EMEP’ten halka çağrı: Sağlık hakkımıza ve yaşamımıza birlikte sahip çıkalım

EMEP’ten halka çağrı: Sağlık hakkımıza ve yaşamımıza birlikte sahip çıkalım

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; EMEP Gaziantep il örgütü, ‘Evde kalın’ çağrılarına rağmen işçilerin sağlıksız, tedbirsiz koşullarda çalışmaya devam ettiğini belirtirken, işçilerin fabrika servis araçlarında kalabalık şekilde işe gidip geldiklerini bunla ilgili hiçbir önlem alınmadığını ifade etti. EMEP’liler aynı zamanda OSB’de çok sayıda işçinin ücretsiz izne gönderildiklerine dikkat çekti.

Emek Partisi (EMEP) Antep il örgütü, koronavirüs salgınına dair “Yaşlıya kolonya, yoksula dua, kimine kıyak, kimine fatura: Patrona para, halka korona” başlıklı yazılı açıklama yaparak

“Sağlık hakkımıza da yaşamımıza da birlikte sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

İŞÇİLERİN “NEŞE”Sİ DE SAĞLIĞI DA HİÇE SAYILIYOR!

On binlerce işçinin yaşadığı Gaziantep’te çalışmak zorunda olan işçiler evde kalmayıp çalışmaya devam ettiklerini hatırlatan EMEP İl örgütü yaptı ortak açımlama şöyle;

Koronavirüse yakalanan vaka sayısının ve yaşamını yitirenlerin sayısının her geçen gün arttığı bu günlerde işçilerin büyük bir kısmı hâlâ sağlıkları hiçe sayılarak çalıştırılmaya devam ediyor. Çalışmaya devam eden fabrikaların büyük bir bölümünde virüsün işçilere bulaşmasını önleyebilecek yeterli tedbirler alınmış değil. İşçiler her vardiyada yine her zaman olduğu gibi onlarca kişiyle bindikleri servislerle fabrikalarına gidiyorlar ve bu durum işçilerin sağlığı açısından büyük bir tehdit taşıyor.

SALGININ FATURASI DA İŞÇİLERE ÖDETİLİYOR!

Başpınar Organize Sanayi de bulunan bazı fabrika patronları geçici olarak üretimi durdurmuş olsa da işçileri yıllık izne çıkmaya zorlayarak bu salgının ve getirdiği sonucun faturasını da yine işçilere kesmekten geri durmuyor, işçilerin yıllık izin hakkını da gasp ediyorlar. Yıllık izni olmayan işçileri ise ücretsiz izne çıkarılıyorlar. Bazı fabrikalarda ise patronların bu sınır tanımayan kâr hırsı işten atmalara kadar varıyor.

Sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin acı sonuçlarını çok yakıcı bir şekilde yaşıyoruz. Koronavirüs salgını bir kez daha kanıtladı ki özelleştirme insan sağlığına zararlıdır. Özelleştirme furyasını canhıraş savunan ve uygulayan AKP iktidarı geç de olsa özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversite hastanelerinin Kovid-19 tedavisinde hizmete sokulduğunu açıkladı. Ancak tüm bunlara rağmen yapılan virüs testlerinin sayısı arttırılmış değil.

Elbette kişisel tedbirleri alma, kuralları uygulama önemlidir ancak salgınla baş etmek toplumsal bir sorundur ve sistematik müdahale ve tedbirler gereklidir. Burada esas görev ve sorumluluk elbette siyasi iktidarındır. Toplum sağlığının korunması ve salgının durdurularak geriletilmesi için;

1.Ekonomik krizin yarattığı küçülme ve durgunluğun yanı sıra salgın nedeniyle yaşanacak herhangi bir ekonomik durgunluğun sebebi işçiler, emekçi halk kesimleri değildir. İşverenlerin, sanayicilerin ve tüccarların ekonominin bozulması kaygısıyla uyarıları ve beklentileri işçi ve emekçiler için yeni hak gasplarını işaret etmektedir. Bugüne kadar işsizlerden çok patronlara teşvik fonu haline getirilen işsizlik fonunun daha fazla yağmasının gündeme getirilmemesi için bir neden yoktur. Dünya çapında bir sorun haline gelen bu salgın ile mücadelede sermaye sahipleri de yükümlülük almalıdır.

  • Acil ve zorunlu haller dışında durdurulacak üretim ve hizmetler nedeniyle ücretli izin uygulamasına gidilmeli, işsizler için herhangi bir koşula bağlı olmadan işsizlik fonundan aylık bağlanmalıdır.
  • Zorunlu üretim hallerinde herhangi bir ücret kısıtlamasına gitmeden (tam ücretli) çalışma süreleri kısaltılmalıdır.
  • Riskli ve çalışması zorunlu olan fabrikalarda çalışan sayısı kadrolu olarak arttırılmalıdır.
  • İşten atmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir.
  • Fabrika ve işyerlerinde periyodik sağlık kontrol birimleri olmalı ve bu önlemler işçilerin de dahil edildiği bir denetim ile yapılmalı.
  • Fabrika ve işyerlerinde işçiler için en fazla iki saate bir zorunlu molalar sağlanmalı, bu molalarda işçilerin açık hava ve hijyen ihtiyaçları giderilmelidir.
  • Yemekler bağışıklığı güçlendirecek bir şekilde yeniden düzenlenmeli.
  • Okulların kapalı olduğu süreler için okul çağında olan çocukların ebeveynlerinden birinin ücretli izinli olması sağlanmalıdır.

2.Sağlık hizmetleri ulaşılabilir, ayrımsız ve ücretsiz hale getirilmelidir. Sağlık emekçilerine periyodik olarak virüs testi yapılmalı, koruyucu tedbirler ise bir an evvel sağlanmalıdır.

3.Öğrenci yurtları yerine geçici olarak, kamu kurumları sosyal tesisleri, misafirhaneler, turizm işletmeleri ve oteller, sağlık hizmeti sunmaya ve karantinaya geçici sağlık hizmeti vermeye uygun hale getirilmelidir.

4.Mültecileri siyasi hesaplaşmanın ve devletlerarası pazarlığın politikasına malzeme yapmaktan vazgeçilmelidir. Mültecilerin bulunduğu veya geçiş noktası olarak kullandığı alanlar başta olmak üzere kamplar ve mülteci yerleşim alanları toplum sağlığına, insani yaşam koşullarına uygun olarak yeniden gözden geçirilmeli ve buralarda sağlık hizmetleri, barınma, temizlik, su, elektrik vb. gibi gerekli tıbbi ve insani tedbirler alınmalıdır.

5.Yurttaşların su, elektrik, doğalgaz borçları nedeniyle yürütülen takibata son verilmeli, kritik olan bu süreçte ücretsiz kullanım için planlama yapılmalıdır. 15 Temmuz sürecinde ulaşım hizmetlerinde metropollerde yapılan uygulama ile ücretsiz hizmet verilebileceği görülmüştür. Ayrıca yine hijyenin önemli olduğu bu süreçte ihtiyaç duyan yurttaşların barınma sorununa çözüm bulunmalıdır. Temizlik ve dezenfekten ürünlerine ücretsiz ve kolay ulaşım sağlanmalıdır. Bu düzenin yarattığı yoksulluk sorununu çözmek yerine belli kesime yapılan sosyal yardımlar hemen hemen her belediyenin övünç nedeni olabilmektedir. Demek ki kaynak vardır ve istenirse halka hizmet için kaynak yaratılabilmektedir. Olası kaynak kısıtlı gerekçelerinin maddi temeli yoktur. YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri