Milletvekili Toğrul; TBMM’de önergesinde eğitim sürecinde online ders erişimlerini sordu

Milletvekili Toğrul; TBMM’de önergesinde eğitim sürecinde online ders erişimlerini sordu

 

Milletvekili Toğrul; TBMM’de önergesinde eğitim sürecinde online ders erişimlerini sordu

 

Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, TBMM’de verdiği önergede, Gaziantep’te uzaktan eğitim sürecinde online ders erişiminde düzenli olarak sorun yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaç olduğu, Gaziantep genelinde düzenli olarak EBA’ya erişim yapabilen ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaç olduğunu sorarken, Gaziantep’te internet erişimi olmayan öğrenciler tespit edilerek erişiminin gerçek anlamda sağlanması ve eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırılması için bakanlığın nasıl bir planlama yaptığını sordu.

 

 

Türkiye’de örgün eğitim sistemi içinde 18 milyondan fazla öğrenci, 1 milyondan fazla eğitim emekçisi okulların tatil edildiği Mart ayından itibaren süreci uzaktan eğitim ile devam ettirmeye çalıştığını ifade eden HDP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Bu süreçte karşı karşıya kalınan en büyük problem hâlihazırda var olan eşitsizliklerin daha da artması, katlanarak çoğalması olmuştur. Özellikle sosyoekonomik durumu iyi olmayan düşük gelirli alt sınıflar, yoksul aile çocukları, tarım işçisi çocuklar, anadili farklı olan çocuklar ve dezavantajlı gruplar uzaktan eğitime ulaşamamış, sistemin dışında bırakılmışlardır. Her üç öğrenciden biri uzaktan eğitim sırasında eğitime erişim olanaklarına sahip değildir. www.yenicizgihaber.com

 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) yayımladığı “Covid 19 Dönemi TEGV Çocukları Uzaktan Eğitim Durum Değerlendirme Raporu”na göre EBA’nın internet üzerinden yaptığı video dersleri izleme oranı yüzde 47’de, canlı derslere katılım ise sadece yüzde 11’de kalmıştır. Yine, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) hazırladığı “COVID-19 Salgınında Eğitim 2020” adlı raporda yer alan “internet bağlantısına erişimi olan öğrenciler” listesinde Türkiye, 77 ülke arasında 70’inci sıradayken “okul çalışmaları için bilgisayara erişim” listesinde 64’üncü sırada yer almıştır. 

 

2020-2021 eğitim-öğretim yılı başlarken pandemi sebebiyle yüz yüze eğitime geçilememiş Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile öğrencilerin evlerinden televizyon ve internet aracılığı ile eğitim alması hedeflenmiştir. 06.10.2020 tarihli Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamasına göre ilkokul 1, 2, 3, 4'üncü sınıflar, ortaokul 8'inci sınıf ve lise 12'nci sınıfları ile köy okullarının tüm kademeleriyle birlikte özel eğitim gereksinimli öğrencilerin de tüm kademe ve sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitime geçileceği ifade edilmiştir” dedi. www.yenicizgihaber.com

 

 

HDP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul,

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından Anayasa’nın 98' inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etiği soru önergesi şöyle;

 

Bu bağlamda;

1-         Gaziantep’te uzaktan eğitim sürecinde online ders erişiminde düzenli olarak sorun yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaçtır? Gaziantep genelinde düzenli olarak EBA’ya erişim yapabilen ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaçtır?

2-         Gaziantep’te internet erişimi olmayan öğrenciler tespit edilerek erişiminin gerçek anlamda sağlanması ve eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırılması için bakanlığınız nasıl bir planlama yapacaktır?

3-         Gaziantep’te çok fazlaca Suriyeli mülteci öğrenci bulunmaktadır. Bakanlığınız Suriyeli mülteci öğrencilerin EBA’ya bağlanması konusunda nasıl bir çalışma yürütmektedir?

4-         Uzaktan eğitim yatırımları için MEB bütçesine ilave pay aktarılması düşünülüyor mu?  Tüm öğrencilere, ücretsiz internet, ihtiyacı olan öğrenci ve öğretmenlere bilgisayar, grafik tablet gibi ekipmanların temin edilmesi konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

5-         1,8 ve 12 sınıflar yüz yüze eğitime başladıkları ilk gün bir tane maske verilmiş daha sonra ise hiçbir şekilde öğrenci ve öğretmenlere maske ve dezenfektan dağıtılmamıştır. Öğrenci ve öğretmenlere sürekli maske ve dezenfektan dağıtılmamasının nedeni nedir?

6-         Yüz yüze eğitim yapılan sınıfların kendi imkanlarıyla dezenfektan ihtiyaçlarını karşıladıkları ifade edilmektedir. Bakanlığınız neden yüz yüze eğitim yapılan sınıfların dezenfektan ihtiyacını karşılamıyor?

 

7-         Yüz yüze eğitim sürecinin başlamasıyla birlikte tüm okullarda, temizlik, dezenfektan, koruyucu malzeme ihtiyacının karşılanması, tüm öğretmen ve öğrencilere düzenli ve ücretsiz test yapılması konusunda bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?

8-         Pandemi ile mücadelenin en önemli kurallarından birisi de temizliktir. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullardaki temizlik görevli sayısını artırmayı düşünüyor musunuz? Mevcut durumda okullardaki temizlik görevlisi sayısının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Hali hazırda her okulda ortalama kaç temizlik personeli bulunmaktadır?

9-         Koordinasyonu il milli eğitim müdürlüklerince yapılacak olan dağıtılması düşünülen 500 bin tabletin ne kadarı Gaziantep’e dağıtılacaktır? 500 bin tabletin dağıtımında öncelikli kriteriniz neler olacaktır?

10-       Devlet okullarında yüz yüze eğitim koşullarının hazır edilmesi konusunda bakanlığınız ne gibi önlemler aldı? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri