ANKARA- HDP’nin çağrısıyla bir araya gelen 7 siyasi parti ve oluşum ikinci toplantısını yaptı. Ancak bu toplantıya iki sol parti katılmazken, 7 siyasi parti ve oluşumdan EMEP, EHP, Halkevleri, HDP, SMF, TİP ve TÖP katılım sağladı.
Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yanı sıra EMEP, TİP, EHP, TÖP, Sosyalist Meclisler Federasyonu ve Halkevleri’nden temsilciler katıldı.
3.İttifak ilk toplantısını 20 Ocak’ta yaparken, çağrı yapılan SOL Parti katılmayacağını bildirirken, ilk toplantıda katılan TKP ikinci toplantıya katılmaması dikkat çekti. Böylece şuan için Sol Parti ile TKP 3. İttifak ile arasına mesafe mi koyuyor sorularını gündeme getirdi.
7 siyasi yapının toplantısının ardından katılan partilerin ortak imzasıyla yapılan açıklama şöyle:
18 Ocak 2022 tarihinde “ortak mücadele hattını büyütmek için” bir araya gelen siyasal yapılar olarak ikinci toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirten partiler, “Bölgede ve küresel düzeyde savaş politikaları giderek artıyor. Ülkemizde ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Krizin faturası halka kesilirken işçiler, emekçiler ve yoksullar insanca ve onurlu bir yaşam için mücadeleyi yükseltiyor. Gerek dünyanın içerisinde bulunduğu durum gerekse AKP-MHP iktidarının ülkeyi getirdiği çıkmaz, tam da ortak mücadele etrafında bir araya gelecek güçler için sahada örgütlenmenin ve genişlemenin zeminini her zamankinden daha fazla olanaklı kılıyor. Savaşa karşı barıştan, sermayenin sömürüsüne karşı emekten, doğanın talanına karşı yaşamdan, eşitlikten, özgürlükten ve demokrasiden yana birlikte yürümeliyiz” diye ifade edildi.
Toplantı sonucunda “ortak mücadele programının inşası, çalışmaların planlanması ve eşgüdümün sağlanması” amacıyla bir koordinasyon oluşturduklarını belirten 7 siyasi yapı, "Savaşa karşı ‘barış hemen şimdi ve her yerde’ iddiasını yükseltme", “Ekonomik kriz ve zamlar karşısında insanca bir yaşam hedefini gerçekleştirme”, “8 Mart, 21 Mart ve 1 Mayıs mücadele ve dayanışma günlerini hayatın her alanında birlikte örgütleme”, “Yerel mücadele platformlarını bütün çevrelerle birlikte güçlendirmeyi ve demokratik mücadele deneyimimizi ve birikimimizi yeni toplumsal hareketlerle buluşturma”, “Genişleme çalışmalarını en geniş siyasal ve toplumsal mücadele dinamikleriyle sistematik olarak büyütme” kararı aldıklarını belirtti.
7 siyasi yapının ortak açıklaması, “Bu cinayet, talan ve soygun düzenini birlikte durdurmak ve değiştirmek için ortak mücadele programını hayata geçirmek tarihsel sorumluluğumuzdur” denildi.
Toplantı sonucunda ortak mücadele programının inşası, çalışmaların planlanması ve eşgüdümün sağlanması için bir koordinasyon oluşturuldu. Buna göre;
- Savaşa karşı “barış hemen şimdi ve her yerde” iddiasını yükseltmeyi,
- Ekonomik kriz ve zamlar karşısında insanca bir yaşam hedefini gerçekleştirmeyi,
- 8 Mart, 21 Mart ve 1 Mayıs mücadele ve dayanışma günlerini hayatın her alanında birlikte örgütlemeyi,
- Yerel mücadele platformlarını bütün çevrelerle birlikte güçlendirmeyi ve demokratik mücadele deneyimimizi ve birikimimizi yeni toplumsal hareketlerle buluşturmayı,
- Genişleme çalışmalarını en geniş siyasal ve toplumsal mücadele dinamikleriyle sistematik olarak büyütmeyi karar altına aldık.
Bu cinayet, talan ve soygun düzenini birlikte durdurmak ve değiştirmek için ortak mücadele programını hayata geçirmek tarihsel sorumluluğumuzdur. Dayanışma, mücadele ve umutla…"