Ünlü sinema yıldızı, sanatçı Tarık Akan ölümünün 7. yılında anılıyor

Ünlü sinema yıldızı, sanatçı Tarık Akan ölümünün 7. yılında anılıyor

 

Sinema dünyasında başarıları ile unutulmaz iz bırakan yaşamı boyunca 120 filmde rol alan, 7 kez Altın Portakal ödülüne layık görülen Yeşilçam'ın usta oyuncularından ve Türkiye'nin en yakışıklı devrimcisi Tarık Akan, ölümünün 7. yıl dönümünde anılıyor.

 

 

Sinema dünyasının unutulmaz isimlerinden Tarık Akan'ın ölümünün üzerinden 7 yıl geçti. 13 Aralık 1949'da doğan ve 16 Eylül 2016'da akciğer kanseri nedeniyle aramızdan ayrılan Türk sinemasının unutulmaz jönü Tarık Akan, en önemli oyuncularından biri olarak kabul edildi.

 

 

120'den fazla filmde rol alarak Türk sinemasının zirvesine çıkan bu eşsiz yetenek, kariyeri boyunca Yeşilçam'ın en önemli yapımlarında boy gösterdi. Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, ve Kemal Sunal gibi dev isimlerle birlikte başrolleri paylaşarak izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

 

Asıl adı Tahsin Tarık Üregül olan sanatçı, 13 Aralık 1949'da İstanbul'da dünyaya geldi. Subay olan babası Yaşar Üregül'ün görevi dolayısıyla Erzurum Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı eğitimini Kayseri'de tamamladı.

 

Babası emekli olduktan sonra ailesiyle Bakırköy'de yaşamaya başlayan ve Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Akan, eğitimi süresince cankurtaranlık ve işportacılık yaptı.

 

Tarık Akan, 1970'te Ses dergisinin açtığı Sinema Artist Yarışması’nda birinci olunca, Makine Mühendisliği bölümünden ayrıldı ve Gazetecilik Yüksekokulu'na girdi.

 

İLK FİLMİ: 'SOLAN BİR YAPRAK'

Sinemaya geçmeden önce bir süre düğün salonlarında müdürlük, sandal kiralama gibi işlerle uğraşan Akan, ‘Solan Bir Yaprak Gibi’ adlı film ile 1971'de sinemaya adım atıp Tarık Akan adını kullanmaya başladı. Sanatçı, aynı yıl Sadık Şendil'in kaleme aldığı, Orhan Aksoy'un yönettiği ‘Emine’ filminde ise Filiz Akın ile başrolü paylaştı.

 

Türkiye'nin Altın Portakal'da 7 ödüle sahip tek erkek oyuncusu olan Akan, ilk ödülünü ‘Suçlu’ adlı filmdeki rolüyle 1973'de aldı.

 

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı 1973 yapımı ‘Canım Kardeşim’ ile Rıfat Ilgaz’ın romanından uyarlanan 1974 yapımı ‘Hababam Sınıfı’nda başrol oynayan sanatçı, 1970-1975 arasında, yılda 12 filmde rol alarak Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri haline geldi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri