Newroz yağışlı havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlanıyor

Newroz yağışlı havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlanıyor

 

 

Newroz'a soğuk ve yağışlı havaya rağmen yurt genelinde bazı şehirlerde yoğun katılımlarla kutlandı. 6 Şubat'ta Maraş merkezli meydana gelen depremde ölenler anıldı.

Newroz da ilk ateş ilk ateşi Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde yakıldı."Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla gerçekleşmesi planlanan Newroz, Dersim, Bingöl, Batman, Siirt, Iğdır, Van, Muş, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Bursa, İstanbul, Kızıltepe, Trakya, Balıkesir-Ayvalık, Kocaeli-Gebze, Tatvan, Yüksekova ve Sakarya Arifiye’de kutlandı. Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformunun pankartıyla alana girişe polis izin vermedi. Yüksekova'da konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "HDP seçimlerde anahtardır" dedi. Kutlamalarda “Ortak yaşam için ırkçılığa hayır' sloganı yükseldi.

 

 

MERSİN

Mersin'de Newroz kutlaması sağanak yağışa rağmen Akdeniz ilçesindeki Tırmıl Alanı’nda gerçekleşti. Mersin, Adana ve Osmaniye'den gelen binlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Polis arama noktasında Emek ve Demokrasi Platformu'nun "Yaşasın Newroz. Newroz piroz be" yazılı pankartıyla, Amedspor'un bayrakları ve "Direniş Akdeniz" yazılı bazı pankartları alana sokmadı.

Mersin’deki Newroz ateşini HDP'li vekiller Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan ile Barış Anneleri yaktı. HDP Mersin İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş, Hoşyar Sarıyıldız ve Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Özgür Çağlar, kitleyi selamlayarak, halkın Newrozu'nu kutladı. Daha sonra Asrın Hukuk Bürosu'nun Newroz'a gönderdiği mesaj okundu. Amedspor forması giyen gençler sahneye çıkarken, kitle alkış, zılgıt ve "Amedspor halktır, halk burada" sloganı attı.  

 

 

VAN

Her yıl Newroz’un en coşkulu şekilde kutlanan kentlerden biri olan Van, güne yağışla başlasa da, aralıksız devam eden yağmura rağmen alana çok sayıda kişi akın etti. Kentteki Newroz kutlaması Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), TJA, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde gerçekleşiyor.

Yağışlı havaya rağmen binlerce kişi, kentin birçok noktasından Van kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı’na gitmeye başladı. Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerine bağlı mahallelerden yola çıkan yurttaşlar, Newroz alanında toplandı.

 

IĞDIR

Iğdır'daki program Maraş merkezli depremlerde ölenler için saygı duruşuyla başlarken, "14 Mayıs'ta zorba iktidardan kurtulacağız" mesajı verildi. Newroz alanı olan Kılıçlar, DBP, TJA, HDP ve Yeşil Sol Partisi flamalarıyla süslendi. Türkçe, Kürtçe ve İngilizce, “Her der Newroz, her dem azadî”, “Dem dema jin, jiyan, azadiyê ye” ve “Bi agirê Newrozê ber bi azadiyê” yazılı pankartlar alana asıldı. Kadınlar, sarı, kırmızı ve yeşil renkli kıyafetler ile başlarına taktıkları rengarenk kofiler ile yerlerini alırken, gençlerin yoğun katılımı da dikkat çekti. Alandan sık sık "Hükümet istifa” sloganları yükseldi. Newroz ateşini kadınlar yakarken, programda sanatçı Hediya Alkan da sahne aldı.

MA'nın haberine göre Iğdır'daki programın açılış konuşmasını yapan DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Sekman, depremde ölenleri andı. Yeşil Sol Partisi İl Eşbaşkanı Bahar Etreci, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, "Bu coşku ve heyecanla 14 Mayıs’ta baskıcı, zorba iktidardan kurtulacağız. Newroz ruhuyla ülkenin kaderini 14 Mayıs’ta değiştireceğiz. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız” vurgusu yaptı.

HDP Iğdır milletvekili Habip Eksik ise "AKP-MHP faşist iktidarı halkımızı enkaz altında bırakarak ölüme terk etti. Biz buradan bir kez daha ‘hakkımızı helal etmiyoruz’ diyoruz. Bu hükümet, Kürt halkının düşmanıdır. Kürt halkı üzerinde yürütülen savaşta ülkenin bütün kaynakları harcandı. Mutlaka bu iktidarı değiştireceğiz” dedi. Eksik, “Türkiye de ağır tecrit koşulları yürütülüyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uygulanmakta. Bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecride hemen son verin" çağrısı yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da "Her türlü baskıya karşı özgürlük sevdasından vazgeçmeyenler, bu ülkenin gerçek sahipleri hepiniz hoş geldiniz” dedi.

 

DERSİM

Dersim’de Newroz, yürüyüş ve yakılan ateşle başladı. Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz’da, konuşmacılar ve sanatçılar siyahlar giyindi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller Sol Partisi, Emek Partisi (EMEP), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, sivil toplum örgütleri, HDP ve DBP PM üyeleri alanda yerini aldı. “Baskılara, zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye karşı yaşasın Newroz, Newroz piroz bo, Newroz bimbarek bo” pankartı ve “Ortak yaşam için ırkçılığa hayır” dövizlerinin yanı sıra siyasi partilerin bayrakları alanda dalgalandı.

 

ANTALYA

Yoğun katılımla başlayan Antalya Newrozu, “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Turgut Özal Spor Salonu önünde düzenlendi. HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Partisi) bayraklarıyla donatılan Newroz alanına akın eden gençler ve kadınlar, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Bê serok jîyan nabe”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganlarını attı. Program, depremlerde ölenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

 

YÜKSEKOVA

Yüksekova'da soğuk ve yağışlı havaya rağmen toplanan binlerce kişi Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması çağrısı yaptı. Alandan "Hükümet istifa" sloganları da yükseldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş konuşmasında Öcalan üzerindeki tecride değinerek, “Kürt halkının her bireyi Dehaklara karşı birer demirci Kawa olarak direniyor. Sayın Öcalan’a üzerindeki tecridi yoğunlaştırarak, Kürt halkının iradesini kırmak istiyorlar. Ama Kürtler iradesine sahip çıkacaktır. Bizler tecride karşı direneceğiz. Tecrit sadece İmralı Adası'yla sınırlı değil her alana yayıldı” dedi.

14 Mayıs seçimlerinde hükümetten "hesap soracaklarını" söyleyen Beştaş, yetkililere istifa çağrısı yaptı. Beştaş, "Onlar istifa etmiyor siz göndereceksiniz onları. Var gücümüzle seçimlere hazırlanıyoruz. Bu seçimde en büyük mührü HDP vuracak. HDP seçimlerde anahtardır, bizler bu anahtarı halkımızın istediği gibi kullanacağız. Halkımızla birlikte o anahtarı özgürlüğe, tecridin olmadığı günlere çevireceğiz. Direnerek bugünlere geldik, direnmeye devam edeceğiz. Mtlaka kazanacağız, tek bir kişi bile kalsak sizin iradenizi temsil edeceğiz" diye konuştu. (MA- Ajanslar)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri