SOL Parti koronavirüs salgınına karşı çözüm paketini açıkladı
Koronavirüs salgınına karşı 8 maddelik çözüm paketini açıklayan SOL Parti, savunmasız kalan milyonlar için sosyal güvence ağı oluşturulması gerektiğini açıkladı.
SOL Parti, Çin’den başlayıp dünyaya yayılan ve Türkiye’de de son bir haftadır tespit edilen koronavirüs salgına karşı çözüm önerilerini açıkladı. Partiden yapılan açıklamada, “Ülkemizin sahip olduğu birikim şimdi onu üretenler için harcanmalı, savunmasız kalan milyonlar için sosyal güvence ağı oluşturulmalıdır” denildi.
Hükümetin daha şeffaf bilgi paylaşımında bulunması çağrısı yapan SOL Parti, 8 maddelik çözüm paketini de açıkladı.
SOL Parti’den yapılan açıklama şöyle:
KİMSEYİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ! HALKIN ACİL TALEPLERİ KARŞILANSIN!
1- Yaşadığımız sağlık krizi nedeniyle, sosyal teması azaltmaya yönelik alınan kararları destekliyoruz. Sosyal teması azaltmaya yönelik adımlar doğru olmakla birlikte; bu konuda özellikle virüsün salgına dönüştüğü bir dönemde on binlerce insanın umreye gitmesine izin verilmesi ve dönüşlerindeki kontrolsüzlük önemli bir risk oluşturmuştur. Hükümet, halkın bilgi alma hakkına uyarak, tüm süreci daha şeffaf ve açık bir biçimde sürdürme sorumluluğunu eksiksiz yerine getirmelidir. Bilim insanlarının, emek ve meslek örgütlerinin içinde olduğu bağımsız bir kriz masası oluşturulmalıdır.
2- Sağlık krizine karşı, halkın sağlık hakkı için canla başla çalışmaya devam eden başta sağlık emekçileri ve hurafelere karşı halkı doğru bilgilendirmek için çabalayan bilim insanları olmak üzere; toplumsal hayatı işler halde tutmaya devam eden ulaşım, gıda, nakliyat, iletişim-bilişim, temizlik çalışanları ve gününü gününe katarak çalışan herkese teşekkür ederiz. Fırsatçıların, hurafecilerin yaydığı kötülük karşısında aklı, bilimi, toplumsal iyiliği ve umudu çoğaltan bu emeğin yanında olacağız. Bu koşullarda çalışmaya devam eden emekçilerin virüsten korunması için tüm önlemler eksiksiz ve gecikmeden alınmalıdır.
3- Sağlık krizi her ne kadar tüm insanları etkilese de toplumun dezavantajlı kesimleri, çoğunluğu oluşturan emekçileri, yoksulları daha savunmasız kalmaktadır. Ülkemizin sahip olduğu birikim şimdi onu üretenler için harcanmalı, savunmasız kalan milyonlar için sosyal güvence ağı oluşturulmalıdır. Yıllardır ülkeyi yöneten sağ iktidarlar eliyle, tüm itirazlarımıza karşın sağlık başta olmak kamu hizmetlerinin özelleştirmeler yoluyla tasfiye edilmesinin ağır sonuçları bugün yaşanıyor. Bu krizden, kamu hizmetleri ve politikalarının güçlendirilip sağlamlaştırılmasıyla çıkabiliriz.
Bunun için halkın acil talepleri zaman kaybetmeden karşılanmalıdır:
► En az 14 gün olmak üzere, salgın süresince yenilenmek üzere, çalışanlara (yıllık izinlerine dokunulmadan) ücretli izin hakkı verilmelidir.
► Temizlik ve hijyen ürünlerinin stoklanması, karaborsası, fiyat artışları önlenmelidir. Temel gıda maddelerinin temini, dağıtımı ve fırsatçı zamların engellenmesi kamu otoritesi tarafından sıkıca kontrol altına tutulmalı; ihtiyaç sahiplerine parasız temel gıda ürünleri sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır.
► Salgın boyunca doğalgaz, elektrik, su ve internet ücretsiz sağlanmalıdır.
► İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paralar sadece emekçiler için kullanılmalı, süresi ve kapsamı genişletilmelidir. Esnek ve yarı zamanlı çalışanlar da bu fondan yararlanabilmelidir.
► Öğrenci borçları, çiftçi borçları, ihtiyaç kredileri faizleri silinerek yeniden yapılandırılmalıdır.
► İşten çıkarmalar, ücretsiz izin uygulaması, ücretlerin geç ve eksik ödenmesi uygulamalar yasaklanmalıdır.
► Devlet hastaneleri ve özel hastaneler ücretsiz sağlık hizmeti vermelidir.
► Sığınmacılar için sağlık hizmeti sunulmalı, temel ihtiyaçları karşılanmalıdır.
4- Sağlık krizini aşmak için, sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına uymak toplumsal sorumluluğumuzdur. Ancak, sosyal mesafe sosyal dayanışmaya engel değildir. Bu karanlık içinde ateş böceği misali yanıp sönen dayanışma ağlarını kurmak için elimizden geleni yapacağız. Toplumsal hakları savunurken aynı zamanda toplumsal dayanışmaya gönüllü herkesle birlikte, dayanışma ağları oluşturarak özel risk taşıdığı için sürekli evde kalması gereken insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere (tüm tedbirlerimizi alarak) harekete geçeceğiz; ihtiyacı olanlara ücretsiz gıda hakkı mücadelemizle birlikte üretim ve tüketim kooperatifleriyle işbirliği içinde sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimi sağlamak için seferber olacağız; yaşadığımız apartmanda, mahallede halkımız yalnız kalmayacak.
Bu krizden birlikte, birbirimize sahip çıkarak çıkacağız. Bilim insanlarının, canla başla çalışan sağlık emekçilerinin önerdiği tüm tedbirleri ortaklaşa bir disiplinle uygulamak; emekçilerin hak ve taleplerini savunmak ve toplumsal bir dayanışmayı örgütlemek üzere birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.