Öğrencilerin katlamalı harç isyanı

Öğrencilerin katlamalı harç isyanı
YÖK, öğrenim süresi içerisinde üniversiteyi bitiremeyenlere katlamalı harç uygulaması getirdi. Zamanında mezun olamayanların harçları yüzde 300'e varan oranlarda arttı. Üniversiteliler binlerce lirayı bulan harç paralarını ödemeye çalışıyor.

Öğrenci evlerini, ailelerinin, asgari ücret ya da emekli maaşları ile döndürmeye çalışan gençler, katlamalı harç probleminin içinden çıkamıyor. Ailesine söylemeden iş yerinden avans alan da, bankadan kredi çeken de var.

3 BİN LİRA HARÇ

Al Jazeera Türk'ten Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, üniversite harçları birinci öğretimde okuyan öğrenciler için 2012’de kaldırılmıştı. İkinci öğretim okuyanlar ise harç ödemeye devam ediyordu. Kasım 2014’te Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle üniversiteyi uzatan ve bir dersi üç kereden fazla alanlar için ‘katlamalı harç’ sistemi getirildi.

Buna göre üniversitede bir dersi üçüncü kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrenciler ise her ders için yüzde 50, yüzde 100, yüzde 300 katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyor. Ücret, alınan ders sayısına ve bölüme göre değişmekle birlikte genelde bin 500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Üniversitelilerin hesaplarına göre uzaktan öğretim ile mühendislik okuyan bir öğrenci için harç 7 bin TL’yi buluyor.

KONU TBMM'YE TAŞINDI

Öğrenciler duruma tepkili. Konu TBMM’ye taşındı. Türkiye’nin çeşitli illerinde eylemler yapan gençler, sosyal medyada da seslerini duyurmaya çalışıyor. Hatta uygulamanın geri çekilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Şu ana kadar 20 bin kişi kampanyaya destek verdi.

DAVUTOĞLU TALİMAT VERDİ

YÖK, ilk yaptığı açıklamada katlamalı harcın kanuni değişikliklerle yapldığını hatırlatmış, kanuna uymak zorunda olduğunu söylemişti. YÖK’ten Perşembe günü yapılan açıklama ise öğrencileri umutlandırdı. YÖK bu kez, konuyu Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiklerini açıkladı.

YÖK’ten yapılan açklamda “Bu görüşmede konu müzakere edildi ve kendileri sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatılması talimatını verdiler. Çok kısa bir süre içerisinde bu konuda gelişme kaydedileceğini umuyoruz” dendi.











İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri