Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu heyeti ile yaptığı görüşmede yerel basının acil çözüm bekleyen sorunlarına ilişkin bilgi aldı.
Bursa’da yaklaşık 2 saat süren görüşmede Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na bilgi veren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Mustafa Arslan ve TGK Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, acil çözüm bekleyen “resmi ilan fiyat tarifesi artışı”, yerel basın kuruluşlarından istenen “vadesi geçmiş vergi borcu yoktur belgesi ibrazı” ve “basın çalışanlarının emeklilikteki fiili hizmet süresi indirimi” konularının Ocak ayında çözümü için çaba gösterilmesini talep etti. Çözüm bekleyen sorunlardan birinin 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun’dan kaynaklandığına dikkat çeken TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “23 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliği ile Valilik görev alanındaki gazeteler ile birlikte BİK görev alanındaki gazetelere yapılan resmi ilan ve reklam ödemelerinin 2 bin lirayı aşan kısımlarına ilişkin ‘vadesi geçmiş borcu yoktur’ belgesi ibraz etme zorunluluğu getirilmiştir” dedi.
Buna göre BİK tarafından her ayın 15 ve 30’unda yapılan ödemeler için resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını haiz gazetelerin iki kez söz konusu belgeyi ibraz etmek durumunda kalacağını ifade eden Kolaylı, “Kanun ve bağlantılı olarak tebliğ, kapsam içine giren iş ve işlemlerin hangilerinde bu zorunluluğun aranmayacağını belirleme yetkisini Maliye Bakanı’na veriyor. Bu durumda Maliye Bakanı’nın ‘resmi ilan ve reklam yayını ile alakalı iş ve işlemler kapsam dışıdır’ kararı vermesi, hem kurum şubesi olan yerler hem de valilik görev alanındaki gazetelerimizden ‘vadesi geçmiş borcu yoktur yazısı’ isteme zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.
Resmi ilan fiyat tarifesi
Yerel basın için adeta can suyu konumunda olan Basın İlan Kurumu resmi ilan fiyat tarifesi artışını Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na aktaran Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan da, 2017 yılında resmi ilan fiyat tarifesinde değişikliğe gidilmediğine dikkat çekti. Özellikle gazetelerin girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar söz konusu olduğunu vurgulayan Arslan, yaşanan süreci şöyle özetledi:
“Dövize dayalı kağıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların yayınında düşüşler söz konusu oldu. Bu zaman zarfında FETÖ hain darbe girişiminin etkisi ile idareler doğrudan alım yolunu tercih etti. Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu illerimizde, bölücü terör örgütü nedeni ile gazete ilansız hizmet alımı ve yapım işleri daha da ağırlık kazandı. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi yollarda ilandan kaçınma yöntemleri maalesef ağırlık kazanmıştır. Özel reklam gelirleri de bu dönemde önemli ölçüde düştü. Sonuç olarak kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır. BİK Genel Kurulu, Kasım ayı toplantısında hükümetimize yaptığı çalışmayı arz etti. İki yıllık enflasyon rakamlarının altında yapılan teklif zat-ı alinizin tensip ve hükümetimizin kabulüne sunuldu. 2018 Ocak ayı itibari ile geçerli olması beklentisi içinde olduğumuz tarifenin kabul edilerek Şubat’ta yürürlüğe girmesi, yerel basın kuruluşlarının en büyük beklentisidir.”
Basında fiili hizmet süresi indirimi
Görüşmede, basın çalışanlarının zor şartlarda ve kısıtlı ekonomik olanaklarla günün 24 saati özveriyle görev yaptığına dikkat çeken TGK heyeti, sorunu ve çözüm önerilerini şöyle özetledi:
“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. maddesi dayanak olmak üzere Emeklilik Genel Müdürlüğünce yapılan duyuru ile 2.5 yıllık fiili hizmet indiriminden yararlanılacak sürelere izin ve tatil günleri ile rapor ve eğitim dönemlerinin dahil olmadığı açıklanmıştır. Bu açıklama 4 Kasım 2017’de yapıldı. Bilindiği gibi meslektaşlarımızın 2008 yılı öncesi 5 yıl olan yıpranma süresi, basın kartı şartına bağlanılarak 2,5 yıla indirilmişti. Şimdi bu sürenin fiilen 2 yılın altına inmesi söz konusu. Yazılı basında halen 9 bine yakın fikir işçisi meslektaşımız çalışmakta, bu meslektaşlarımızın 3 bin kadarı basın kartı taşımaktadır. Yapılacak yeni düzenleme ile basın kartı şartının kaldırılarak, 2,5 yıllık süre üzerindeki izin vb. hesap dışı dönemlerin iptalini istiyoruz.”
"Sorunlar gündemimizde"
TGK heyeti tarafından ifade edilen sorunların basın için taşıdığı önemi bildiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, verimli bir toplantı olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi demokratik ve şeffaf toplum olmanın öncelikli gereklerindendir. Gece gündüz demeden halkın tarafsız, eksiksiz ve doğru haber akışıyla bilgilendirilmesi için görevlerini yapan değerli basın mensuplarımız, bu noktada çok önemli bir görev icra etmektedirler. Büyük bir hassasiyetle görev yapan basın mensuplarımıza destek olmak elbette biz siyasetçilerin de görevidir. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Basın İlan Kurumunun yürüttüğü hizmetlerden hem ulusal hem de yerel basında görev alan gazetecilerin etkin bir şekilde yararlanması yegâne arzumuzdur” dedi.
Ziyaretin ardından Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Mustafa Arslan ve TGK Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ile fotoğraf çektiren Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Ankara’ya döndüğünde kendine iletilen sorunlara ilişkin net adımlar atılmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Yerel Basının Sorunlarını Dinledi
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Yerel Basının Sorunlarını Dinledi