Antalya’da gözaltına alınan 24 kişi serbest bırakıldı

Antalya’da gözaltına alınan 24 kişi serbest bırakıldı

ANTALYA-  Antalya'da 1 Mayıs ve 6 Mayıs açıklamalarına yönelik soruşturma kapsamında ev baskınları düzenlenerek gözaltına alınan 24 kişi serbest bırakıldı.

 

 

Antalya’da 1 Mayıs'ta düzenlenen miting ve 6 Mayıs’ta Attalos Heykeli önünde Deniz Gezmiş ve arkadaşları için gerçekleştirilen anmaya yönelik soruşturmalar kapsamında sabaha karşı ev baskınları düzenlendi.

 

 

Evlerde arama yapıldı ve aralarında EMEP İl Başkanı Hasan Alkan ve parti yöneticileri, Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez, SOL Parti yöneticileri Öykü Ağtaş ve Sabri Kırdar ile Halkevleri ve TİP’lilerin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

 

 

“HUKUKİ HİÇBİR DAYANAĞI YOK”

İfadelere katılan Av. Furkan Açıkgöz, Evrensel'e konuştu.  Açıkgöz, gözaltına alınanların, 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş ve 30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşlarının örgütleri THKO ve THKP/C ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını söyledi. Açıkgöz, “Tarihsel değer haline gelmiş insanlarla kavgaya girmek siyasi zafiyet ve kırılganlık göstergesi. Hukuki olarak söylenecek bir şey yok, [yapılanlar] demokratik basın açıklamaları” dedi.

 

Demokratik kitle eylemleri, basın açıklamaları, 1 Mayıs ve 6 Mayıs üzerinden dört ayrı soruşturma açıldığını bilgisini veren Açıkgöz, “Kimilerinin katıldığı basın açıklamaları, 1 Mayıslar, 6 Mayıs, derme çatma bir şey yapmışlar. 'Örgüt üyeliği, örgüt propagandası… THKO, THKP/C propagandası' diyorlar. 50 yıl öncesinin örgütleri. Bu bence iktidarın bir zafiyet göstergesi. Bizim için tarihsel bir figür, değer haline gelmiş insanlarla bugün böyle bir savaşa, kavgaya girmek, bir zafiyet, kırılganlık göstergesi. Hukuki hiçbir dayanağı yok, demokratik basın açıklamaları” ifadelerini kullandı.

 

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmanın suç unsuru sayılamayacağının altını çizen Açıkgöz, idamlarının üzerinden 51 yıl geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Hukuken izah edilebilir bir tarafı yok. İfade özgürlüğü bağlamında ele alınıp değerlendirilebilecek, olumlu olumsuz düşünülebilecek bir tarafı bile yok. Hiçbir suç unsuru olmayan, sadece siyasal zafiyet göstergesi.”

 

“DENİZLERİN MÜCADELESİNİ ANLATMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Evrensel'e konuşan EMEP GYK Üyesi Deniz İpek de “Gözaltılara bahane edilen açıklamadan aylar sonra İl Başkanı, Sendika Başkanı gibi hem resmi kurumlarca hem de Antalya kamuoyunca bilinen kişilerin hedef alınması halka dönük gözdağı verme hamlesidir” dedi.

 

Geçen zamana rağmen ne Denizlerin mücadelesinden ne de onları anmaktan asla vazgeçmediklerini dile getiren İpek, “Halka bağlılığın, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin birer sembolü haline gelen ‘3 fidan’ı katledenler, gençliğe gözdağı vermek, mücadele edenleri sindirmek istiyor. Fakat partimiz ve gençliği, Denizlerin mücadelesini anlamaya, anlatmaya ve büyütmeye devam ediyor. Denizler atölyelerde insanca çalışmak ve insanca yaşamak için güvenceli bir gelecek isteyen genç işçilerin, demokratik üniversite, parasız, bilimsel eğitim isteyen gençlerin mücadelesinde yaşamaya devam ediyor” diye konuştu.

 

 

EMEP Antalya İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada da "Yerel seçim öncesi bu faşist eğilim ve yöntemlerle terörize edilmek istenen halk güçlerine yönelik baskılara karşı, demokratik hak ve özgürlükler için mücadeleyi yükseltmenin bir dayanağı yapmalıyız. Bulunduğumuz her yerde birleşik, ortak mücadeleyi örgütlemek için çabamız sürecek. Antalya’da yaşayan tüm işçi ve emekçileri, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik olan bu operasyona karşı tepkisini dile getirmeye davet ediyoruz" denildi.

 

"DENİZLER NASIL SUSMADIYSA BİZLERİ DE SUSTURAMAYACAKLAR"

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla akşam saatlerinde  Attalos Heykeli önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı Güneş Adsız okudu.

 

Adsız, "Bu gözaltıların 6 Mayıs'tan beş ay sonra yapılıyor olması ve Deniz Gezmişlerin son mektuplarının okunmasını gerekçe gösterilmesi tesadüf değildir. Bizler, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz her 6 Mayıs Anmasında Deniz'in, Yusuf'un ve Hüseyin'in son mektuplarını onlarca kez okuduk, yazılı ve görsel basında ve sosyal medyada milyonlarca kez paylaştık. Bayrak ve flamalarını taşıdık. Dolayısıyla o gün suç sayılmayanın bugün suç olarak gerekçe gösterilmesi bir korkunun ifadesidir. Onların, emperyalizme ve faşizme karşı yürüttükleri bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde yaktıkları meşale yolumuzu aydınlatmaya devam etmesi korkularını büyütüyor. AKP iktidarı, güvenlik güçleri ve yargısı açık açık kendilerine uymayan her tür eylem, etniklik ve tavrı; zorla, baskıyla, gözaltılarla susturmak, sindirmek istemektedir. Ancak nasıl ki Denizleri susturamadılarsa bugün bizleri de operasyonlarla baskılarla gözaltılarla susturamayacaklar. Bilinmelidir ki bu baskılar bizim mücadelemizi daha da yükseltecektir. Bizim mücadele gücümüz Denizlerden aldığımız mirastan gelmektedir. Mücadele bayrağını yükseltmeye devam edeceğiz” diye seslendi.

 

 

EMEP GENEL BAŞKANI GÜRKAN: BU HAMLELER BOŞUNA

Sendika ve siyasi partiler de yaptıkları açıklamalarla gözaltı gerekçesini kınayarak, gözaltındakilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, sosyal medya hesabından  yaptığı açıklamada, “İl başkanımız ve yöneticilerimizin de içinde bulunduğu parti ve sendika temsilcilerinden 24 kişi gözaltında. Gerekçe 6 Mayıs anması. Antalya emniyeti ve savcılığı suç çeteleriyle uğraşacağına demokrasi mücadelesi verenleri iş edinmiş anlaşılan. Bu hamleler boşuna. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, 68'in önderleri antiemperyalist mücadeleleriyle, davalarına inançları, halkına bağlılıklarıyla gönüllere taht kurdular. Bu operasyonlar da durumu değiştiremeyecektir. Gözaltılar serbest bırakılsın” dedi.

 

 

SOL PARTİ: EMPERYALİZME VE İŞBİRLİKÇİLERİNE KARŞI BAĞIMSIZLIK YOLUNDAYIZ

SOL Partiden yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Deniz Gezmiş anması nedeniyle Antalya'da aralarında il yönetim kurulu üyelerimiz Öykü Ağtaş ve Sabri Kırdar'ın da olduğu 24 kişi gözaltına alındı. Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı Denizler'in yolundayız, bağımsızlık yolundayız..."

 

TİP: BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ

TİP'in açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: "Deniz Gezmiş anmasına katıldıkları gerekçesiyle aralarında Türkiye İşçi Partisi üye ve yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda mücadele arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Bilinmelidir ki bu baskılar bizi yıldıramaz. Yoldaşlarımızı derhal serbest bırakın."

 

ANTALYA HALKEVLERİ: KAHROLSUN FAŞİZM

Antalya Halkevleri ise “Bu sabah Antalya’da Deniz Gezmiş anmasına katıldıkları gerekçesiyle aralarında Halkevi üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 30’a yakın arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Kahrolsun faşizm. Gözaltılar serbest bırakılsın” açıklamasında bulundu.

 

EĞİTİM SEN: GÖZALTILAR BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILSIN

Eğitim Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamada, Eğitim Sen üyesi 4 kamu emekçisinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşılarak şunlar kaydedildi:

 

“Antalya Şube Başkanımız Nurettin Sönmez, şube yürütme kurulu üyemiz Çiğdem Altıntaş Peker, önceki dönem şube başkanımız Kadir Öztürk ve üyemiz Hasan Taşkın’ın da aralarında olduğu, demokratik kitle örgütlerinden 24 kişi bu sabah ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Rahatlıkla ulaşılma ve bilgilerine başvurulma imkanı varken, arkadaşlarımızın bu şekilde gözaltına alınmasını kınıyor, bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz!” (Kaynak- Evrensel)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri