Gaziantep’te artan bebek ölümleri TBMM’ye taşındı

Gaziantep’te artan bebek ölümleri TBMM’ye taşındı

 

 

ANKARA- YENİ ÇİZGİ; Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’te Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde gerçekleşen bebek ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Toğrul, Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden yayımlanan Günlük Defin Listesi’nde sadece 2021 yılı Mayıs ayında 83 bebek hayatını kaybettiği, hayatını kaybeden bebeklerin önemli bir kısmının ise Suriyeli Mülteci Bebekler olduğuna dikkat çekerken, “Bebek ölüm nedenleri arasında erken yaşta evlilik, annenin doğum aralıklarının sık olması, ya da doğum öncesi ve sonrası bakımların yerine getirilmemesi, genetik faktörler, kentte az sayıda olan ebe ve kadın doğrum uzmanı ile Suriyeli mültecilerin yaşamış olduğu sağlık koşulları” diye ifade etti.

 

Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’te artan bebek ölümleri ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98' inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

Geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı ölüm istatistiklerini açıklandığını hatırlatan milletvekili Toğrul, “TÜİK verilerine göre, bir yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 oldu. Bebek ölümlerinde yıllardır ilk sıralarda yer alan Gaziantep, 2019 yılında da binde 16,2 oranı ile ilk sırada yer aldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden yayımlanan Günlük Defin Listesi’nde sadece 2021 yılı Mayıs ayında 83 bebek hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden bebeklerin önemli bir kısmının ise Suriyeli Mülteci Bebekler olması dikkat çekiyor. www.yenicizgihaber.com

 

Gaziantep’teki sağlık yetkilileri bebek ölüm sayısının bu denli yüksek olmasına ilişkin birçok nedenden bahsetmekteler. Bebek ölümleri nedenleri arasında erken yaşta evlilik, annenin doğum aralıklarının sık olması, ya da doğum öncesi ve sonrası bakımların yerine getirilmemesi, genetik faktörler, kentte az sayıda olan ebe ve kadın doğrum uzmanı ile Suriyeli mültecilerin yaşamış olduğu sağlık koşullarının neden olduğunu düşünmekteler. Ayrıca Türkçe dışında sağlık hizmeti sunulmaması, yani Kürtçe ve Arapça hizmet verilmemesinin de bebek ölümlerini olumsuz etkilediğini ifade etmekteler. Konunun uzmanları, bebek ölümlerindeki artışın, sağlık hizmeti kalitesi açısından düşündürücü bir durum olduğunu ifade ediyorlar. Bu ölümlerin İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere yetkili merciiler tarafından mercek altına alınmadığı ve bu konuda alınan tedbirlerin yetersiz olması ise kamuoyunu kaygılandırmaktadır. “ dedi. www.yenicizgihaber.com

 

Milletvekili Mahmut Toğrul önergesinde şunları dile getirip sordu;

1-         2019 ve 2020 yıllında yaşlarını ve ölüm nedenlerini göstermek suretiyle Gaziantep’te kaç bebek ölmüştür? Yaşanan bu ölüm vakalarından kaçı Suriyeli mültecilerden oluşmaktadır?

2-         Bakanlığınız ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre Gaziantep’in bebek ölüm oranında ilk sırada yer almasının nedeni nedir?

3-         Bebek ölüm hızının en yüksek olduğu Gaziantep’te bebek ölümlerinin önlenmesiyle ilgili ne gibi düzenlemeler yapmayı düşünüyorsunuz?

4-         Gaziantep merkez ve ilçelerinde ayrı ayrı olmak üzere kaç ebe ve kadın doğum uzmanı çalışmaktadır? Gaziantep’te kadın doğum hekimi ve ebe başına düşen doğum sayısı kaçtır? Bu durumun Türkiye ortalamasına oranı nedir?

5-         Anne adaylarının eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için şimdiye kadar Gaziantep’te yaptığınız çalışmalar nelerdir? Önümüzdeki süreç için ne gibi eğitim çalışmaları planlamaktasınız?

6-         Gaziantep’te yaşanan bebek ölümlerinde sağlık kurum ve kuruluşlarının ihmalleri nelerdir? Yaşanan bebek ölümlerinde ihmali bulunduğu tespit edilen sağlık kuruluşlarına nasıl bir yaptırım uygulanıyor?

7-         Gaziantep’te yenidoğan kuvöz sayısı kaçtır? Bu sayının Gaziantep gibi metropol bir kent için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

8-         TÜİK verilerinde Suriyeli mültecilere ait bebek ölümlerinin yer almadığı ifade ediliyor. Suriyeli bebeklerin TÜİK verilerinde yer almamasının nedeni nedir?

9-         Gaziantep’te sağlık hizmetlerinde hangi dillerde sağlık hizmeti verilmektedir? Verilmekte ise hangi dillerde verilmektedir? Verilmiyorsa neden verilmemektedir?

10-       Gaziantep’te çok yüksek olan bebek ölüm oranlarını düşürmek için kentte çok fazlaca sayıda yaşayıp Kürtçe ve Arapça konuşan annelere yönelik Bakanlığınızın dil konusunda bir planlaması olacak mıdır? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri