Yeşil Sol Parti Antep Milletvekili Adayı Sevda Karaca kimdir?

Yeşil Sol Parti Antep Milletvekili Adayı Sevda Karaca kimdir?

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN: Emek ve Özgürlük İttifakının seçim çatı partisi olan Yeşiller Sol Parti (YSP) listesinden Emek Partisinin Gaziantep 1. sıra milletvekili adayı Sevda Karaca kimdir?

 

1984’te Adana’da tekstil işçisi bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu.

 

2007 yılında Evrensel gazetesiyle gazeteciliğe başladı. Hayatın Sesi televizyonunun kuruluşunda yer alan Karaca, televizyonun Ankara temsilciliğinin ardından Yayın Koordinasyonu üyesi oldu. Haftanın 4 günü canlı olarak yayınlanan, işçi emekçi kadınları ana eksenine alan ve kadın mücadelesinin de önemli bir yayını olan  Ekmek ve Gül kadın programının sunuculuğunu ve koordinatörlüğünü yaptı.

 

2010 yılından bu yana Evrensel gazetesinin kadın eki olarak yayımlanan Ekmek ve Gül dergisinin editörlüğünü yapan Karaca, 2017 yılından beri yayın hayatını sürdüren ekmekvegul.net’in  de koordinatörlüğünü yapıyor.

 

Karaca Ekmek ve Gül ile sadece bir yayıncılık faaliyeti sürdürmüyor, kadınların bulundukları her yerde talepleri için örgütlenmesi, yan yana gelmesi için ülkenin dört bir yanındaki Ekmek ve Gül grupları ile kadınların yan yana geldiği bir dayanışma ağının da bir parçası. 2022 yılının eylül ayıyla birlikte Ekmek ve Gül’ün öncülüğünde başlatılan “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek haktır!” kampanyasının örgütlenmesinde yer aldı. Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar bu kampanyayı sahiplenirken, boş kalan beslenme çantaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geldi, okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için bütçe teklifleri, kanun teklifleri verildi. Büyüyen kampanya sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitime bir öğün ücretsiz yemek vereceğini açıkladı.

Depremlerin ardından kadınların çeşitli ihtiyaçları  görmezden gelinirken Ekmek ve Gül, tüm kadınlara “Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz” diyerek dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı, yapmaya devam ediyor.  Bu çağrı çok çeşitli yerlerden karşılık bulurken, deprem bölgelerindeki Ekmek ve Gül grupları ile depremzede kadınlar için yan yana gelebilecekleri, ihtiyaçlarını giderebilecekleri dayanışma merkezleri oluşturuldu.

Sevda Karaca, kadınların güncel talepleri için mücadele eden çeşitli kadın platformları içinde de aktif olarak yer alıyor. Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi olan Karaca’nın Marksizm ve kadın mücadelesi üzerine inceleme, araştırma ve makaleleri de bulunuyor.

Evrensel gazetesinde “Nar” ismiyle köşe yazıları yazan Karaca, kadın hareketinin gündemlerinden, işçi kadınların çalışma ve yaşam koşullarına kadar pek çok şeyi köşesine taşıyor.

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ Komisyonunun kurucu üyeleri arasında yer alan Karaca, ayrıca önemli pek çok basın-gazetecilik ödülü jürisinde de yer aldı. Yaptığı haberler ve dosyalarla pek çok ödüle layık görüldü.

 

2017’de Das Osteuropa’nın hazırladığı Doğu Avrupa'yı Değiştiren  Kadınlar listesinde 21 ülkeden gazeteci, sendikacı, insan hakları örgütü temsilcisi kadınlar arasında Türkiye'den ismi ve çalışmaları yer alan kadın oldu.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri