DEM Parti Tarım Komisyonu: Hükümet tarımı bitirdi, ortak mücadele şart

Tarım Bakanlığı, bahçesini ve tarlasını iki yıl üst üste ekmeyen çiftçinin arazisine el koyma kararı aldı. Daha sonra Ziraat Bankası kredi borcunun iki taksitini üst üste ödemeyen çiftçinin arazisini icra yoluyla satışa çıkarma kararı aldı.

DİYARBAKIR- Tarım Komisyonu Üyesi Sinan Çiftyürek, Diyarbakır İl Eş Başkanlarımızla birlikte hükümetin tarım politikalarına ve artan çiftçi eylemlerine ilişkin Diyarbakır'da açıklama yaptı.

Diyarbakır'daki toplantıda konuşan Sinan Çiftyürek, tarımda son dönemlerde önemli gelişmeler yaşandığını belirterek açıklamasına şöyle devam etti:

“Tarım Bakanlığı, bahçesini ve tarlasını iki yıl üst üste ekmeyen çiftçinin arazisine el koyma kararı aldı. Daha sonra Ziraat Bankası kredi borcunun iki taksitini üst üste ödemeyen çiftçinin arazisini icra yoluyla satışa çıkarma kararı aldı. Ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve hükümetin üreticiyi destekleyen politikalarını alt üst eden açıklamalar geldi” dedi. www.yenicizgihaber.com

Çiftçilerin son üç aydır eylemde olduğunun ve “hükümet istifa” sloganları attığının altını çizen Çiftyürek, “Çiftçiler ilk kez net olarak “hükümet istifa” sloganları ile sokağa çıktı. Çiftçi ekemiyor aç kalıyor, binbir zorlukla ekiyor yine aç kalıyor. Bu sefer maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor. Diyarbakır’da karpuzda, Mardin’de soğanda, Karadeniz’de domateste gördüğünüz gibi ürünü tarlada kalıyor. Bu aynı zamanda tüketiciyi zorda bırakıyor. Üretici satamadığı için perişan, aç. Tüketici de bahçeden 5 liraya alınan ürünü markette 20 liraya, hatta 80 liraya alıyor. Bu kriz iki kesimi birden etkiliyor” şeklinde konuştu.

Bütün bunlardan dolayı çiftçinin üretimden soğuduğunu, tarım devriminin merkezi olan bir coğrafya olan Kürdistan ve Anadolu’da bir gıda kriziyle yüz yüze kalındığını vurgulayan Çiftyürek, bunun da ciddi tehlikeler barındırdığını söyledi. Sadece GAP bölgesinin Hollanda’nın iki katı olduğunu, Türkiye’nin ise 20 katı civarında olduğunu dile getiren Çiftyürek, “Hollanda’nın tarımsal ihracatı 94 milyar dolar, onun 20 katı büyüklüğünde olan Türkiye’nin tarımsal ihracatı ise 41 milyar civarında kaldı. Türkiye tarımsal ihracatta dünyadaki ilk 10 ülke arasına bile giremiyor. Bütün bunların nedeni hükümetin uyguladığı politikalardır” dedi. Çiftyürek, şöyle devam etti:

“İktidarın sömürgeci siyaseti Kürdistan’ın kaynaklarını batıda temerküz ediyor. Bölge çiftçisi DEDAŞ’ın zulmü altında can çekişiyor. Peki, bu bölge enerji fakiri bir bölge mi? 790 tane hidroelektrik ve baraj santralı olan Türkiye’de bunun ilk büyük 10’u Kürdistan’da. Elektrik sıkıntısı yaşayan yer neresi? Yine Kürdistan. Biz enerji fazlasının batıya aktarılmasına karşı değiliz ama buranın kaynaklarının buraya verilmeden tümüyle aktarılmasına karşıyız. Yüksek tarımsal girdiler var. Üretici ürününü satışa çıkardığı zaman yüzde 10 bile artış alamıyor. Hükümet çiftçiyi tüccara yönlendiriyor. Ortada bir üretim planlaması yok, serbest piyasa adı altında bir plansızlık var; toprakta, tarımda tekelleşme var. Bütün bunlardan dolayı tarım ve hayvancılık açısından bu kadar zengin bir coğrafya eti ve tarımsal ürünleri ithal ediyor. Hayvancılık açısından bu kadar zengin Van bile bugün et yiyemez duruma geldi.

Hükümet, yandaş şirketlerin daha fazla kazanması için kaynak aktarırken, ithalata yöneliyor. Fakat üreticiye destek vermiyor. Şimdi gelen tepkiler nedeniyle bununla oynamaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bir şaşkınlık ifadesidir. Hükümette ciddi bir kafa karışıklığı var. “Kemer sıkma politikalarıyla 2025 yılını çıkarabilir miyim?” diyorlar. Bütün kamuoyuna çağrımız var. Hükümetin işçi ile çiftçinin tepkisini birbirinden ayıran politikasına karşı üreticinin, çiftçinin, Türkiye ve Kürdistan güçlerinin ortak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Tarıma stratejik sektör olarak bakılmaması gerektiğne vurgu yapan Çiftyürek, “Teknoloji olmadan yaşarız, son derece sıkıntılı da olsa yaşarız ama buğday olmadan, gıda olmadan yaşam olmaz. O nedenle yerelleşme yüzyılı ile paralel olarak “tarım yüzyılı” olmalıdır. Bütün belediyelerimiz tarım yüzyılı gerçeğinden hareketle, tarım politikalarını ve planlamalarını hükümetten beklemeden halkla birlikte yapmalıdır. Buna yönelik çabaları da var. Yıllardır GAP ve DAP devrede ama Kürdistan yoksul. Eğer bölücülük diyorsanız alın size bölücülük! Halkımız kendi çözümünü üretmelidir. Kendi kaynaklarımızı değerlendirmemiz gerekiyor ve bu konuda da belediyelerimize büyük görevler düşüyor. Ayrıca üretici ile tüketiciyi doğrudan buluşturmaya yönelik belediyelerimizin projeleri var. Ekolojik tarım en önemli meseledir.” dedi. (HABER MERKEZİ) www.yenicizgihaber.com

YENİ ÇİZGİ’DEN

Merhaba kıymeti takipçilerimiz

Güçlükle emek harcayarak hazırlayıp haber sitemizde yayına verdiğimiz haberlerimizi ve gönüllü olarak makale yazan yazarlarımızın yazılarını sosyal medyada ortamından da paylaşarak siz kıymetli takipçilerimiz başta olmak üzere yurttaşlarımızla paylaşıp bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Basın; demokrasi ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Eğer demokrasi ve özgürlüklerden, haktan, hukuktan yanaysanız, sahiplenip duyarlı olarak tavır koyacaksak, o zaman özgürlüklerden yana olan basına maddi ve manevi anlamda sahip çıkarak yaşatmak gerek. Güçlü basın, güçlü demokrasi demektir. Hak, hukuk, Adalet demektir. Yoksa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.

Bu nedenle öncelikli olarak ilk ve en kolayından yapmanız gereken, lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyin, Ana Sayfamızda veya haber içeriklerinde çıkan Google reklamlarını, mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz. Aynı zamanda haberlerle ilgili beğeni, yorum, paylaşım, rt yapabilirsiniz. Ayrıca facebook, twitter ve instagram da bizi takip ederek destek verdirebilirsiniz. Aynı zamanda gerek kendinizin gerekse çevrenizdekilerin Özel reklam ve tanıtım yoluyla vereceğiniz maddi destekler elbette çok daha önemlidir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bildiğiniz gibi bizler maddi gücümüzü sadece reklamlardan alıyoruz. Bunun için reklam bizim ayakta durmamız, güçlü ve cesaretli olmamız için çok önemli bir destektir.

Bu nedenle Reklam desteğinizi önemsiyoruz. Çünkü Devletten ve sermaye gruplarından aldığımız destek yok. Bağımsız ve özgür gazetecilik için, aydınlık yarınlar için, eşit yurttaşlık hedefi ve özlemiyle Sağlıklı ve Mutlu kalın.

Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;

Web Haber Sayfamız

https://www.yenicizgihaber.com/

facebook hesap

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

twitter hesap

https://x.com/yenicizgigazete

instegram hesap

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri