'Pınar Selek Dayanışma Platformu' Derneği, Strasbourg Belediyesi, Strasbourg Üniversitesi ve sivil toplum derneklerin ortak organize ettikleri Pınar Selek basın toplantısı, Esplanade semtindeki kültür salonunda yapıldı. 1 saat süren basın toplantısına belediye ve parti temsilcileri, sendikalar, üniversite öğretim üyeleri katılırken, toplantıyı çok sayıda Fransız basını izledi.
Basın toplantısında konuşan Selek, "En çok İstanbul ve denizi özledim. Artık ülkeme dönmek istiyorum, buraya alışamadım, alışamayacağım, bu yıl İstanbul'a dönmeyi istiyorum" diye konuştu.
'16 YILDIR SÜREN DAVA BİTSİN"Basın toplantısının hedefinde Türkiye'nin kırmızı bültenle araması istenen Pınar Selek'in mahkumiyet kararın aklanması davanın nihai beraatla bitmesi istendi. Toplantıda konuşmacıların çoğu Cumhurbaşkanı François Hollande'ye yazılan mektuplarda Türkiye'de hukuk ihlalinin devam etmesi, hukukta yaşanan skandallar, beraat kararı verilen 16 yıldan bu yana süren Pınar Selek davasının işkenceye dönmesine artık bir son verilmesi istendi.
"ARTIK MAĞDURİYETLER YAŞANMASIN"Basın toplantısına katılan Pınar Selek'in kardeşi avukat Seyda Selek, şöyle dedi:
"Dava, 16 yıldır devam ediyor. Ben küçüktüm ablamı ziyaret ettiğimde 'Bir gün seni ben savunacağım' dedim. Dava 16 yıldır devam ediyor. Avukat oldum ve ablamı savunuyorum. Dosya Yargıtay'da, halen duruşma günü verilmesini bekliyoruz. Türkiye'de hukuk sistemi çürüse de, devlet tarafından itiraf edilse bile sabırla Pınar Selek'in avukatı olarak hukuk mücadelemiz devam edecek. Davayla ilgili bir dosya zaten AİHM verildi. 16 yıldır devam eden davada hiçbir şey bitmedi. Çoğumuz isyan etsek de tüm gücümüzle hukuka dayanarak herkes tarafından iyi bilinen skandalları tekrar gün ışığına çıkaracağız. Pınar Selek davası Türkiye'de hukukun nasıl ihlal edildiğini gösteren örnek davalardan biridir. Skandalları anlatmak günler alır burada bunu konuşmayacağım. Bu davada ortada bir suç yok, tanık yok, sadece ihlaller var. Dava açılması için ortada suç olması gerekiyor. Raporlar ortada bombaya dair tek bir bulgu olmadığını ispatlıyor. Tanık yok. Sadece işkence altında ifade veren bu işi birlikte yaptık diyen bir adamın ifadesi var. Bu kişi mahkemede ifadesini işkence altında imzaladığını Pınar Selek'i tanımadığını itiraf ediyor. Bu davada sanıktan suç yaratılmak isteniyor. Her seferinde hukuk dışı mekanizmalar devreye giriyor. Bu davanın ayrı bir önemi'de 'Kürt meselesine baskı ve inkar yöntemiyle çözülmeye çalıştığı bir dönemde bu kabus Pınar Selek'in başına sarıldı. Pınar Selek 'Mısır Çarşısı'yla ilgili değil Pınar'a görüştüğü kişilerin isimleri soruldu. Pınar bu isimleri vermediği için çok ağır işkencelere maruz kaldı. Ardından ağır suçlamalarla 2,5 yıl cezaevinde kaldı. Şimdi Strasbourg'ta sürgünde yaşıyor. Benim avukat olarak davayla ilgili adalet talebim yok. Bu işkence nihai bir beraatla bitsin, başka mağduriyetler yaşanmasın. Pınar Selek ülkesinde özgürce yaşamasını bilimsel araştırmalarını sürdürmesini istiyorum. Bize destek olan hukuk mücadelesinde yanımızda olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum."
Önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelecek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 'Pınar Selek' davasını da görüşebileceği iddia edildi.