İHD Mersin Şubesi’nden göz altılara tepki

İHD Mersin Şubesi’nden göz altılara tepki

MERSİN-YENİ ÇİZGİ; İnsan Hakları Derneği  (İHD) Mersin Şube Eş başkanı Hakkı Demir, son günlerde emniyet ekiplerince yapılan operasyonlarla gözaltına alınan insan hakları savunucularının, kanaat önderlerinin ve aynı düşüncedeki siyasilerin serbest bırakılması ve bu tür gözaltların artık son bulması çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir dernek binasında düzenledikleri basın açıklamasında, gözaltılar ve hak ihlallerinin son bulması ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istediklerini vurguladı. Siyasi iktidarı BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uymaya davet ettiklerini hatırlatan İHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Demir açıklamasına şöyle devam etti;

 “Türkiye’de neredeyse her gün farklı bir kentte emek, demokrasi ve insan hakları alanında faaliyet yürüten legal ve meşru kurumların yönetici ve üyelerine yönelik gözaltılar yaşanmaktadır. Örneğin İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, HDP Adıyaman eski milletvekili Behçet Yıldırım, SES MYK üyesi Fikret Çalağan ve eski MYK üyesi Belkıs Yurtsever, HDP PM üyesi Bereket Kar, il yöneticilerinden Av. Kemal Akalın ve diğer HDP yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişi geçtiğimiz günlerde sabah saatlerinde evlerine polis baskını yapılmış ve gözaltına alınmışlardır.  Soruşturmanın gizliliği ileri sürülerek gözaltına gerekçe yapılan olayla ilgili bilgi verilmemiş, sadece savcılık soruşturma numarası ve soruşturmanın yasa dışı örgüt üyeliği kapsamında olduğu belirtilmiştir."

100’ÜN ÜZERİNDE İNSAN HAKKINDA SORUŞTURMA

Ankara’da uzun zamandandır benzer soruşturmalar yapıldığını kaydeden Demir, "Daha önce yapılan bu soruşturmalara baktığımızda 12 Şubat 2016 günü Ankara Sakarya Caddesinde gerçekleştirilen ve kamuoyunda Beyaz Bayrak olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğu görülmektedir. O tarihte başta Cizre olmak üzere çok sayıda ilçede sokağa çıkma yasakları devam etmekte ve çok sayıda sivilin yaşamları tehlikede olduğu için yardım çağrıları yapmakta idi. Bu açıklamaya katılan kişiler ise, sivillerin yardım çığlığının duyulması için duyarlılık çağrısı yapmışlardır. Bu basın açıklaması bahane edilerek bugüne kadar 100’ün üzerinde insan ile ilgili farklı tarihlerde farklı soruşturma numaraları verilerek benzer soruşturmalar yürütüldü.  Fatin Kanat, çağrıldığında ifadeye gidecek bir kişidir. Bu şekilde gözaltına alınması kabul edilemez" dedi. 

"HANGİ GEREKÇELERLE GÖZALTINA ALINDIKLARINI BİLMİYORUZ"

 Türkiye’de, muhalif sesleri susturmak adına toplu gözaltların devam ettiğini belirten Hakkı Demir, "Mersin de benzer gözaltılar yaşanmıştır. Demokrasiye,  özgürlüklere, insan haklarına en fazla ihtiyaç olduğu bu dönemde; korku imparatorluğunu devam ettirmek için sudan gerekçelerle toplu gözaltılar devam ettirilmektedir. Siyasi iktidarı BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uymaya davet ediyor, Fatin Kanat ve diğer gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.Açıklamaya demokraik kitle ögrütlerinden de katılım oldu.   YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri