları daha da anlamlı hale gelecektir” dedi. Toplum olarak, bu kritik süreçte korkularımız ve endişelerimiz var. Bu noktada ilimiz sağlık otoritesini salgınla ilgili akla gelen sorulara, duyulan endişelere yanıt vermeye, kaygı ve paniği artıran söylentileri veya yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için şeffaf bir yaklaşım içinde olmaya davet ediyoruz. Gerçeğe ne kadar yakınsak, korku ya da panikten o kadar uzak olacağımız gerçeği unutulmamalıdır. Ayrıca toplumdaki endişe ve umut dengesinin bu süreçte doğru yönetilmesinin, bilinçli farkındalığı arttıracağını, insanımızın yapılan uyarılara ve alınan kararlara uyumunu ve katılımını arttıracaktır” dedi.

TÜRKİYE DÜNYADA İLK ON ARASINDA

Dünyadaki vaka sayısı 904 bin, can kaybının ise 45 bin civarında olduğunu ifade eden

Dr Ramazan Sürücü ülkemizde 1 Nisan 2020 tarihi itibari ile bir gün öncesine göre vaka sayısı 2 bin 148 artarak 15 bin 679’a can kaybı sayısı 63 artarak 277’ye ulaştığına dikkat çekti. Türkiye, vakanın ilk görüldüğü 11 Mart’tan bu yana geçen 20 günlük sürede dünyada en dik artış hızıyla ilk 10’a girdiği bu nedenle gelecek günler için endişeli ve kaygılı olduklarını söyleyen Sürücü, “Pandeminin engellenmesi için yapılan ‘Evde Kal’ çağrısı doğru ama gereklilikleri sadece toplum tarafından yerine getirmekle başarılı olamaz” diyen Sürücü, “İlimizin Sosyo-ekonomik durumu göz önüne alındığında iş ve geçim kaygısı nedeniyle çalışmaya devam etmek zorunda olan ciddi bir nüfus olduğu bilinmektedir. Toplumun önemli bir kısmı günlük yaşamlarını devam ettirmek için fabrikada, tarlada, pazarda çalışmak zorundadır. Ülkemizde genel olarak olduğu gibi, kentimizde de halkımızın bir kısmının bu çağrılara uyduğunu, ancak gördüğümüz kadarıyla bu çağrılara uymayan ve çalışmak zorunda olan birçok insanın da sokaklarda olduğunu, mahallelerde çarşı pazarın hiçbir şey yokmuş gibi kalabalıklarla dolu olduğunu üzüntüyle izliyoruz” diye ifade etti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DAHİL GEREKLİ ÖNLEMLER ACİL ALINMALI

GAMOB Dönem Sözcüsü Dr. Sürücü,  halkın salgınla mücadele sürecine aktif ve sorumlu katılımı sağlanamaz ve gerekli önlemler acilen alınmaz ise İtalya ve İspanya’daki gibi sağlık sistemi çökebileceğini ve kayıpların artabileceğini belirterek, “Kaldı ki ülkemizde 100 bin kişiye düşen toplam hekim sayısı 187 iken, İtalya’da bu rakam 396, İspanya’da 388 idi. 100 bin kişiye düşen ebe-hemşire sayısı ülkemizde 301 olup, İtalya’da 608 ve İspanya’da 593 idi. Kontrolsüzlük , bizim iki katımız sağlık çalışanı olan bu ülkeleri bile perişan etmiştir ve bundan ders alınması gereklidir. Salgınla mücadeleyi iyi yöneten ülkelerden alacağımız en önemli derslerden biride mümkün olduğu kadar fazla sayıda test yaparak enfekte olanların ve temas ettiklerinin bulunması ve sağlıklı bireylerden ayrılması noktasıdır. Ülkemiz bu noktada yeteri kadar hızlı ve etkin davranamamıştır. Halen şehrimizde yaklaşık 1 haftadır, test yapmak için hastadan numune almak için kullanılan sürüntü çubuklar bir çok hastanede bulunamamaktadır. Test sayıları hızla arttırılmalı ve yapılan kurum sayısı arttırılmalıdır.”

AKADEMİK MESLEK ODALARININ PANDEMİ KURULUNA ÇAĞRILMASI OLUMLU

Sürücü, sahadan kamu sağlık idarelerinin açıklamalarının aksine kişisel koruyucu malzemelerin yeterli düzeyde olmadığı konusunda ciddi ve yoğun yakınmaların yaşandığını açıklarken, “Sağlık çalışanlarının COVID-19 hastalığından korunması, ileride salgınla mücadelenin aksamaması, halkımıza yeterli ve etkin bir hizmet verilebilmesi açısından eksikliklerin acilen giderilmesi noktasında kamu idaresine görevini, sorumluluğunu ve zorunluluğunu hatırlatmak istiyoruz. Buradan bütün sağlık çalışanlarına sevgi, saygı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Halkımızı da gittikleri sağlık kurumlarında, sağlık çalışanları ile işbirliği yapmaya, önerilere sorgulamadan uymaya davet ediyoruz. Bu salgını ancak şeffaf ve tam bir bilgilendirme ortamında ve halkımızın, tüm kurumların tek vücut mücadelesi, iş birliği ve dayanışması ile yenebileceğimize dair inancımız sonsuzdur. Bu noktada ilimizde 30 Mart 2020 tarihi itibari ile her türlü olağan dışı sağlık hizmetinin sunumu sırasında risk grupları arasında ilk sırada yer alan meslek gruplarını temsil eden akademik meslek odalarının (Tabip odası, Diş Hekimleri Odası ve Eczacılar Odası gibi) İl Pandemi kuruluna çağrılmasını olumlu karşılıyoruz” dedi.

Ortak basın açıklamasına imza atan STK’lar şunlar;

Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası, Gaziantep Eczacılar Odası, Gaziantep Barosu, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Jeofizik Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Maden Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi, Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilciliği, Gaziantep Aile Sağlığı Elemanları Derneği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Gaziantep Kulübü, Gaziantep Bağımsız Denetçiler Derneği̇, Gaziantep Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği, Gaziantep Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Kültür Turizm Derneği̇, Gaziantep Verem Savaş Derneği̇, Alleben Rotary, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İl Temsilciliği ve Eğitim İş Sendikası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Gaziantep Destekleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, ODTÜ Mezunları Gaziantep Derneği, Türk Anneler Derneği, Gaziantep Şahinbey Lions Kulübü, Toplum Eğitim Derneği, Girişimci Kadınları Destekleme Derneği, Gaziantep Folklor Kulübü, Gaziantep Girişimci İş Kadınları Derneği, Gaziantep Kadın Sağlığı Derneği, Gaziantep Kolej Vakfı Mezunları Derneği, Gaziantep İpekyolu Rotary Kulübü, Zeugma Kültür ve Sanat Derneği̇, Ulusal Sanayici İş Adamları Derneği, Gaziantep Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği, Gaziantep Lions Kulübü Derneği, Gaziantep Lions Kulübü ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği.” YENİ ÇİZGİ 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri