TBMM'de görüşülen Sokak Hayvanları yasasından 'Ötanazi' ibaresi çıkarıldı

TBMM'de Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören ve sokak hayvanlarının öldürülmesini de düzenleyen teklifin görüşmeleri bugün de sürdü.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören ve sokak hayvanlarının öldürülmesini de düzenleyen teklifin görüşmeleri bugün de sürdü.

AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre tekliften 'Ötanazi' ibaresi çıkarıldı. Teklife, 'Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'nun 9'ncu maddesinin 3'ncü fıkrasında yer alan hükümler uygulanır' hükmü ekleniyor.

Hayvanları uyutma yetki ve kararı belediyelerde değil, veteriner hekimlerde olacak.

Ötanazi kelimesi komisyon görüşmelerinde yasadan çıkarıldı. Yasada ötanazi kelimesi kullanılmayacak veterinerlik yasasına atıfta bulunulacak.

TEKLİFİN 4. MADDESİ, KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4. maddesi kabul edildi.

AKP milletvekilleri, komisyonda görüşmeleri süren teklifin 4. maddesine ilişkin bir değişiklik önergesi verdi. Kabul edilen önergeyle "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” hükmü, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” şeklinde değiştirildi.

KARACA: BU TASARI, BİR TAŞLA BİRKAC KUŞ VURMA YASASI

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, sokak hayvanlarının tecrit ve öldürülmesine yol açacak olan yasanın komisyon görüşmelerinde söz aldı. Karaca, Meclis'te alınan önlemleri eleştirerek OHAL koşullarına benzetti.

Türkiye'nin ağır ekonomik şartlarının üstünü örtmek için halkı kutuplaştırma malzemesi olarak bu yasanın çıkartıldığını belirten Karaca, "Bu tasarı, bir taşla birkaç kuş vurma yasası" dedi.

Yasa tasarısının yanlış ve bilimsel olmayan verilere dayandığını belirten Karaca, "Dışarıda hekimler, baro yöneticileri, uzmanlar var. Ancak onları dinlemiyorsunuz. Bir tane nesnel veri sunamıyorsunuz. Gerçekleri konuşmaya engel oluyorsunuz" sözleriyle hastalık sayılarınailişkin bilimsel verileri paylaştı.

Teklifin suni bir korku pompalayarak halkı bölmek dışında bir işe yaramadığını ifade eden Karaca, "Yaşamı savunanlara 'mama lobisi, barınak lobisi' diyorsunuz. Biz de size barınak rantı lobisi mi diyelim? Çünkü aşılama ve kısırlaştırmanın maliyet hesabı, sizin planladığınızbarınak rantlarının maliyet hesabından çok daha düşük. Ölüm kampı lobisi olmadığınızı bu komisyonda verilerle ispat etmezseniz, söylediğiniz her şeyin yalan olduğunu halk bilecek” diye konuştu.

BAŞARIR: 4. VE 5. MADDELER TEKLİFTEN ÇIKARTILSIN

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 4. ve 5. maddelerin tekliften çıkartılmasını istedi. Başarır, "Yeni bir düzenleme ve hayvan haklarına uygun bir teklifin yapılması gerekir. Bununla ilgili bir fon hazırlayalım. Hayvanları kısırlaştırıp yaşatalım. Bizim teklifimizi AKP seçmeninin yüzde 40'ı, muhalefet seçmeninin yüzde 90'ı, MHP seçmenin yüzde 60'ı mantıklı buluyor. Anketler bunu gösteriyor. Sokak köpeklerinden zarar görmüş anne ve babaları getirip tartışmaya sokmaya gerek yok. Ailelerin durumuna herkes üzülüyor ama sorunu algı yaparak çözemeyiz” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sivil toplum örgütü temsilcilerinin komisyona alınmamasını eleştirdi. Baş, "Akılla, mantıkla, vicdanla yapılacak şey bu yasanın geri çekilmesidir. Yeniden çalışılıp doğru bir düzenleme yapabiliriz" diye konuştu.

SARIBAL: BU MADDE GEÇERSE ÖTANAZİYİ ONAYLAMIŞ OLUYORSUNUZ

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da barınakları ‘ölüm kampları’ olarak nitelendirdi. Sarıbal, "Açlıktan ölüyorlar, birbirlerini yiyerek ölüyorlar, bakıcıların zulmüne maruz kalıyorlar, birçok sebebi var. Yani, bu madde geçerse ötanaziyi zaten aşağı yukarı onaylamış oluyorsunuz. Biz biliyoruz ki bu hayvanları toplamak bile başlı başına bir sorun. Hangi yöntemle, nasıl toplayacaksınız? Herhalde, toplarken zaten yarısını orada öldüreceksiniz” dedi.

Teklifin 4. maddesi, komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından görüşmelere ara verildi.

5. MADDE GÖRÜŞÜLÜYOR

Sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 5. maddesinin görüşmeleri devam ediyor.

5. maddedeki "Ötanazi" ibaresinin çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler"in uygulanmasını sağlayacak olan AKP önergesi üzerine tartışmalar devam ederken CHP Grubu, önergeyi tartışmak için 30 dakika ara talep etti.

BAŞARIR: KOMİSYON EKİME ERTELENMELİ

Görüşmenin ardından muhalefet kaynakları tarafından "ötanazi" ifadesinin 5. maddeden çıkarılması için verilen AKP önergesine ilişkin iktidar ve muhalefet arasında bir uzlaşma olmadığını, teklifin uzlaşarak düzeltilemeyeceği belirtildi.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kanun teklifinin düzeltilmesi için görüşmeyi kendilerinin de istediğini ancak iktidarla uzlaşılabilecek gibi olmadığını söyledi. Ötanazi ifadesinin tekliften çıkarılacağını ancak aynı koşulları sağlayan ifadelerin hâlâ madde içinde yer alacağını ifade eden Başarır, teklifin ekim ayında tekrar görüşülmesi gerektiğini belirtti. Başarır, Ekim ayındaki çalışmaların; STK'lar, veteriner dernekleri ve baroların desteğiyle uzun ve detaylı şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Barınakların ve belediye kaynaklarının toplanacak hayvanların yarattığı ekonomik ve fiziksel koşulları karşılayamayacağını ifade eden Başarır, merkezi ve yerel yönetimlerin sorunun çözümüne ek bütçe ile katkı vermesi gerektiğine dikkati çekti. Başarır ek bütçenin özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan sağlanması gerektiğini bildirdi.

Başarır'ın "Komisyon ekim ayına ertelensin" teklifine diğer muhalefet milletvekillerinden de destek geldi.

ÖTENAZİ İFADESİ ÇIKARILAN 5. MADDE KABUL EDİLDİ

Kanun Teklifinin 5. maddesi kabul edildi. AKP tarafından verilen önergeyle "ötanazi" ibaresi tekliften çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan" hükümler uygulanacak.

Muhalefet görüşmeler sırasında, "Ötanazi ifadesinin çıkarılarak, veterinerlik kanunundaki ilgili maddenin uygulanması" yönündeki önergenin yeterli olmayacağını belirterek teklifin tüm maddelerinin yeniden değerlendirilmesi ve hayvanların toplanarak öldürülmesinin önüne geçecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etmişti.

"Ötanazi" ifadesinin yerine gelecek hükümler ise şöyle: "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak." (Kaynak: Evrensel)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri